TRI BRUKE ZA 20 GODINA Partizanova trauma od zeleno-belih

Poraz od Flore u Talinu je jedna od najvećih bruka u istoriji Partizana, jer se radi o estonskom timu koji nema evropski renome i koji u svojim redovima nema strance već samo domaće igrače za koje se može reći da su poluprofesionalci. Jedan takav poraz crno-beli su doživeli 2012. godine od Šamroka kada su u Humskoj izgubili sa 2:1 i poluprofesionalni klub iz Republike Irske je prošao dalje.

U poslednjih 20 godina Partizan je doživeo pet evropskih bruka. Sećamo se svi dve protiv Slavije iz Praga (3:1 pobeda u Beogradu pa poraz 5:1 na stani) i Makabi Petah Tikve (2:0 bilo za crno-bele u Izraelu, pa 5:2 za goste u Humskoj) , a preostale tri su bile od Rapida, Šamroka i sada Flore.

Šta je zanimljivo za poslednja tri tima – to je da sva tri nose zeleno-bele dresove. Zbog toga i u naslovu stoji zeleno-bela trauma. Prvi težak poraz Partizan je doživeo 2001. godine u Kupu UEFA kada ih je eliminisao Rapid iz Beča. Tada su crno-beli golom Bajića u 90. minutu u Beogradu savladali Austrijance 1:0, a u revanšu je pukla bruka i petarda 5:1. Svih šest golova dao je Rapid, u Partizanovu mrežu su pogađali Valner, Taument i Vagner dva puta, dok je isti igrač jednom zatresao i svoju mrežu.

Novi traumatičan poraz od zeleno-belih Partizan je doživeo od Šamroka u plej-ofu za Ligu Evrope 2012. godine. U Irskoj je bilo 1:1, crno-beli su poveli golom Tomića, a izjednačio je MekKab u 81. minutu. Svi su već tada videli četu Aleksandra Stanojevića u Ligi Evrope, a onda je u Humskoj usledio šamar. Šamrok je posle produžetaka slavio sa 2:1. Volkov je doneo prednost Partizanu, ali je Saliven izjednačio u 58. minutu. Istorijski trijumf, kako su ih tada kod nas zvali “konobarima”, doneo je O’Donel u 113. minutu iz penala.

Partizan je u četvrtak bodom mogao da overi plasman u baraž za osminu finala Lige konferencija, ali je usledio novi šamar od autsajdera u zeleno-beloj opremi. Flora je pobedila Partizan 1:0. Gol odluke postigao je Miler u 44. minutu. Za istorijsku pobedu Estonaca kojima očigledno Srbi leže, jer je klub iz Talina pre samo nekoliko godina nokautirao Radnički iz Niša.

Crno-beli su dve godine zaredom ispadali i od Ludogoreca, ali to tada nije moglo da se nazove brukom, jer su Bugari pravili dobre rezultate u Evropi. Ipak, zeleno-bele uniforme opet su Partizanu došle glave.

Zeleno-beli dresovi ne leže Partizanu. Tako da ako se pobedi Anartozis, a verujemo da hoće, “parni valjak” u žrebu za baraž bi trebalo da beži od Seltika. Boje dresova su nekada čudo…

Originalni članak Maxbet sport