Mihajlo Andrić: Gledam Partizan čak i kada sam na gostovanjima, zaslužio je

Imali ste već prilike da čitate utiske iz Italije, Španije i drugih zemalja po pitanju virusa korona, a danas je na redu Nemačka. Kako se tamo živi, kakva  je situacija, koliko je ozbiljno? Sve te informacije dao nam  je bivši košarkaš Partizana Mihajlo Andrić, koji već dve godine igra za Getingen.

Bio je bivši snajper crno-belih raspoložen da sa nama podeli utiske iz Nemačke po pitanju pandemije, a dotakli smo se i brojnih tema koje bi mogle da budu zanimljive svima onima koji su ga gledali i pamte njegove igre iz Partizana.

Andrić je dres Partizana nosio od 2012. do 2018. godine, a sa crno-belima je dva puta bio šampion Srbije, a osvojio je i Kup Radivoja Koraća 2018. godine. Imao je i medalje sa mladom reprezentacijom Srbije, a već drugu sezonu je u Nemačkoj, u Getingenu.

Pre svega, pitamo Mihajla kako je on, kakva je situacija u Nemačkoj?
Zasad je ovde sve normalno, mislim, kako je na drugim mestima… Zatvorene su sve radnje, ostavljeno je da radi samo ono najpotrebnije. Restorani  se zatvaraju se u 18 sati. Rade prodavnice, ono najbitnije za dnevne potrebe. Šoping i ostalo je zatvoreno. Pekare i kafići rade. Sve do skoro je bilo ljudi, danas sam već primetio da ih je manje“, iznosi Andrić utiske za MOZZART Sport.

Iako ima mnogo zaraženih, zasad je u Nemačkoj stopa smrtnosti niska. I to je jedino dobro u svemu što  se dešava.
Šetali smo psa pre neki dan, ima fini park pored jezera, bilo je ljudi, koriste vreme preko dana, ima dosta rekreativaca. Ima i dosta zaraženih, ali dobro njihovo zdravstvo to obavlja, vidim da ne paniče. Dosta je nizak broj nesrećnih slučaja u odnosu na broj zaraženih. Ali mere se podižu“, kaže Andrić, pa dodaje:
Život u Nemačkoj je takav da uveče i nema mnogo ljudi. Sada je to još manje. Nema policije na ulici, vidim pojačan broj ambulantnih kola, ali nisam primetio pojačan broj policije“, ističe Andrić.

Da se okrenemo ipak lepšim temama, a to je svakako košarka. Kako je tebi tamo, mart je, a ne igra se. Kako je došlo do prekida, da li je bilo iznenađenje to za tebe?
Čudna je situacija, nikada se ovako nešto nije dogodilo. Nama se liga sastala i donela odluku o suspenziji. Mi smo se sve do tada spremali za kolo koje je trebalo da se igra pred praznim tribinama. Sve se stopiralo, iako kod nas u gradu nije bilo slučajeva. Iz razumljivih razloga se sve stopiralo. Ali mart je, baš je nekako čudno sa te strane”.

Stiže Andrić ipak da obavi individualne treninge, jer do petka, kada smo se čuli, u Nemačkoj nije postojala zabrana kretanja.
Ekipni treninzi su obustavljeni. I dalje treniramo individualno, jedan po jedan. Po programu kluba. Svi se nadaju, ljudi, kao i mi sportisti, da će se liga nastaviti. Ali čitamo svi vesti, vidimo šta se događa sa otkazivanjem svih manifestacija. Težak je trenutak da će to nekako moći da se ostvari u skorijem periodu“.

Čak je i Fajnal for Evrolige u Nemačkoj, u Kelnu. Ako ga bude i bilo…
Da, Fajnal for je u Kelnu. Alarmantno jeste. Čim se obustavlja toliki broj  događaja, poslova“.

Kako se Andrić navikao na nemačku košarku? Getingen igra dobro, trenutno je na pragu ulaska u plej-of zonu.
Ovo mi je druga sezona ovde. Dosta dobro igramo ove  godine, bolje nego prošle. Igram u timu koji ima skromniji budžet u odnosu na ostale ekipe u ligi. U klubu radimo dobar posao, na pragu smo plej-ofa. Imali smo dva velika trijumfa i za nas i za organizaciju. Protiv Bajerna i Albe. To je nekako ovde  uvek veliki događaj, ne dešava se često. Zbog lošeg starta sada već nismo u plej-of zoni“.

