Partizan nikad nije prokockao tri gola prednosti u Evropi posle prve utakmice

Crno-beli jednom nogom u Ligi konferencije

Potrebno je da se dogodi pravo čudo kako se Partizan ne bi našao u Ligi konferencije. U  četvrtak tim Gordana Petrića protiv Hamruna na Malti brani tri gola prednosti (4:1) iz prve utakmice i jednom nogom su već u grupnoj fazi.

Parni valjak je osam puta slavio sa tri gola razlike u prvom meču na evropskoj sceni i nikada nije prokockao takvu prednost. Hamrun je treći rival na međunarodnoj sceni kojeg je Partizan savladao toliko ubedljivo, dva puta su žrtve bile sa Malte.

U prvom kolu Kupa UEFA sezone 1990/91. crno-beli su u gostima srušili Hibernijans (3:0), dok su u Humskoj samo potvrdili nadmoć (2:0).

Žreb je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2012/13. spojio Parni valjak i Valetu. Tim iz Humske je slavio u prvom susretu identičnim rezultatom kojim je savladao Hamrun (4:1), revanš je, takođe priprao crno-belima (3:1). Zanimljivo, u prvom okršaju sa Maltežanima 1990. u ulozi strelca bio je Slađan Šćepović, dok je 22 godine kasnije njegov sin Stefan zatresao mrežu Valeti.

Samo jednom kad je Parni valjak pobedio u prvom meču sa tri gola razlike na evropskoj sceni, nije slavio u revanšu. Bilo je to davne, čuvene sezone 1965/66. kad su crno-beli stigli do finala Kupa evropskih šampiona. „Partizanove bebe” su kao prvu prepreku imale Verder iz Bremena i pogocima Fahrudina Jusufija, Mustafe Hasanagića i Josipa Pirmajera u poslednjih 15 minuta susreta ubedljivo su slavile u Humskoj (3:0). Nemci su bili bolji na svom terenu, ali pobeda minimalnim rezultatom (1:0) im nije bila dovoljna da izbace izabranike Abdulaha Gegića.

Pre duela sa Hamrunom, crno-beli su pobedu od tri gola razlike u prvom susretu ostvarili pre četiri sezone protiv pljevaljskog Rudara (3:0) u Nikšiću, istim rezultatom slavili su u revanšu u Humskoj (3:0).

Originalni tekst Sportski žurnal