IVAN GOLAC: Izbor selektora je tragikomičan! Zanosimo se nebulozama o tehnici i talentu, to je naša tragedija

Ovdašnji fudbalski narod danima pokušava da pronikne u razloge očajnog izdanja držanog tima u meču protiv Škotske. Bez sumnje, razlozi su kompleksni i sveobuhvatni. Nekadašnji trener Partizana, ali i škotskog Dandi Junajteda Ivan Golac, dao je za MaxBet sport sasvim konkretne odgovore.

 U razgovoru za jednu škotsku televiziju, predvideo sam da će da bude “120 plus” minuta. Po tradiciji, imamo problem sa čvrstim, borbenim, disciplinovanim ekipama. S naše strane, još smo zaneseni nekakvim nebulozama o tehnici i talentu – rekao je Golac gostujući u emisiji “60 minuta sa Vladom i Acom” na MaxBet radiju.

Protivnik je, između ostalog potpuno nadtrčao izabranike Ljubiše Tumbakovića.

 Kao da su igrali deca i odrasli. Jedni stoje, drugi trče. Mi smo zarobljenici zabluda. Stalno pričamo o talentu, a to je pet odsto. Poražavajuće je da igramo kod kuće, a Škoti vrše pritsak na našoj polovini. Najkomičnije su brojke. Koliko sam čuo, naši su imali 660 pasova, a oni 400 i nešto, ali kakvih? Naša dodavanja su bila na dva metra, ja tebi ti meni, skoro svaka lopta je išla golmanu Rajkoviću. Njihovi pasovi su bili konkretni i tačni. Ispali smo iz koloseka, nismo više sposobni da pratimo moderna zbivanja. A fudbal bez trčanja? Zaboravite na to.

Golac je komentarisao i formaciju 3-5-2 koja nije donela uspeh ni za vreme kratkog mandata Mladena Krstajića, prethodnika Ljubiše Tumbakovića.

– Trener bira igrače i određuje taktiku i svaki ima nešto svoje, zacrtano. Lično, volim agresivnije i brže fudbalere, kod mene su ključni bočni igrači iz zadnje linije, a mi smo dugo bez prave tehnike i brzine.

Iskusnog stručnjaka je najviše pogodila bezvoljnost koji su pokazali srpski fudbaleri.

– Frapantno, šokantno i nedopustivo je da se ne zalažu. Znate, suviše lako se ulazilo u reprezentaciju. Nikakva posebna priprema nije bila potrebna. Igrate kod kuće, morate da ostavite sve na terenu. Prilikom selekcije igrača, karakter treba da bude na prvom mestu, jer na taj način imate i kontinuitet.

Sagovornik smatra da odgovornost snosi i Fudbalski savez Srbije.

– Ne treba da budete genijalni, dovoljno je samo da pozovete logiku i da zaključite da ako već tako dugo niste deo velikog takmičenja, onda u vrhu organizacije nešto nije u redu. Izbor selektora je tragikomičan, morate valjda da postavite kriterijume. Kada smo videli da taj izabrani predstavi plan i program? Kada je i koji selektor rekao narodu: cilj je bio taj i taj, uradili smo to i to?

Za kraj, Golac se osvrnuo i na priče o nerealnim očekivanjima.

– Ono što želimo razlikuje se od onog što zaista možemo i jesmo. To je naša tragedija. Bili smo najveći izvoznici igrača, ali nikada nismo imali organizaciju, nikada nisu igrali najbolji. Kako može u reprezentaciji da igra neko ko ne igra u svom klubu. Koga lažemo i obmanjujemo, koga? – rekao je Ivan Golac.

Tekst preuzet sa portala Maxbet sport