Mudrac i njegov tim: Gde je zapelo sa Partizanom?

Miroslav Đukić, Telegraf analiza

 Ovo je priča o mudracu i njegovim učenicima. I o veću mudraca iz Humske koje sada mora da dela.
 Partizan je podbacio, mada nije tragično izgubiti od onakvog Voždovca, zapravo to je sjajna stvar gledano sa strane običnog navijača koji dve decenije čeka da Superliga postane takmičenje lišeno dominacije samo dva kluba.

Ali iz perspektive prosečnog navijača Partizana koji je ne tako davno gledao kako njegov tim veze i ruši sve pred sobom kao kegle (barem u domaćim okvirima), “raspad” protiv “zmajeva” deluje prilično zabrinjavajuće pred mečeve sezone sa Videotonom.

Dakle, gde je “zapelo”?

I okom laika posmatrano, Partizan je slabiji nego prethodne sezone.

Otišao je Nikolić, zamenio ga je Đukić. Čoveka koji je stvorio tako dobru hemiju među crno-belima nasledio je neko ko je dugi niz godina bio van srpskog fudbala i turbulencija koje nosi, a sem toga i sa karijerom koja je krenula nizbrdo.

Drugi, bitan momenat: Otišao je Leonardo, došao Suma. Nedovoljno spremni Suma. Kad smo već kod njega, protiv Voždovca je bio u “stelt modu” – nije se video. A doveden je da pravi razliku baš u ovakvim utakmicama. Kada škripi. Kada nema ideje. Kada treba uzeti loptu i “povući”. Povezati redove.

Da li i vi imate utisak da je Leonardo bolji igrač od Sume?

– Problem srpskog fudbala je u našim glavama, u svaki meč mora da se uđe kao da je preko puta Real Madrid. Samo tako možemo da stvorimo pravi stav i da napredujemo. Tako se stvara automatizam i to zahtevam od svojih igrača – rekao je Đukić u najavi meča sa Voždovcem.

Đukić na meču sa Voždovcem je doživeo drugi poraz od početka sezone Foto: partizan.rs

A video je sve suprotno. Letargičan i nesiguran tim. Obezglavljen na momente. I ono što najviše upada u oko: krhku odbranu i još jedan Kljajićev kiks koji je, kao i u Pireju, nagovestio rezultatski sunovrat.

Đukićeva priča o “mudracu i kravi” kojom je najavio “život posle Leonarda” jeste korisna skaska o upornosti čoveka da stvara, gradi i naplati svoj trud oslanjajući se samo na sebe i sopstvene kvalitete, ali nekako nam se čini da je igra crno-belih previše zavisila od brazilske krave koja je davala mnogo mleka.

– Jednostavno dođu takve utakmice, pogotovo posle Lige šampiona, kada moraš da uzmeš kombinezon i ašov u ruke i odradiš posao – slikovito je Đukić opisao i meč protiv Spartaka, a posle Olimpijakosa.

Kako je Partizan izgledao protiv Voždovca deluje da će svi u klubu morati dobro da zasuku rukave, pljunu u dlanove i svi do jednog da se late ašova: i uprava, i trener, i igrači.

Nema drugog načina da se vrati šampionski sjaj.

Uprava da investira u igrački kadar deo od četiri miliona od prodaje Leonarda (zaradili su i od prodaje Milenkovića) – dakle para ima. Trener Đukić da locira problem i reši ga, a igrači da shvate da se ne živi od stare slave, inače opasno rizikuju da ih “klepi” i “neki tamo” Radnik, Mladost…

Jedina pozitivna stvar je da se Voždovac Partizanu desio sada, u povoju sezone: setimo se da je slično počela i prethodna takmičarska kampanja Partizana sa Tomićem, kasnije i Nikolićem I znamo kako se završila