Mladost stiže u Humsku, crno-beli žele pobedu (19h30min– mogući sastavi)

Gospodstven. Vladar sopstvenih emocija. Raspoložen da odgovori i na škakljivo pitanje, ne podižući ton i, istovremeno, gađajući u metu. Gordan Petrić – u predvečerje prvenstvenog okršaja s Mladošću i dva dana pošto je Parni valjak remizirao sa Slovackom u Češkoj na premijeri Lige konferencije!

– Kažu da su utakmice posle evropskih naročito teške, međutim, ne gledam to tako. I nakon Crvene zvezde imali smo Kolubaru, pa smo pružili, možda, najbolju partiju. Iskusna Mladost čak je i večitima nezgodna i sa stručnim štabom dugo u ligi zna da se takmiči, ali ne gledamo njih, fokus nam je na našoj igri. Od 11 mečeva do pauze imamo osam kod kuće i tri na strani i potrebno je to da iskoristimo i skupimo maksimalan broj bodova – jasan je trener Parnog valjka.

Dakle, Grobari ne bi trebalo da brinu?

– Favoriti smo protiv Lučanaca, sve osim pobede bilo bi katastrofa! Vratili bismo se na staro…

Natho je, požalivši se na povredu, ranije okončao duel sa Slovackom?

– Bibars posle utakmice nije prijavio da je povređen! U trenažnom je procesu, videćemo da li će da igra ili odmori.

Menig, s druge strane, nije ni putovao u Uherske Hradište?

– Kvinsi je dobro, sluša muziku na terapijama. U ponedeljak će verovatno da počne da trenira. Raspoložen je.

Dakle, šansa Joviću ili Petkoviću?

– Moguće je očekivati i isti sastav od četvrtka. Rekao sam igračima da je nerealno i nemoguće da svi dobiju istu minutažu. Zna se „kostur” tima, ali nekad, morate da pravite i rotacije. Možda lutamo, ili smo pogrešili, ali smo, eto, na otvaranju Lige konferencije osvojili bod.

Blistao je Dijabate, Parižanin poreklom iz Malija ne luta, gazi sve vreme?

– Pre dve, tri sedmice kazao sam da mora da igra konkretnije. Počeo je u poslednje vreme to da radi, tek je došao, navikao se na klub i grad. Tu mu je i majka, lakše mu je kao strancu u zemlji gde je prihvaćen. Napreduje, kao i svi… polako.

„Luda” noć u Češkoj, načičkana uzbuđenjima, inicira i rast samopouzdanja, s desetoricom stiglo se od 0:2 do 3:2?

– I kad imate igrača manje ukoliko dobro stojite na terenu protivniku je teško da vam da gol. Najavio sam i pre Slovackog da ćemo da igramo utakmicu kakvu nismo do sada, bilo je slično protiv Maltežana  takođe s visokim igračima, ali sad je bilo malo više opterećenja na zadnju liniju. Ponovo nismo odgovorili na neke stvari u prvih 20, 25 minuta. Trebalo je mnogo duela da dobijemo, neke nismo i primili smo golove. Neke stvari možemo da odradimo, neke trenutno ne. Siguran sam da nam je poraslo samopouzdanje, ali i žao što nismo slavili 3:2. S tom pobedom bili bismo bliži priči o proleću u Evropi.

U Srbiji je, iz vaše vizure, „otoplilo”, očekujete li da će kapital Crvene zvezde večeras još više da se otopi?

– Ne znam… Nisam u tim pričama, provokacijama… Ima mnogo da se igra, do kraja jeseni još osam mečeva kod kuće… To mora da se iskoristi, ne bi trebalo da bude problema – zaključio je Gordan Petrić.

FERGUSONOV BALANS

Svojevremeno kao funkcioner, zajedno sa Ivanom Tomićem, insistirali ste u selekciji na brzini (Dijara, Maletić…), pa na visini (Vašington). Šta će na zimu da bude krucijalno?

– Stalno potenciram balans, ne zato što sam pametan, nego jer sam to čuo od Fergusona. Pitao sam ga zašto Ošej igra desnog beka kad je centarhalf?! Kazao mi je: „Balans”. Kakav balans? Igrao sam 500 utakmica i nikada nisam čuo za to. Objasnio mi je da kad u Premijer ligi nemate šest visokih igrača u problemu ste da branite korner. U Evropi su mu, s druge strane, igrali blizanci iz Brazila. Ako imam tri slična igrača poput Traorea, Fejse i Belića, voleo bih da postoji i neka razlika da lakše dođem do gola i vratim se. Da li će to doneti Gojko Cimirot? Videćemo…

Originalni tekst Sportski žurnal