MILAN LUKAČ: Zbog ovoga sam Zvezdi odbranio dva penala

Čuvar mreže crno-belih i jedan od ljudi koji su ispisali istoriju večitih derbija, Milan Lukač, govorio je u prazničnom intervjuu za SrbijaDanas o aktuelnim dešavanjima, ali se i prisetio partije protiv Crvene zvezde, koja je njegovo ime zauvek utkala u najveću svetkovinu srpskog fudbala.

Verovao je u uspeh nacionalnog tima, otkrio ko mu je bio uzor, ali i progovorio o taktici pred derbi u kom je odbranio dva penala Crvenoj zvezdi.Najiskusniji ste golman u ekipi crno-belih, koliko znače vaši saveti mlađim čuvarima mreže?

Mi imamo dva fantastična mlada golmana, a to su Popović i Stevanović. Često pričamo, dam im savet, pružim im podršku, oni će to uvek imati od mene. Ja sam takođe spreman da branim, kroz čitavu karijeru se osećam dobro, nisam imao većih problema sa povredama, i sada u poznim igračkim godinama se osećam prilično dobro. Stojim uvek na raspolaganju mladim golmanima i samo mogu da im poručim da nastave ovako.  

Obranili ste dva penala protiv Crvene zvezde u 146. večitom derbiju, šta je prva asocijacija na taj meč?

To je nešto neizbrisivo! Kada se pomene moje ime, ostaje asocijacija na te penale. Zaista je prijatan osećaj, lepo je kada se te se sete i posle toliko godina. Gotovo pred svaki derbi se pravi neko podsećanje, a tu se ponovo provuče moje ime. Mislim da će zauvek ostati upamćeno, to je istorija, ne znam da li će se ponoviti tako nešto, ali osećaj je stvarno fenomenalan. Iako je prošlo mnogo vremena od tada, gotovo osam godina.

Pominjali ste ranije da vam je trener golmana rekao da će svi penali ići u vašu desnu stranu zbog povrede, kako su tekle pripreme pred taj derbi?

Upravo u toj pripremi utakmice smo dosta pričali o tome. Ja nisam branio prethodne dve utakmice zbog povrede ramena i bilo je pitanje hoću li biti na golu i za meč sa Crvenom zvezdom. Trener golmana Radiša Ilić mi je rekao da ako bude penala, svi će se šutirati u moju desnu stranu, zbog ramena, jer misle da ću krenuti na levu.Postoje li neki rituali pre samih penala koje izvodite, poput provokacije izvođača, ili nekih određenih poteza?

Isključivo je presudan osećaj, penali su lutrija, kako i za golmane tako i za igrače. Uvek sam imao pripremu pre penala, gledao kretnju izvođača, pogled i slično. Valja provocirati nekad fudbalera, da ga ometeš, ali ja to nikada nisam radio Ko je vaš golmanski uzor?

Od malena je to bio Ivica Kralj, voleo sam taj tip golmana, visok, atraktivan. Ma prava pojava na golu! Zbog njega i nosim broj 25 na dresu, taj broj sam nosio i na svojoj prvoj utakmici u karijeri, još dok sam branio u Mladosti iz Bačkog Jarka. Ipak, u reprezentaciji mislim da je Vladimir Stojković neprikosnoven. Milan LukačFoto: MN PressKako vam izgledaju sadašnji golmani reprezentacije Srbije?

Velika je konkurencija tu. Imamo zaista dobre golmane, jednake po kvalitetu, dosta slične zaista. Izdvojio bih i Popovića, za kog se nadam da će uskoro dobiti poziv u nacionalni tim. Ja sam iskreno verovao u reprezentaciju i prolaz na Mundijal. Saigračima u Partizanu sam rekao da pobeđujemo u Portugaliji, odavno nismo srušili neku veliku silu, još od Nemačke 2010. godine, znao sam da dobijamo!Partizan je prvi na tabeli, nižu se dobre partije i u Kupu, kao i u Ligi konferencije, kakva su očekivanja za proleće?

Situacija je dobra u klubu. Sve ide po planu, i u ligi, i u Kupu i na međunarodnoj sceni. Prezimili smo u Evropi, dobili rivala, mislim da s njim može da se igra. Bilo je mnogo jačih imena, ovo je nekako protivnik po meri. Nadam se najboljem, a pred nama na proleće novi izazov, međutim atmosfera je odlična i optimistični smo pred proleće – zaključio je Lukač za SrbijaDanas.

Originalni članak: Srbija Danas sport