Mihajlo Andrić: U Partizanu se želja podrazumeva

– O promašenoj trojci nismo ni razgovarali, to se dešava, ali nedopustivo je da tako loše igramo odbranu – kaže zamenik kapitena tima iz Humske

FOTO: KK Mornar/Medija PRO

Mihajlo Andrić, uz Novicu Veličkovića, je igrač sa najdužim stažom u Partizanu. Timu koga su jaka odbrana, skok i kontranapadi „proslavili“, koji je svoje najveće uspehe gradio na tim elementima. Kao takav, od malena je „učen“ da iz defanzife sve polazi. Da je ona sve.

Posle poraza u Baru, na kraju tesnog iako je u jednom trenutku delovalo da će crno-beli doživeti pravi brodolom i najvećoj crnogorskoj luci, uvodno pitanje se samo nametnulo – da li za ovih pet godina, koliko nosi dres prvog tima, pamti da je Partizan nekada za četvrtinu primio 36 poena?

Pre odgovora, sjajno krilo se zamislilo i vrlo snuždeno uzvratilo:

Ne, ne pamtim. Iskreno to kažem.

Objašnjenje za katastrofu u prvom periodu, nema. Niti želi da ga traži, jer bi više zvučalo kao opravdanje, nekakav alibi. Gutajući knedle, samo je rekao:

Nedopustivo je!

Zamenik kapitena tima ih Humske je ipak ušao u analizu meča u Baru.

O toj promašenoj trojci na kraju, nismo ni raspravljali. To je nešto što je došlo, otvorilo se, šut nije ušao i to je to. Osnovna stvar je ta prva četvrtina. Šta se sa nama desilo u tom delu igre?! Taj katastrofalan start?!

Na pitanja koja je sam postavljao, nije imao odgovor. Nikakav. Ali, nije se trudio da ulepšava stvarnost.

Ne znam. Ma celo prvo poluvreme je bilo loše. Pogotovo nas u odbrani nigde nije bilo. Napad je još bio „tako-tako“, ali odbrana…

Zastao je, pa dodao:

Stvarno loše.

I pored svega, Andrić je pronašao i nešto dobro iz meča u Baru. A to je igra crno-belih u nastavku, činjenica da su iz minusa od 18 poena, došli na šut do pobede.

Znate, dve iste ekipe su igrale i u drugom poluvremenu. Međutim, kod nas je pristup bio drugačiji. Dosta toga se promenilo. Mi smo sebi, pa i svima, pokazali da možemo drugačije. Bolje.

Ali…

To prvo poluvreme je nedopustivo. Želja ne sme da izostaje, pogogovo ne kada igrate u Partizanu. To je nešto što se podrazumeva.

I to je ono o čemu im i kapiten Novica Veličković stalno priča, a onda i ličnim primerom na terenu to pokazuje. I u Baru je imao istu priču, kamera je zabeležila kako mlatene „drži” tajm-aut. Sigurno im je nešto rekao i iza zatvorenih vrata svlačionice. Šta? Pitali smo Andrića.

Novica uvek priča o odnosu prema klubu, igri, o borbenosti, odbrambenim zadacima… – uopštio je Andrić.

Potom se vratio na utakmicu.

Mada, to i nisu zadaci, to je više loša komunikacija u odbrani, loš skok u napadu, nedopustive stvari u igri „jedan na jedan“.

I pored svega, želeo je opet da naglasi tu svetlu tačku.

Ako to uopšte tako može da se kaže, kad smo tako počeli, na kraju i izgubili, ali to drugo poluvreme je neki pokazatelj. Način na koji smo igrali i kako smo se borili.

Mada…

To je daleko od dobrog, od onoga što nam je potrebno da bismo ispunili naše ciljeve. Mora tu još mnogo toga da se popravi i posloži.

Vremena za tuguju za propuštenim šansama, crno-beli nemaju. Već od sledeće sedmice u ABA ligi će igrati samo jedan meč nedeljno, ali će sredom imati obaveze u Evrkupu.

Malo je vremena za sve. Posebno za trening, za uigaravanje. Ali, odbranu možemo da popravimo. To nije stvar treninga, već volje. I to moramo da sredimo. Napad i ne igramo tako loše. Ako dajemo više 80 poena, to ne može da bude lope. Ali, odbrana je ta koja nas koči. Mnogo više truda moramo da uložimo u defanzivu u narednim utakmicama. Samot tako možemo da se vratimo u pravi ritam i da počnemo da pobeđujemo – zaključio je Andrić.

MORAMO DA RADIMO JEDAN ZA DRUGOG, VIŠE NEGO PRE

Prvi put ove sezone pred svojim navijačima, Partizan NIS će igrati u subotu, kada u „Pionir“ stiže FMP. Veliki dužnik iz prošle sezone, tim koji je crno-bele zaustavio u polufinalu domaće Superlige.

Međutim, želja za revanšom neće biti pokretačka snaga momaka iz Humske u tom meču. Već…

Nije nam potreban veći motiv od načina na koji smo startovali. To treba da bude najveći motiv – poručio je Andrić, pa se osvrnuo na sledećeg rivala koji u beogradski hram košarke dolazi na krilima pobede nad MTZ-om.

FMP je dosta izmenio sastav u odnosu na prošlu sezonu, ali poznajemo dosta igrača, znamo i njihov stil igre. Biće teško. Ključ je u odbrani. Tu bi trebalo da pronađemo, da se skupimo, radimo jedan za drugog, da radimo mnogo više nego u prošle dve utakmice. To bi mogao da bude ključ izlaska iz ove krize – rekao je Andrić.

Tekst i foto : Sportski žurnal