Legendarni Ivica Osim o Partizanu, reprezentaciji, bolesti i o tome kako je odbio KLUPU REALA

Intervju Ivice Osima za Blicsport…

Narušenog zdravlja, ali bistrog uma, bivši selektor SFRJ i proslavljeni stručnjak sumirao je za „Blic” život od sarajevskih do penzionerskih dana.

Ivica Osim je jedno od najvećih imena jugoslovenskog i bosanskog fudbala, pa zašto ne reći, i srpskog. Njegov boravak u Beogradu, kada je vodio reprezentaciju i u Partizanu, ostavio je neizbrisiv trag. Prijateljstva, veze, poznanstva, autoritet – sve je ono što spaja Štrausa sa Grbavice i naš fudbal. Premijeru filma „Švabo iz Sarajeva”, kojoj je prisustvovao i “Blic”, autora Sabahudina Topalbećirevića, u okviru 7. internacionalnog sportskog sompozijuma, bio je povod da se sretnemo sa Osimom u jednom sarajevskom restoranu.

– Kada sam doživeo moždani udaru u Japanu, rekao sam ženi Asimi: Ako već treba da umrem, onda je to bolje da bude u mom Sarajevu nego ovde daleko – kaže Osim za naš list.

Ivica Osim je na promociji filma
Ivica Osim je na promociji filma “Švabo iz Sarajeva”, koji govori o njegovom životu, dobio uramljen dres

A za starije čitaoce, evo njegovog kratkog podsećanja.

– Kao mali živeli smo na pruzi, otac mi je bio železnički radnik, pa smo preživljavali tako što smo na uzbrdici usporavali vagone i istovarali ugalj za zimu. Iako najbolji matematičar u školi, kao takav oslobođen mature, a na Matematičkom fakultetu krenuo sa devetkom, brzo sam se prebacio na loptu. Ona mi je, ipak, bolan bila sve.

U Željezničaru je kao igrač ostavio svoj pečat.

– Igrali smo tada za ćevape. Ma, za ćevape bismo dobili i Real Madrid. U reprezentaciji sam bio deo velikog tima koji je predvodio Dragan Džajić. U finalu Evropskog prvenstva 1968. u Firenci protiv Engleske povredili su me posle samo dva-tri minuta igre, inače, imali smo ekipu da ih dobijemo. Žalim za tim…

Ivica Osim sa urednikom sportske rubrike
Ivica Osim sa urednikom sportske rubrike “Blica” Igorom Velimirovićem

Trenerska karijera donela mu je istovetnu slavu kao i ona igračka. Podsećamo ga prvo na čuveni primljeni gol od Videotona u 88. minutu revanša polufinalu Kupa UEFA 1985. godine. Tada su Mađari tim pogotkom otišli na veliko finale sa Real Madridom.

– Nismo imali igrača da stane na loptu, jednostavno ga nisam imao. I, niko nije kriv zbog toga. Eto tako se dogodilo, šta ćete, to je život.

A, onda je došla 1990. godina i Mundijal u Italiji kada je Jugoslavija u četvrtfinalu od Argentine eliminisana na penale.

– Dovde su mi ti penali – rukom pokazuje i 28 godina kasnije i koliko su mu teško pali promašeni jedanaesterci u Firenci. – Rekao sam igračima: Samo ne dirajte Maradonu, pustite ga neka se zapetlja. Ne prilazite mu, on je ionako smotan, sam će pasti. Ali, sudija… i isključenje Šabanadžovića. To je život.

Dotakli smo se i Partizana i njegove sjajne godine u Humskoj. Osim je ostavio trag, prijateljstva i, kako kaže, sjajan deo života je proveo u Beogradu.

– U to vreme još nije bilo ključa u reprezentaciji. Znalo se ko, gde, kada i kako igra. Posle te Italije, svako je vukao na svoju stranu. I dok je gorelo moje Sarajevo, morao sam da odem. Srce nije moglo više i dalje. Shvatate me?

Zatim se Osim preselio u Grčku. Na klupi Olimpijakosa je osvojio dva kupa.

– Ja tamo, a srce u Sarajevu, nisam to bio ja. Čekao sam poziv i da kad god podignem slušalicu čujem gde je pala bomba, ko je poginuo, ko je ranjen, jednostavno nisam mogao to da izdržim.

I, onda je usledio poziv Reala. Svako bi u Madrid pošao trčeći, ne i Štraus sa Grbavice.

– Real zove, ali šta ću ja tamo, tamo gde svi znaju da igraju fudbal. Šta da ih naučim? Odlučio sam da odem u austrijsko Sarajevo, u Grac, i preuzmem Šturm.

Osim je sa malim klubom osvojio tri titule i za osam godina tri puta je igrao Ligu šampiona i bio je proglašen trenerom veka austrijskog kluba.

Ivica Osim
Ivica Osim

– Proveo sam prelepe godine u Austriji, vratio sam se životu, jer ja sam trener stvaralac. Kuća mi je bila blizu, Maribor takođe.

Navijači Šturma su predložili da jedna avenija koja vodi od stadiona do periferije grada nosi ime Ivice Osima. Toliko je zadužio Grac, a isto se dogodilo i u Japanu.

– Bio sam trener Džef junajteda i selektor Japana. Normalna zemlja, sređen i uspešan život, dobra zarada… Dobio sam orden, 17 knjiga su napisali o meni, a jedna je postala i bestseler pošto je prodata u 400.000 primeraka sa naslovom „Reči Osima”.

U Japanu je zaradio i moždani udar.

– Iz čistog mira. I, tada sam rekao ženi: „Hajdemo kući, vreme je za povratak.” Ako treba da umrem, neka to bude u mom Sarajevu. Znate, ja mogu da odem iz Sarajeva, ali Sarajevo iz mene neće nikada.

Vraćamo ga još jednom na Beograd, a on će šeretski- Pozdravite mi sve koji pitaju za mene, Žarka Zečevića, Nenada Bjekovića, Dragana Džajića, Rašu Radovanovića… Hvala im na podršci.

Pitamo ga da li prati reprezentacije bivših jugoslovenskih republika, a odgovor, iako spor i polujasan, jeste i precizan i odmeren.

– Voleo bih da svi odemo na Evropsko prvenstvo, a da Bosna i Hercegovina i moj Robert Prosinečki zaigraju u finalu. Ovo što je Hrvatska uradila na SP u Rusiji je veličanstveno, ali od toga bi trebalo da svi učimo i da se time vodimo. Srbija je bila ona stara, kvalitetna, ali opet s istim problemima. Ne znam šta je to? A, igre i rezultati reprezentacije su barometar stanja u jednoj državi.

I, za kraj, poruka velikog Osima.

– Skromnost, budite skromni, ne dajte da vas slava opije, jer od nje se brzo zaboravi ko ste i gde ste.

Supruga Asima je ljubomorna na loptu

Našem razgovoru s Ivicom Osimom prisustvovala je i supruga Asima, svakako jednako zaslužna za njegove fudbalske uspehe.

– Samo sam na jedno ljubomorna, a to je lopta. Mnogo je voleo loptu. Kada je doživeo moždani udar u Japanu, za vreme utakmice Premijer lige, bio je 17 dana u komi. A kada se probudio, samo me je pitao: „Boga ti, kako se završila ona utakmica?” U vreme njegove najveće trenerske slave imali smo dnevno i po 100 poziva – rekla nam je gospođa Osim.

Tekst preuzet sa portala Blicsport

(Igor Velimirović)