Zaboravljeni intervju Siniše Mihajlovića: Želeo sam u Partizan, navijači hteli da zapale stadion!

Legenda crveno-belih mogla je da bude legenda Humske

Siniša Mihajlović je legenda Crvene zvezde, sa kojom je osvojio titulu prvaka evrope u Bariju 1991. godine, ali malo je falilo da legendarni fudbaler kod Autokomande skrene na crno-belu stranu Topčiderskog brda.

Miha je bio jedan od ključnih igrača Zvezdine “zlatne generacije”, pa nije ni čudo što je klub sa Marakane za njegov transfer iz Vojvodine 10. decembra 1990. godine platio rekordnih milion nemačkih maraka, što je bio apsolutni rekord tog doba za jugoslovenski fudbal.

Ono što je i posebno značajno u ovoj situaciji, jeste činjenica da je Zvezda uz to odnela i pobedu nad večitim rivalom za dovođenje Mihajlovića, koji je imao sklopljen dogovor sa Partizanom, ali transfer nije realizovan, jer su navijači Vojvodine iskazali revolt i hteli su da zapale stadion.

Kasnije se ipak ispostavilo da je Mihajlović završio u Zvezdi, iako je dao reč Partizanu, a ostalo je istorija.

– Želeo sam u Partizan odmah. To je tim za mene. Mlad, ambiciozan, perspektivan. Volim trenere kao što je Golac. Fajter bez alibija.

Novinar je Mihajloviću predočio da se priča da je dobio kaparu od 170.000 nemačkih maraka od crno-belih.

– To nije tačno. Rukovodstvo Partizana je želelo da potpišem predugovor kao što je i Mijatović učinio. Nisam pristao na takvu soluciju, pa nisam ni mogao da dobijem novac.

Upitan je zatim ko je sprečio transfer u Humsku.

– Navijači su zapretili rukovodstvu Vojvodine da će zapaliti stadion. Niko nije imao hrabrosti da mi izda ispisnicu i da potpiše neophodne papire.

Usledilo je pitanje o interesovanju Crvene zvezde.

– Dao sam reč Partizanu. Već u junu biću crno-beli – odgovorio je Mihajlović.

Novinar je ipak bio uporan, kao da je mogao da predvidi gde će Mihajlović da nastavi karijeru, i pitao je šta će se desiti ako Zvezda ponudi veći novac od Partizana.

– Samo ako razlika bude drastična mogu razmišljati o Zvezdi – rekao je Mihajlović, koji se prisetio i kako ga je klub sa Marakane svojevremeno odbio kada je imao 17 godina.

– Tačno. Doveli su me Aćimović i Karasi. Ali, oni nisu bili raspoloženi da odmah sa mnom potpišu profesionalni ugovor. Ja nisam bio spreman da čekam.

Upitan je Mihajlović i o ambicijama da igra na Svetskom prvenstvu u Italiji za reprezentaciju 1990 i istakao je da se nikada nije plašio izazova i da će se truditi da u narednih šest meseci dokaže da je kvalitet za Mundijal, a potom se osvrnuo i na učinak u Vojvodini.Intervju, Siniša Mihajlović, FK Partizan

Intervju Siniše Mihajlovića početkom 1990. godine; Foto: Sport

– Zadovoljan sam učinjenim, ali želim mnogo više. Zato i hoću u Partizan – rekao je Mihajlović na početku 1990. godine.

Ipak, očigledno je dolazak Ljupka Petrovića u Zvezdu značajno uticao i na Mihajlovića da promeni mišljenje i umesto Partizana odabere crveno-bele, sudeći po rečima koje je u intervjuu izrekao o Petroviću.

 On je moj fudbalski otac. Kad je odlazio plakao sam celu noć. Veliki stručnjak i pošten čovek. Njemu sve dugujem – rekao je Siniša Mihajlović.

Tekst:Telegraf sport