Savić: Ostali su nam samo početnici!

Klubovi pred gašenjem

Savić: Ostali su nam samo početnici

Bivši vaterpolista Partizana i savezni selektor, Dejan Savić je ogorčen situacijom u klupskom vaterpolu. Zlato na Olimpijskim igrama u Riju je deveto na 10 velikih takmičenja pod vođstvom Dejana Savića.

Iako je reč o neverovatnom uspehu, za koji on zasluge pripisuje prvenstveno igračima, selektor vaterpolo reprezentacije za “Sportski žurnal” kaže da je situacija u našem klupskom sportu – ne samo u vaterpolu – izuzetno teška.

Poruka je da novi vrhunski rezultati na OI, prvenstvima sveta i Evrope, nisu garantovani.

“Ja kažem isto ono što je mislio Prlainović – nama je država, savezu, reprezentaciji, omogućila sve. I tu niko ne može ništa da kaže. Ali, ja odavno, a Prlainović je to sada dotakao, apelujem da se izvrši kategorizacija klubova. Da nadležni, ko god to bio, to urade”, počeo je Dejan Savić.

TOKIO – DA, 2024 – NE

Savić kaže da nije siguran da u Vaterpolo savezu Srbije postoji strategija, koja se “za reprezentaciju pravi bar za narednih osam godina”. “Ja vidim ekipu koja bi mogla da igra na OI u Tokiju, ali za 2024. ne vidim. Mada, ne znam da li je i kod drugih tako”.

On je kao ilustraciju ponudio mizeran broj igrač(ic)a srpskih klubova u četiri nacionalna tima koja su donela medalje iz Rija.

“Stanje je alarmantno. U sportu su uvek bili vrhunski igrači, srednjaci i početnici. Reprezentativce nemamo, srednjaci su otišli da igraju u prosečnim klubovima, za uslove koji su bolji nego kod nas. Nema, dakle, asova, nema srednjaka, ostaju nam početnici, pa onda vidite gde smo”.

Savić je naglasio da su klubovi “osnov svega”.

“Ako ovako ostane, reći ćemo – ostvarili smo najveći mogući reprezentativni uspeh, ali cenu će da plate oni kod kojih se stvaraju igrači”.