Osmina finala na dohvat ruke, Partizan gostuje Nici (18h45min, mogući sastavi)

Trener Parnog valjka Gordan Petrić tvrdi da je sad njegov tim favorit grupe.

Nica, Partizanov večerašnji rival u Ligi konferencije, dovela je brojna pojačanja minulog leta i iskusnog stručnjaka Lusijena Favra na mesto šefa struke, međutim, uprkos tome ekipa za sada nije opravdala očekivanja.

– Još smo u fazi konstrukcije i ne znamo u kojoj formaciji ćemo izaći na teren. Naravno, najbolje je da igramo u jednom sistemu i da se igrači naviknu. Neki fudbaleri su kasnije došli i potrebno nam je vreme – kaže Favr.

Geatan Labord, prva opcija u napadu tima sa Azurne obale, zadobila je udarac u duelu sa Nantom u prethodnom kolu Lige 1.

– Na treningu nije osećao bolove i nadam se da će biti spreman za svih 90 minuta, ali svakako počeće utakmicu i voleo bih da je završi.

Lemina: Srce na teren

Najbolji u timu Nice na meču u Humskoj sredinom septembra bio je Mario Lemina. Gabonac je dominirao na sredini terena i izabranici Gordana Petrića moraće da obrate pažnju na njega u večerašnjem okršaju:

– Dajemo sve od sebe i ostavljamo srce na terenu kako bismo došli do pobede. Svesni smo da je ovaj meč bitan kako za nas, tako i za naše navijače.

Nekadašnji igrač Juventusa ima ulogu „vođe” u timu sa Azurne obale:

– Važno je pričati sa saigračima, to donosi napredak. Najvažnije je da nema klanova u ekipi. Svi smo preuzeli odgovornost za trenutnu situaciju, odnosno seriju loših rezultata.

Nica u prvenstvu zauzima tek 12. mesto i samo je četiri boda dele od opasne zone. U najmlađem evropskom takmičenju je do trećeg kola delila čelo D grupe sa viceprvakom Srbije, međutim, kiks Francuza u Češkoj doneo je Partizanu tri boda prednosti:

– Skupo su nas koštali porazi od Monaka i Pari sen Žermena, da smo osvojili bod na tim utakmicama poraslo bi samopouzdanje tima. Takođe, nesrećno smo izgubili od Slovackog u Ligi konferencije, bili smo bolji protiv Čeha, ali nismo pobedili.

Lusijan Favr govorio je o igračima na koje večeras ne može da računa:

– Latomb ima problem sa člankom, nije ništa strašno, uskoro će se vratiti na teren. Delor je povredio koleno, a ostali su spremni.

Igra sudbine. U gradu čiji fudbalski zanesenjaci i danas prepričavaju golgeterske rafale Nenada Bjekovića kojeg su zvanično proglasili igračem veka, Partizan ima priliku da stavi tačku na neslućen, mnogima nestvaran, a ipak uspeh na dohvat ruke. Nica to nije zaslužila, ponajmanje od kluba za koji je vežu i drugi crno-beli asovi, a LJubomir Radanović i Miloš Đelmaš baš takvi su bili, ali, život je takav – Partizan je odlučan da večeras na Azurnoj obali overi plasman u osminu finala Lige konferencije. Nije greška – ne u šesnaestinu finala, nego korak dalje. Pobedom takav uspeh ostvaruje odmah, remijem prolongira za nedelju dana…

Svestan da je Nica poput ranjenog lava koji drema, Gordan Petrić mirnim glasom najavljuje i večerašnju kao i sve prethodne utakmice. I ne beži od istine da Partizanovi navijači bolje nisu mogle da zamisle učešće svojih ljubimaca na evropskoj sceni: prvo mesto posle četiri kola satkano pobedama nad prvim favoritom grupe – Kelnom i s dva remija bez poraza, a mnogi su mislili da će ih do danas biti sigurno tri..

Sa Gordanom Petrićem razgovarali smo juče uoči dvočasovnog leta od Beograda do Nice…

Kako nadgraditi uspeh i definitivno staviti tačku na neočekivani ali zasluženi uspeh u Ligi konferencije i to kolo pre kraja?

– Kad je grupa izvučena svi smo bili realni i rekli da su Keln i Nica favoriti. Mi smo ekipa koja nije izgubila nijednu utakmicu, odnosno jedina koja nije poražena u grupi, idemo tamo rasterećeni… Imamo prvu utakmicu gde možemo da rešimo situaciju i obezbedimo proleće. Ako se to ne desi, imaćemo još jednu za sedam dana gde sa jednim bodom možemo da se plasiramo dalje. Zato kažem da smo rasterećeni i možemo da kažemo da smo u ovom trenutku favoriti u odnosu na ostale ekipe. Sad smo mi favoriti koji diktiraju rasplet u grupi.

Velika je stvar biti i prvi, preskače se šesanestina finala…

– Za igrače je bitna svaka utakmica da se dokazuju. Pogotovo utakmica protiv ekipe iz „Lige 5“, igrači su svesni toga. Nama je bitno da se plasiramo, bili prvi ili drugi… Da nas je neko na početku pitao – ne bismo ni razmišljali o tome. Ali, bilo bi dobro da budemo prvi u grupi da izbegnemo igranje u šesnaestini finala, sigurno sa kvalitetnim ekipama.