Nemačka košarka je u ekspanziji, iz godine u godinu se ulaže sve više, vidi se taj uticaj i u Evroligi.
Čini mi se da liga raste iz godine u godinu, ove sezone ima dva kluba u Evroligi. Sve više se i prati i posvećuje joj se pažnja, iako znamo da je fudbal ovde broj jedan, kao što je i u Minhenu gde je košarka velika. Ali fudbal je neprikosnoven. Košarka raste i sve je bolja. Alba je igrala finale Evrokupa, Oldenburg je dobro igrao u Evrokupu. Fizički jaka liga, ima dosta kontakta. Navikao sam se“.

Ipak, ističe Andrić da ga šut ove sezone ne sluša baš najbolje te da tu vidi prostor za napredak. Promenio je ulogu i pomaže ekipi na druge načine.
Kada poredim prošlu godinu koja mi je bila prva ovde, realno sam imao bolju sezonu. Ali, bože moj, nisam nezadovoljan ni ove godine. Radim neke druge stvari i ekipa igra dobro. Uloga mi se promenila, ali se nije umanjila. Svi znamo da je moje najjače oružje šut za tri poena, a ono ove godine i nije najbolje kada se pogleda statistika. Ispod proseka je. Kada bih to popravio bilo bi još bolje“.

Možda Andriću i ova pauza u tom smislu pomogne da vrati procente šuta, ali pitanje je i da li će se i kada će se nastaviti sa košarkom.

Kaže Mihajlo da se sa nemačkim jezikom nije najbolje snašao jer i u klubu, čak i trener, svi odlično govore engleski jezik, pa mu nije bila nužda da nauči nemački.

 Ali, sa druge strane, stigao da je pogleda jednu fudbalsku utakmicu.
Prošle godine sam išao da gledam Dortmund – Totenhem, u Ligi šampiona. Zanimljivo, fenomenalna atmosfera, veliki doživljaj. Posebno što su navijači Dortmunda poznati po koreografijama, Žuti zid… Iako sam znao da je u Londonu bilo 3:0 ili tako nešto… Mi smo ranije uzeli karte i onda smo razmišljali da li da idemo na utakmicu. Otišli smo i nismo se pokajali. Iako je bilo rešeno maltene. Atmosfera je bila kao da je 0:0. Fenomenalno“.

Kada se povede priča o atmosferi, a poznajući Andrićevu karijeru, naredna tema je svakako bila – Partizan. Možeš da uporediš navijače Dortmunda i Partizana.
Da, želeo sam da vidim kako je tamo, ne mogu da kažem da je isto kod nas, drugačije je“.

Setiš li se utakmica u crno-belom dresu, da li ti nedostaje ta atmosfera?
Pa kako da ne! To je opet poseban doživljaj. To je nešto što nema veliki broj klubova, ako ijedan klub ima. Jednostavno, to je nešto što je bio moj san i što sam ostvario. Jedina žal je, proveo sam dosta teških trenutaka u klubu, zajedno sa ljudima iz kluba i sa navijačima, što se neki više trofej nije osvojio. Posle svega mi je to najžalije“, kaže Andrić.

I dodaje:
„ Sa druge strane, srećan sam što imam divne uspomene, na neki drugi način“.

Stiže li Andrić da isprati Partizan ove sezone, crno-beli su se digli, igraju jako dobro, izborili su se za prednost domaćeg terena i u ABA ligi i u Evrokupu. Najbolja sezona posle dugo vremena…
Verovatno najbolja sezona još od Duleta u Partizanu. Mislim da rade dobar posao, sjajan posao, to se pokazuje na terenu. Ekipa igra stvarno odlično u svim segmentima. Jako su dobri. Suvišno je da pričam kada rezultati to sami pokazuju“.

Na pitanje da li prati igre Partizana, Andrić ima spreman odgovor.
Naravno da pratim svaku utakmicu kada mi to obaveze dozvoljavaju. Tu sam uz televizor, uz tablet, kompjuter, šta god da mi je pri ruci. Čak i telefon na gostovanjima. Da to pogledam. Jer, vredi, zaslužili su svu podršku ove godine. Dobar posao“.

Međutim, svestan je šta donosi ova cela situacija. Nikome ne prija, a Partizanu posebno gledajući sportsku stranu cele priče.
Jedino je šteta što je njih presekla ova pauza. Bili su u sjajnom ritmu. Na svim frontovima su igrali fenomenalno. Šteta… Nadam se da će biti još bolji kada se nastavi“.

Za kraj, imao je Andrić poruku za ljude u svojoj domovini. Kaže da svakodnevno prati razvoj situacije u Srbiji.
Podrška lekarima. Rade izvanredan i najteži posao. Treba biti uz njih, voleo bih da ljudi shvate sve ovo ozbiljno, ali i da ne paniče. Da se pridržavaju mera. Tako ćemo svima olakšati situaciju“, šalje pozitivne misli Andrić za kraj razgovora.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport