U Talin po sedmo evropsko proleće

Partizan (©Starsport)https://www.facebook.com/v5.0/plugins/like.php?action=like&app_id=1631015923839285&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df24ab3701942a4%26domain%3Dwww.mozzartsport.com%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.mozzartsport.com%252Ffd0d8edeb841c4%26relation%3Dparent.parent&container_width=62&href=https%3A%2F%2Fwww.mozzartsport.com%2Ffudbal%2Fvesti%2Fpartizan-ide-u-talin-po-sedmo-evropsko-prolece%2F404924&layout=box_count&locale=en_US&sdk=joey&share=true

Poslednji put crno-beli prezimeli 2017/18.

Prvenstvena pauza je prijala fudbalerima Partizana, koji su se posle nje vratili na teren kao preporođeni. Dok su pre toga izgledali kao da su sa gorivom ušli u crveno, što se i odrazilo na tabelu remijem sa Proleterom (0:0), dve nedelje kasnije crno-beli su, punih baterija, sveži i orni za igru, pregazili Vojvodinu u Humskoj (4:1).

Na krilima tog trijumfa fudbaleri Partizana čekaju četvrtak i utakmicu sa Florom u Talinu u okviru 5. kola Lige Konferencije. Nova pobeda donela bi veliki uspeh srpskom timu – proleće u Evropi. Spletom okolnosti, kad Anortozis ne bi pobegio Gent, Parnom valjku bi „valjao“ i bod u Estoniji. Ali ako možeš da uzmeš tri, zašto se zadovoljiti bodom…

Partizan je posle dva kola imao šest bodova i time je trasirao sebi put do prolaza u narednu fazu takmičenja, a u četvrtak će imati priliku da i matematički reši tu dilemu, pa da u poslednjem kolu, u Beogradu protiv Anortozisa, može da igra bez stresa, za svoju dušu i još koji bod na UEFA rang listi.

Ukoliko uspešno prebrodi zadatak u Talinu, Partizanu će to biti sedmi put u istoriji kluba da se izbori za proleće u Evropi. Treći put u 21. veku. Bilo bi Aleksandru Stanojeviću prvi put na klupi crno-belih da ostvari taj uspeh, koji mu je izmakao u tri prethodne misije na međunarodnoj sceni.

Partizan je prvi put prezimio u sezoni kada je i „porinut“ Kup šampiona. Crno-beli su tada duelom sa lisabonskim Sportingom otvorili novo takmičenje, prošli su dalje, a onda ih je u četvrtfinalu čekao dvomeč sa Real Madridom. Posle poraza u Madridu 25. decembra 1955. (4:0), Parni valjak je u januaru sledeće godine savladao Špance sa 3:0, koji su se držali za slamku do kraja utakmice i – izdržali.

Naredni put kada je Partizan dogurao do proleća bila je sezona 1963/64. Crno-beli su došli do četvrtfinala Kupa šampiona, gde ih je dočekao milanski Inter. Mečevi su se igrali u februaru i martu, a oba su dobili Nerazuri (2:0, 2:1).

Dve godine kasnije Parni valjak je odigrao najsjajniju sezonu u klupskoj istoriji. Preko Nanta, Verdera, Sparte iz Praga i Mančester junajteda, šampiona Francuske, Nemačke, Češke i Engleske, došao je do finala Kupa šampiona. Tog maja 1966. na Hejselu u Briselu izgubio je od Real Madrida (2:1).

Kao neki usud, Partizan je doživeo takav udarac u Belgiji da dugo od njega nije mogao da se oporavi. Domaću titulu čekao je 11 godina, a na novo proleće u Evropi sve do sezone 1989/90. Padali su Seltik i Groningen u epskim utakmicama, a onda je došao red na duel sa Dinamom iz Bukurešta. Rumuni su dobili prvi meč kod kuće (2:1), a onda su slavili i u Titogradu, gde su crno-beli igrali zbog kazne (2:0).

I onda ponovo duža pauza, sve do sezone 2004/05. Tada je posle prvog nastupa u Ligi šampiona Partizan spojio i proleće u Evropi u Ligi UEFA, danas poznatoj kao Liga Evrope. Parni valjak je sa Vladimirom Vermezovićem na čelu prošao grupu sa Lacijom, Viljarealom, Midlzbrom i Egaleom, onda je u prvom evropskom kolu eliminisao Dnjepar, da bi izgubio dvomeč sa CSKA iz Moskve. To je i dalje najdalje dokle je neki srpski klub skinuo od raspada velike Jugoslavije.

Iako je bio redovan učesnik evropskih kupova, jednog i minut delio od prezimljavanja (2015/16), sledeći i poslednji put kada je dočekao proleće bila je sezona 2017/18, kada je na klupi bio Miroslav Đukić. Uspeli su crno-beli da zajedno sa Dinamom iz Kijeva prođu dalje, ispred Jang Bojsa i Skenderbega. U februaru je Plzen bio bolji i eliminisao Partizan.

Sada crno-beli imaju priliku da treći put u 21. veku izbore zimovanje na međunarodnoj sceni, a drugi put u razmaku od četiri sezone. Da odličan dosadašnji deo sezone ukrase uspehom koji se nije često ponavljao u Humskoj 1 za ovih 70 i kusur godina istorije kluba.

Originalni članak: Mozzart sport