Utisak je da je sazrevanje ekipe i izrastanje u ozbiljnu porodicu i tim, počelo u poluvremenu utakmice protiv Slovackog u Češkoj…

– Moguće je… Ali generalno, kod igrača, što svi pričaju, prelomni trenutak bio je derbi. Posle derbija sve je krenulo na bolje, na svim utakmicama odigrali su dobar fudbal. U nekim utakmicama iskoristili su šanse da ih rešavaju ranije, u nekima – ne, tako da sve to ide u krug. Ali, generalno, od utakmice sa Zvezdom i poluvremena u Češkoj bila je prekretnica.

Utakmicu protiv Nice u Beogradu počeli ste u grču ili je to tako izgledalo zbog rano primljenog gola?

– I rano primljeni gol i priča da godinama nismo pobedili nijednu evropsku ekipu iz „Lige 5“. Možda i taj primljeni gol. Ali i tada sam rekao i sada sam tog mišljenja da se Nica s vremena na vreme probudi, da deluje uspavano. Jednu utakmicu odigra jako dobro, na drugoj deluje uspavano, videćemo kako će biti protiv nas. Nica ima problema, mi smo rasterećeni, videćemo šta će da bude…

Ko je jači, Nica ili Keln?

– Drugačiji su. Keln je snažniji, igra direktan fudbal, Nica zna da igra fudbal, pokušava da igra, ima tri-četiri iskusna igrača, videćemo. Mi smo u prednosti jer možemo da se postavimo: možemo da napadnemo, da budemo u srednjem bloku, ili da stojimo dole, a Nica…

Šta ćete uraditi da Partizan bude kao u Kelnu?

– Pokušaćemo da rasteretimo igrače da pokušaju da daju maksimum. Mi ne možemo da biramo da li ćemo u nekom trenutku igrati defanzivno. Jer, ako nas Nica pritisne… Igramo ofanzivno sve utakmice i naša ekipa je ofanzivna…

Protiv Kelna ste iznenadili sve sastavom sa dva špica, šta ćete sada uraditi?

– U tom trenutku morali smo tako da se postavimo i odigramo. Rekli su i da je iznenađenje Baždar što je ušao protiv Nice kao napadač a izbacili smo igrača sredine… Jednostavno, situacija pre utakmice i na terenu, diktira kakav ćemo sastav da izvedemo…

Šta možemo da očekujemo u Nici?

– Nemam pojma, ima dosta do utakmice. I Andrade je trebalo da igra protiv Javora, pa nam je sve poremetilo. LJudi moraju da shvate da neigranje jednog igrača može da poremeti neke ideje koje smo imali pre utakmice…

Spremili ste ekipu za veliki izazov?

– Generalno jesmo. Ali, Filipović je dobio udarac, ima tri kopče i ne znam da li će biti spreman za sledeću evropsku utakmicu. Ne može ni Andrade…

Da li ćete opet igrati sa dva zadnja vezna?

– Možda… možda stavim i Baždara…

Šta navijači Partizana mogu da očekuju u Nici?

– Mogu da očekuju da ćemo dati maksimum kao što su do sada davali na svakoj utakmici…

Za šta je dovoljan taj maksimum? Slovacko je iznenadilo Nicu, da li vam to remeti planove?

– Nije ih iznenadilo, oni su dobro igrali protiv Slovackog, ali su primili gol, dobili crveni karton… videćemo kako će Nica izaći protiv nas. Favorit je generalno, ali, mi smo favoriti posle četiri kola za uspešan završetak grupnog takmičenja Lige konferencije.

Dijabate: Svaku utakmicu igram isto

Fuseni Dijabate zauzima trenutno prvo mesto na listi strelaca Lige konferencije s četiri gola zajedno Moralesom i Baenom iz Viljareala i Dovikom iz Dnjepra. Upravo motivisani tim podatkom, novinari su vragolastog driblera crno-belih pitali juče da li ramišlja o konačnom uspehu i osvajanju titule najboljeg strelca Lige konferencije…

– Želim da igram odlično i da dajem golove na svakoj utakmici. Svaku igram na isti način i želim uvek isto – da budem dobar i da pobeđujemo – zaključio je Dijabate.

Koliko vas je poremetio remi protiv Javora?

– Nije nas poremetio… Poremetile su nas neke druge stvari, ali sada nije trenutak da o tome pričamo – zaključio je Gordan Petrić priču o Nici za Sportski žurnal.

Sinoć na oficijelnoj konferenciji za medije trener Partizana pokušao je da uveri novinare da ipak ne razmišlja o brojnim varijacijama na zadatu temu – „proleće u Evropi“.

– Ne razmišljam da li ćemo biti prvi ili drugi, meni je važno da ostvarimo cilj. Da li će to biti ovde? Bio bi lepo da pobedimo, obezbedimo proleće i da u sledeći četvrtak probamo neke druge stvari. Momci su u svakom slučaju svesni koliko može da im donese utakmica s Nicom…

Možda tačnije od Petrićevih momaka, ove brojke znaju klupski operativci – pre svih generalni direktor Miloš Vazura… Prvo mesto donosi 650.000 evra plus 600.000 za plasman u osminu finala, drugo bi donelo duplo manje (320.000 +300.000 šesaneaestina finala). Pobeda čisto još pola miliona evra, remi 166.000. Digitroni crno-belima nisu potrebni, brojke znaju svi napamet… Vrednije od brojki je saznanje da se Partizan uoči pretposlednjeg kola nalazi na tabeli s tri boda više od francuskog i četiri više od nemačkog velikana!

Reče jednom jedan čovek – mirno i dostojanstveno: „tako treba i da ostane“!

Originalni članak Sportski žurnal