NESALOMIVI CRNO-BELI U TOP 8!!!

Panterova bomba srušila Monako i čekirala kartu Partizan Mozzart Beta za četvrtfinale

Veliki uspeh crno-bele ekipe je večeras potvrđen u Monaku, a sada je cilj napad na peto mesto

Moraću da smislim nešto zanimljivo i posebno protiv Monaka i Majka Džejmsa“, rekao nam je Kevin Panter dan pred duel u Kneževini koji je bio ključan za odlazak u četvrtfinale Evrolige. Međutim, kapitena dugo nije bilo na utakmici, Aleksa Avramović i Zek Ledej su bili glavni, a onda kao grom iz vedra neba, kada je bilo najteže, kada je Monako bio u naletu, Panter preuzima odgovornost i pokazuje magiju na terenu. POgađa ključnu trojku koja donosi nedostižnu prednost za pobedu i potvrdu da je klub iz Humske među najboljih osam u Evropi 88:84.

Okončao je kapiten crno-belih meč sa samo osam poena, ali kakvih osam, najbitnijih. Ipak, njegovi poeni ništa ne bi značili da nije bilo Alekse Avramovića Zeka Ledeja koji su poneli najveći teret ovog meča. Obojica su ubacili po 22 poena, dok su po 12 imali Alen Smailagić i Džejms Naneli.

Partizan sada juri petu poziciju u poslednjem kolu kada dočekuje Panatinaikos. Za to će i ostali rezulatati morati da se poklope, ali za večeras je rezervisano slavlje zbog velikog uspeha kluba, za kalkulacije ima vremena.

Koliko je utakmica bila uzbiljica, prepuna uspona i padova, može da se priča i analizira danima. Od katastrofalnog starta, pa sjajne druge deonice i novog pada pa do pronalaska načina da se dođe do pobede. Sve može da se zaboravi sada jer je klub iz Humske potvrdio da je sasvim zasluženo deo elite.

Da je neko mogao da zamisli gorih uvodnih dva minuta utakmice, teško da bi to bilo kao u Monaku. Svega 140 sekundi je prošlo, a Željko Obradović je ljutito zatražio minut odmora, uostalo ništa drugo mu nije preostalo s obzirom da je na semaforu već bilo 10:1 za domaćina. Da nije bilo energije Alena Smailagića i njegove trojke, Monako bi žestoko pobegao, ovako se klub iz Humske nekako održavao, sve do ulaska Dantea Egzuma i Džejmsa Nanelija. Bio je to početak bolje igre Partizan Mozzart Beta i serije koja je u jednom momentu smanjila na zaostatak na svega dva poena, ali je Majk Džejms bio brži od sirene posle prvi 10 minuta – 22:18.

Zbog dešavanja u drugoj deonici ostaje još veća žal što Partizan Mozzart Bet nije bolje otvorio meč. Da nije bilo tih katastrofalnih uvodnih dva minuta, Partizan bi verovatno prelomio otpor protivnika koji nije imao odgovor na Aleksu Avramovića. Bila je to jedna od onih četvrtina, svojstvenih Avramoviću koji kada se zapali niko nije u stanju da ga zaustavi. Monako je samo gledao kako niže 12 uzastopnih poena, za potpuni preokret i veliku seriju koju kruniše Lesor za dvocifrenu prednost, 42:32. Moramo da pomenemo i Smailagića koji je nastavio da šutira sjajno u ovom periodu, ali ni Monako se nije predavao. Individualnim kvalitetom su ostajali u igri.

Čak i kada je Partizan pobegao na 13 poena prednosti sredinom treće deonice, Monako je nastavio da šutira, i šutira i šutira… morali su jednom da uđu u seriju i to se dogodilo baš krajem trećeg kvartala, a kada su se na sve nadovezale neke loše odluke crno-belih u napadu, na semaforu smo videli 49:53, a na parketu potpuno razbuđeni Monako, spreman da se bori do poslednje seknude. Domaćin je bio i na minus dva, ali je veliki nalet tada zaustavljen poenima Avramovića i vrlo bitnom trojkom Zeka Ledeja. Amerikanac je preuzeo lidersku palicu od Alekse pa je svojom serijom poena doneo šest poena prednosti pred ulazak u poslednjih 10 minuta (62:56).

Ali vrlo brzo Avramović ponovo uzima stvari u svoje ruke. Nova teška trojka, ovoga puta iz ugla sa istekom vremena, onda sa istog mesta i Papapetru za sedam poena razlike, bilo bi mnogo više da Monako nije imao odgovor sa lakim poenim u reketu. Ni trojka Nanelija nije pomogla da se zaustavi nalet domaćina koji je prišao na samo 75:73 na četiri minuta pre kraja meča., a onda torojka Motijeunasa i preokret – 76:75. Uzvratio je Lesor u sledećem napadu, ali odbrana je falila jer se Džejms prošetao do reketa za novu prednost domaćina sa kojom se ušlo u poslednja dva minuta. Klackalici kao da nije bilo kraja, dva sigurna slobodna bacanja pogodio je Ledej, ali kao po pravilu odmah Monako lako rešava napad na 90 sekundi pre kraja.

I baš je sve stalo u tih 90 sekundi gde se novi heroj pojavio. Nigde ga nije bilo čitavu utakmicu, ali kao svih prethodnih meseci, kada god je teško, lopta ide kod samo jednog čoveka – Kevina Pantera, a onda sada ne promašuje. Dva driblinka i trojka koja ruši Monako i odvodi Partizan Mozzart Bet u četvrtfinale Evrolige.

Originalni članak: Mozzart sport