“Veoma smo dirnuti ponudom Partizana!” Izraelski ambasador u Srbiji se dotakao dobre volje crno-belih da ugoste Makabi

Izrael se trenutno suočava s ozbiljnom krizom usled brutalnih napada koje je izveo Hamas iz Pojasa Gaze prema različitim delovima zemlje. Ovaj sukob je doveo do stotina žrtava, hiljada povređenih i mnogih kidnapovanih osoba u periodu od subote do danas.

Sve sportske aktivnosti širom Izraela su privremeno obustavljene. Međunarodne sportske organizacije poput FIBA, FIFA i Evrolige su hitno odložile sve predstojeće mečeve, pokazujući solidarnost s Izraelom u ovim teškim trenucima.

U tom kontekstu, košarkaški klub Partizan je istakao ponudu da Makabiju pruži mogućnost da svoje utakmice igra u Beogradu. Ova ponuda uključuje obezbeđen smeštaj, pristup halama za trening i utakmice, a naišla je na veliko odobravanje i zahvalnost u Izraelu.

Ambasador Izraela u Republici Srbiji, Jahel Vilan, izrazio je u razgovoru za Telegraf duboku zahvalnost na svim porukama podrške koje su stigle iz različitih krajeva sveta. Vilan je istakao posebno gest Partizana kao izvanredan primer solidarnosti. Takođe je naglasio kako su se igrači osećali u svetlu nedavnih događaja u njihovoj domovini.

– Veoma smo zahvalni na podršci koju dobijamo u vašoj zemlji. Lično me je pozvao predsednik Vučić u subotu, nekoliko sati nakon što je sve počelo. Takođe, objavio je i zvanično saopštenje. Ali iz svih krajeva Srbije, od ludi, ministara, političara, običnih ljudi, prijatelja, sportskih klubova… Veoma smo dirnuti ponudom KK Partizan da Makabi iz Tel Aviva bude domaćin u Beogradu na svojim evroligaškim utakmicama. Imamo igrače koji igraju u oba kluba, i Partizanu i u Crvenoj zvezdi. Svi su lepo prihvaćeni ovde, a imaju veoma jaka osećanja u vezi sa onim danom kada je sve počelo. U poslednja dva dana… Kao što sam rekao, postoje dani kada su vam potrebni prijatelji i kada znate ko su vam pravi prijatelji. Iskreno govoreći, meni nisu bila potrebna ovakva vremena da bih znao da je Srbija iskren prijatelj Izraela, ali nam i dalje greje srca i mnogo znači svakom u Izraelu. Mogu vam reći da svi ovi gestovi stižu do Izraela. U vestima su. Narod je zahvalan. I ja sam veoma zahvalan za sve, što je ponuđeno meni, mojoj porodici i mojoj zemlji, od Srbije – rekao je ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan.

Originalni tekst Sportal.blic.rs