Kako je Partizan u LJubljani stigao do titule u poslednjem kolu šampionata 1976.: KRAJ JE KADA MAKSA KAŽE

Zvanična nadoknada vremena u fudbalu uvedena je u 21. veku, ali nezvanično i na spektakularan način to “pravilo” uveo je novosadski arbitar Dušan Maksimović 11. jula 1976. na meču poslednjeg kola fudbalskog šampionata Jugoslavije.

КРАЈ ЈЕ КАДА МАКСА КАЖЕ: Како је Партизан у Љубљани стигао до титуле у последњем колу шампионата 1976.

U LJubljani, na starom stadionu “Za Bežigradom”, igrali su Olimpija – Partizan, dok su se istovremeno na Karaburmi sastali OFK Beograd i Hajduk.

Crno-beli i “bili” imali su uoči poslednjeg kola po 48 bodova, Splićani mnogo bolju gol-razliku. Ni OFK Beogradu ni Olimpiji bodovi nisu bili potrebni.

I danas stariji ljubitelji fudbala pamte dramu tog nedeljnog popodneva, koju je putem radio-talasa pratila cela Jugoslavija. OFK Beograd je poveo, Hajduk izjednačio, na Karaburmi se završilo 1:1…U LJubljani 0:0. Ceo Hajduk je na Karaburmi bio oko jednog tranzistora, iščekujući kraj u Sloveniji. Ali, kraja nema. Minut, dva, tri, četiri, pet…Dušan Maksimović jedini zna koliko ima do kraja. Tada nije postojala info-tabla koja obaveštava javnost i publiku koliko se još igra, kao danas. Ekipa Tome Kaloperovića je u većem delu nemoćna da naudi vrlo motivisanim “zmajčekima”.

U devedeset i nekom minutu golman Partizana Ivančević izveo je aut skoro na centru, Nenad Stojković pokušao je da ubaci loptu “u bunar” ka šesnaestercu,ali je zakačio busen i ta lopta je na čudan način stigla do 16 metara gde je izronio Nenad Bjeković i poslao je u mrežu iza Dalanovića. Maksimović pokazuje na centar, tog momenta svi navijači Partizana preskaču ograde i uleću na teren, jer su crno-beli posle 11 godina šampioni!

Tajna Maksimovićeve nadoknade nikada nije do kraja otkrivena. Razlika u vremenu nastala je već na početku, jer je u LJubljani uručivana slika kapitenu Olimpije Viliju Ameršeku. U poluvremenu su igrači kasnije izašli, a meč je bio često prekidan zbog odugovlačenja i isključenja centarfora domaćih Jurišića.

Štampa u zapadnom delu Jugoslavije grmela je da je titula Partizana neregularna, u istočnom i centralnom delu se slavilo. Obavešteni izvori tvrdili su da je Hajduk izdašno “ušao” u novčanike igrača Olimpije. Dokaz za to su odbrane Dalanovića, rođenog Boranina, koji je čak bio kum Ilije Zavišića, desnog krila Partizana!

To je bila sezona u kojoj je inače novi šampion izgubio dva velika derbija na JNA – od Zvezde 4:1 i od Hajduka čak 6:1!

ČEKAO, PA PREKINUO

MAKSIMOVIĆ je na SP 1978. u Argentini sudio meč Nemačka Italija (0:0), a bio je pomoćnik u susretima Austrija – Švedska (1:0) i Peru – Iran (4:1). Zapamćen je i po prekidu meča nekadašnjeg Intertoto kupa u Novom Sadu Vojvodina – Makabi Tel Aviv. Kod rezultata 0:0 dosudio je slobodan udarac za domaće, ali Izraelci nisu hteli da stanu na propisanu razdaljinu. Jedan igrač je dobio žuti,a odmah zatim i crveni karton. Nije hteo da napusti teren, pa je Maksimović sačekao propisano vreme i potom prekinuo meč. Tek kada su videli da se ne šali, gosti su ga molili da nastave, ali Maksimović je već napustio teren.

Originalni članak: Novosti.rs