Partizan i Olympiacos – dva tima sa najboljom formom u Evroligi

leday

Foto: Euroleague

Računajući period od 14. kola u Evroligi, Partizan i Olympiacos imaju najbolji skor u takmičenju.

Partizan je do tog momenta imao skor 4-9 i činilo se da stvari ne idu u pravcu u kojem je zamislio Željko Obradović. Međutim, malo, po malo, crno-beli su se izdigli, doživeli “preporod” i u jako dobroj su poziciji da izbore play-off elitnog šampionata.

U tom rasponu Beograđani su, kao i Olympiacos, upisali 12 pobeda i samo četiri neuspeha.

Ove dve ekipe ujedno su i najbolje prema ofanzivnom rejtingu u Evroligi. Uzimajući u obzir rezultate od 14. kola pa nadalje, klub iz Humske prvi je po sledećim parametrima:

  • Procenat šuta za tri poena – 41 odsto
  • Procenat šuta sa linije slobodnih bacanja – 83 odsto
  • “Istinski” procenat šuta – 64 odsto
  • Ofanzivni rejting – 122,8 poena na 100 poseda

Brojke koje su vrhunske tiču se i ukupnog rejtinga (odnos ofanzivnog i defanzivnog). Tu je Partizan na plus 9,2. Crno-beli prosečno postižu 84,5 poena, po čemu su peti u ligi.

Što se tiče defanzivnog dela, tu stvari stoje nešto drugačije. Beograđani u proteklom periodu primaju 78,5 poena. Prema tome su peti najbolji.

Obradovićev tim igra u sporom ritmu – na 68,9 poseda po utakmici od 14. kola (peti najsporiji). Sa prosekom od 13,8 asistencija takođe su pri dnu – treći najlošiji. Brojke koje se tiču defanzivnog rejtinga su 116,9 primljenih poena na 100 poseda, što znači peta najlošija odbrana lige.

Crno-beli su trenutno sedmi na tabeli, sa skorom 16-13. Olympiacos je prvi sa 21-8. Duel između dve ekipe na programu je u petak od 20 časova.

Originalni članak Basketballsphere.com