“Sale me je video, a Dule pozvao”

Željko Rebrača, jedan od najboljih košarkaških centara svih vremena poteklih sa jugoslovenskih prostora, prisetio se momenata sa početka karijere.

Rebrača je istakao da je cilj da se deca obuče i košarkaški, ali i ljudski.

“Znam kad sam odlazio u Italiju nisam znao ni italijanski ni engleski, sada želimo da klince pripremimo za situacije, da im bude lakše. Vremena su ranije bila drugačija, odrastao sam u staroj Jugoslaviji, nije bilo lagano… Putovao sam iz Prigrevice, šinobusom za Sombor, pa za Apatin na trening pa nazad…”, rekao je Rebrača.

Za razliku od sadašnjih roditelja, njegovi nisu verovali da će on postati profesionalni košarkaš.

“Ćale je odbio Dudu Ivkovića koji me je hteo u Vojvodini. Rekao je da je bolje da igram u NAP, pa ako ne uspem, mogu da se zaposlim na pumpi…”, istakao je Rebrača uz osmeh.

Samo godinu dana je proveo u NAP, a njegov talenat su primetili košarkaši Partizana.

“Bili su oni u vojsci tada, ostavljali su stvari kod nas, dva, tri puta sam tajno otišao na treninge kod Duleta… U Partizan sam došao 1991. godine, Dule je bio trener, Žoc je još igrao… Nije mi bilo svejedno kad sam došao… Bio sam šokiran situacijom, gledao sam kao da sam pao s Marsa”.

Rebrača je naveo i da su veliki uticaj na njegovu karijeru imali Aleksandar Đorđević i Duško Vujošević.

“Sale me je prvi video, Dule me je pozvao u kadetsku reprezentaciju stare Jugoslavije. Sve je polako išlo, spontano, nisam ni razmišljao da će sve stići toliko daleko…”

I otišlo je baš daleko, sve do NBA lige i četiri medalje sa reprezentacijom Jugoslavije, od toga tri zlatne, dve su osvojene na Evrobasketu, a jedna na Svetskom kupu.

Tekst preuzet sa portala Nova S