Partizanov tim kao polovnjak – ide, ali mnogo troši: Mora li prosek starosti ekipe da bude skoro 30 godina

Ekipa Aleksandra Stanojevića protiv Vojvodine imala prosek od 29,5 godina starosti

Partizanov tim kao polovnjak - ide, ali mnogo troši: Mora li prosek starosti ekipe da bude skoro 30 godina

MN Press

Pravilo “bonusa” nije moralo da se poštuje, kup mečevi ostavljaju slobodu trenerima da na teren pošalju najjači tim, a onda je ta “sloboda” otkrila u sredu poražavajući podatak za Partizan.

Najmlađi fudbaler crno-bele ekipe protiv Vojvodine bio je Holanđanin Kvinsi Menig sa 27 godina, a najstariji Bibars Natho koji od februara troši 35. godinu, uz prosek ekipe od 29,5 godina!

Ni iz vremena stare Jugoslavije, kada su se igrači suočavali sa državnim propisom da pre 28 godine ne mogu da nastave karijeru u inostranstvo, nije lako izvući podatak sličan ovom u kojem Partizan ima stariju ekipu od 29 godina.  

Partizanov tim protiv Vojvodine

Nemanja Stevanović (30 godina) – Aleksandar Miljković (32), Nemanja Miletić (31), Igor Vujačić (28), Slobodan Urošević (28) – Saša Zdjelar (27), Marko Jevtović (29) – Lazar Marković (28), Bibars Natho (34), Kvinsi Menig (27) – Rikardo Gomeš (31).

Za sve dobro i loše u timu odgovoran je trener. Postoje činjenice koje amnestiraju Aleksandra Stanojevića od krivice, ali i neke stvari koje bi samo on mogao da objasni. Utisak je da su Partizanovi mladići ulazili sa manjkom samopouzdanja u borbu za svoje mesto u timu, što uvek ima veze sa njihovim karakterom, jedino što se ne zna dovoljno kakav je trenerski doprinos tome da kod mladog igrača prevagne strah i nesigurnost.

Niko neće sporiti Stanojevićev značaj za početni uspon Aleksandra Popovića (23).

Aleksandar Popović

On je učinio dosta toga da bi se posle mnogo godina afirmisao jedan mlad golman iz omladinske škole kluba, ali Popović nije imao potrebnu stabilnost forme pa je sada ravnopravan sa Stevanovićem ili je čak u podređenom položaju.

U defanzivnoj liniji nije bilo šanse mlađima, osim par minuta štoperu omladinske ekipe Mihajlu Iliću (19), dok je Lazar Pavlović (21) u konkurenciji veznih fudbalera potpuno podbacio. Za dobijen prostor nije pokazao ništa, pa stoga verovatno sledi rastanak u junu kada mu ističe ugovor.

Gledajući sa strane nesuđenu “desetku” crno-belih, moglo bi se zaključiti da je igrao i više nego što je zaslužio i za to vreme ne samo da nije napredovao, već nije bio ni na nivou svojih nastupa kod Save Miloševića.

U istom košu je i Nemanja Jović (20). Čak 1245 minuta u igri samo u Superligi, a bilo je za njega i prilika u kupu i još više u evropskim utakmicama. Utisak ni blizu tako povoljan kao onda kada se tek pojavio u timu! Dobro je što postoje pomaci nabolje u njegovoj želji da se popravi, ali teško da bi Partizan video i pola vrednosti od 4.000.000 evra na koliko ga kao najskupljeg igrača procenjuje sajt Transfermarkt.

Nikola Terzić nije bio prva “bonus” opcija, ali se za nju izborio tokom sezone. Još od asistencije iz kornera za gol Aleksandra Šćekića protiv Sočija u 90. minutu, navijači su navikli da se oko njega uvek nešto važno dešava. Njegov ulazak donosi novu energiju, budi ekipu i ovoj blistavoj, prvoj, pravoj seniorskoj sezoni u Superligi nedostajao je samo još onaj gol protiv Crvene zvezde.

Taj pogodak, da se dogodio, mogao je da izmeni izgled tabele, ali i da značajno popravi njegovu vrednost na Transfermarktu sa sadašnjih 1.800.000 evra na … Koliko god to bilo, teško je poverovati da bi crno-beli od njegovog eventualnog transfera zaradili toliko da im donese mir u poslovanju sledeće sezone.

Prava misterija je nestanak Marka Milovanovića u prolećnom delu prvenstva! Nije ga bilo previše ni tokom jeseni. Uglavnom je retke prilike zasluživao zbog Rikardovih problema sa zdravljem ili kartonima, ali ih je toliko vešto koristio tako da su se pojavile priče o interesovanju iz Premijer lige, Intera, Andrelehta… Najmanja ponuda bila je od Belgijanaca i ona je navodno stajala 5.000.000 evra, a teško je reći koliko je to sada nakon što su se zaboravili njegovi minuti na terenu.

Partizan je tako doveden na nivo polovnjaka sa autopijace na Bubanj potoku. Karoserija i motor stari, troši previše, guraće se tako još neko vreme, ali osuđen si na vožnju u lokalu, ne pomišljaš da kreneš na dug i dalek put.

Ako je tačna projekcija potrošnje od 20 miliona evra ova sezona će doneti debeo minus na onaj koji već postoji. To samo znači da će morati više igrača da se proda da bi se pokrio dug ili će balon nastaviti da se raste dok ne pukne. Kad se to jednom desi kome će biti važno da li je za pucanje kriv Vazura, Vučelić ili neko treći?  

Originalni članak 24sedam.rs