VK Partizan: Imamo papire, bazen je naš!

Mondo sport piše…

Predstavnici Vaterpolo kluba Partizan još jednom apelovali da do konačne presude suda oko vlasništva nad objektom na Banjici budu ostavljeni da rade. Predočeno i kako je izgrađen Sportski centar.

 

Sportski centar Banjica, izgrađen 70-ih godina prošlog veka, koji je danas predmet spora Vaterpolo kluba Partizan i Opštine Voždovac, zajednički su izgradili Opština Voždovac i Opština Savski venac, koja je bila glavni finansijer.

Ovo su danas predočili predstavnici VK Partizan, pokazavši dokumentaciju koja datira od pre četiri decenije, prema kojoj su ove dve opštine imale pisani dogovor (ugovor), a ceo posao je vodio Fond za nehijinsko naselje. Opština Savski venac finansirala je izgradnju bazena na Banjici, koji su prvi i napravljeni, a Opština Voždovac dvoranu.

Potom je ugovorom Vaterpolo klubu Partizan dato na trajno korišćenje i upravljanje bazenima sve do danas, kada su na osnovu pojedinih odluka gradskih vlasti Opštini Voždovac data upravljačka prava nad Sportskim centrom Banjica o čemu se sada spore dve strane.

Ta dokumentacija je odgovor na tvrdnje čelnika Opštine Voždovac da “Partizan nikada nije bio vlasnik bazena”, kao i “Opština Savski venac nema veze sa ovim objektom” i da je tih 70-ih gdina sve učinjeno “na usmenoj, burazerskoj osnovi”.

“Pročitao sam u novinama da hoće da ruše Partizan i zainteresovao sam se za slučaj i iznenadio sam se kad sam video šta se sve priča. Opština Savski venac je bila finansijer izgradnje bazena na Banjici. Mi smo pomogli Opštini Voždovac tada”, rekao je Vujanović.

Ali, svi ti papiri, dokumentacija, komplikovani pravni termini, koji jesu problem i o čemu tek treba da odlučuje sud (“još čekamo da vidimo koji je sud nadležan, a sudski sport biće dug” – Aleksandar Šoštar), bacaju u senku ono što jeste suštinski bitno – a to je sport, vaterpolo, baza srpske reprezentacije, uspesi i preživljavanje u teškim ekonomskim uslovima.

Partizan godinama tavori u finansijskom smislu, godinama ostaje bez najboljih igrača, bez celih timova… Jer, novca nema. VK Partizan je na budžetu Grada Beograda, ali u Gradu ima status “pastorčeta”. Bar se tako može zaključiti iz reči direktorke crno-belih Tatijane Rakas, koja je istakla da već gdinu dana nije dobila odgovor ni na jedan mejl, molbu od Grada.

O DUGU

Dug VK Partizan je 173 miliona dinara – za poreze, struju, vodu… “Nismo mi bezobrazni da nećemo da plaćamo, ali nemamo od čega. Apelovali smo, slali bezbroj mejlova Gradu…”, rekla je Tatijana Rakas.

Dok je gradski sekretar za sport bio bivši vaterpolista Partizana Slavko Gak bilo je i razgovora, a jednom prilikom je pomogao i gradski funkcioner Nikola Nikodijević koji je, preko NIS-a, obezbedio dve cisterne mazuta kako bi se zagrejala voda u bazenu.

Od tada je, kaže, na samo jedan upit dobila odgovor od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, koji je uputio na svog zamenika Gorana Vesiča, a Vesić je Partizan uputio na novog direktora SC Voždovac i Opštinu Voždovac(!), sa kojom je Partizan u sporu.

“Mislim da je to krajnje neprimereno. Moguće je da gospodin Vesić ne zna za ovaj spor. Da smo mogli da se dogovorimo sa opštinom Voždovac mi bismo se dogovorili, ali nismo”, rekla je ona.

Opština Voždovac je, u međuvremenu, podnela sudu tužbu za iseljenjem VK Partizan iz objekta i zatražila je čak i privremenu meru – iseljavanje odmah. Sud je tu privremenu meru odbio.

Da vas podsetimo na nedavne reči predsednika Opštine Voždovac Aleksandra Savića da “niko ne želi da izbaci Partizan na ulicu” i da bi on bio “politički diletant da želi da to uradi najtrofejnijem vaterpolo klubu na svetu”.

“HVALA SVIMA!”

Vaterpolo klub se zahvalio svim ljudima koji su uplatili novčanu pomoć za nabavku mazuta za grejanje. “To je ljudskost”, rekao je predsednik crno-belih Aleksandar Šoštar.

Iz Partizana poručuju da samo žele da nastave da nesmetano rade i upravljaju bazenom dok sud, koji je jedini merodavan, ne presudi.

“U javnosti se, na osnovu svega što se govori u poslednje vreme, stiče utisak da se Partizan useslio nasilno i nezakonito. Postojala je odluka Opštine Savski venac, prema kojoj se bazeni daju u trajno korišćenje Patizanu, a Privredni sud je potvrdio da VK Partizan prenese na sebe sva prava, obaveze i imovinu”, istakla je Tatijana Rakas.

Potvrdila je i da je pozvala predsednika opštine Voždovac Aleksandra Savića da bude počasni član sa pravom glasa u Skupštini VK Partizan, jer je smatrala da je i to put ka rešenju “Gordijevog čvora”.

“Ostavio je na mene utisak prijatnog čoveka, a potom su usledile krivične prijave, tužbe… to mi uopšte nije išlo sa slikom koju sam o njemu imala”, dodaje Tatijana Rakas.

Upitana koliko su pomogli bivši vaterpolisti Partizana, dojučerašnji igrači, ovako je odgvoorila: “Naravno da svi bivši vaterpolisti podržavaju i vole Partizan. U njemu su odrastali, stasali, ali ne treba očekivati od njih da se oni raspravljaju sa bilo kim u vezi sa statusom kluba. To je na sudu“.

Na video snimak Opštine Voždovac o stanju bazena i pomoćnih objekata, VK Partizan je odgovorio svojim videom, pod naslovom “Naša strana priče“, koji je, kako je rečeno, snimljen u nedelju. Bazen je u vrlo pristojnom stanju, krov je “zakrpljen”, na tribinama nema polomljenih dasaka, svlačionice su čiste…