Šta je Partizan dobio i izgubio ostankom u Evrokupu?

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović je prelomio i između Evrolige i FIBA Lige šampiona izabrao ostanak u takmičenju kroz koje je klub iz Humske i ove sezone imao lepu šansu da se domogne krem društva.

Partizan, Makabi 2010. Beogradska Arena

Marko Metlas/EB via Getty Images

Pandemija koronavirusa prekinula je Partizanov put do elitne lige, a nakon odluke rukovodstva Evrolige da poništi sezonu i crno-bele barem još jednu godinu ostavi ispod crte postavljalo se pitanje da li ‘uvređeni’ crno-beli mogu da odole bogatoj ponudi FIBA i presele se u konkurentsku organizaciju.

I navijači srpskog velikana bili su podeljeni, ali kako je vreme prolazilo sve više je bilo onih koji su zagovarali ostanak u Evrokupu i još jači napad na evroligašku vizu.

Proteklih dana mnoglo se čuti da je FIBA crno-belima ponudila nešto više od milion evra i organizaciju završnog turnira, a spekulisalo se i o promenama u rukovodećim strukturama ukoliko se klub odluči da okrene leđa Evroligi.

“Partizan je pre svega doneo razumnu odluku jer je sportski momenat najbitniji. Ambicija Partizana i partizanovaca je da igraju u Evroligi, a jedini put do elite je kroz Evrokup. Situacija je takva kakva je ove godine, Partizan je imao dobru poziciju na terenu, ali dogodilo se to što se dogodilo. Odluka svakako nije bila laka, pogotovo što je FIBA krenula sa ambicioznim projektom, koji ima dobru finansijsku potporu. U ovakvoj situaciji, kao što je Mijailović rekao, kada se ne znaju budžeti ni u kakvom će stanju biti klubovi i sponzori svakako da je ponuda FIBA bila primamljiva, ali opet ono što je najbitnije je sportski efekat, a cilj Partizana je Evroliga. Sa te strane sam i očekivao da će da ostanu u Evrokupu i mišljenja sam da je to prava odluka,” ističe novinar Sport Kluba Srđan Radojević i nastavlja:

“Mnogi smatraju da bi Evrokup sledeće sezone mogao da bude za nijansu slabiji i ovo što je rekao Mijailović da imaju informaciju iz Evrolige da će ponovo dva tima ići u elitno takmičenje pobošljšava Partizanovu situaciju, koji je na dobrom putu da ima skoro istu ekipu kao prošle sezone. Trinkijerijev tim je pokazao zavidan nivo kvaliteta i ako se još pojača eto prilike da sa godinu dana zakašnjenja izbori ono što žele.”

Sport Klub Youtube

Mijailović je potvrdio i da će trener Adrea Trinkijeri ostati u klubu, kao i 70 odsto igrača iz prethodne sezone, a postavlja se pitanje kako ponovo pronaći motiv i krenuti od nule napad na plasman u Evroligu.

“Psihološki gledano mogao bi da bude problem kada se sve izanalizira, ali ako se gleda kroz drugu prizmu može da se rezonuje da je sezona završena, nisu uspeli da urade ono što su želeli i krenu od početka ka istom cilju. Genealno, ekipa je dobro funkcionisala i uz nekoliko promena mislim da bi mogla da bude još bolja. Pokazali su zavidan nivo kvaliteta, a ne zaboravite da su neki od igrača prvi put osetili taj nivo takmičenja i oni mogu samod a budu još bolji. Ako se sve ‘sklopi’ i zdravlje ih posluži mogli bi da igraju još bolje.

Naravno, ima i onih koji su zagovarali da se prekine veza sa Evroligom i prihvati ponuda FIBA Lige šampiona.

Partizan u Evrokupu ima sportski motiv. Neki će možda reći da Partizanovoj publici FIBA takmičenje ne bi bilo interesantno, ali nezahvalno je pričati o tome. Klub iz Humske ima vrlo odanu publiku koja ih je pratila u svim takmičenjima i u teškim vremenima. Verujem da publika ne bi pravila preveliku razliku, ali pitanje je kolika bi mogla da budu cena godišnjih ulaznica, pogotovo što se igra u Areni. Sam taj vrhunac u FIBA Ligi šampiona ne bi bio isti kao što je u Evrokupu. Pitanje je za šta bi se klub borio. Odluka je definitivno ispravna bez obzira što bi u FIBA takmičenju finansijski verovatno bilo bolje. Ipak, to takmičenje ima svoj limit, barem za sada. Šta će da bude za pet godina to niko ne zna. Partizan se praktično već dva puta odlučivao za FIBA i oba puta nije ispalo dobro za klub. Možda je vreme da Partizan sačeka da neko drugi povlači korake pa onda da se privoli,” naglasio je Radojević.

Sport Klub Youtube

Što se tiče igračkog kadra ugovori su istekli Žanisu Pejnersu, Džejmsu Mekaduu, Redžiju Redingu i Brajanu Angoli, ali postoji mogućnost da poslednja dvojica ostanu u klubu. Sa pozajmice se vratio Aleksej Nikolić iz Benetona.

Tekst preuzet sa portala Sport Klub