IN MEMORIAM:DIMITRIJE DIŠA STEFANOVIĆ

U Šapcu je u 89. godini preminuo Dimitrije Diša Stefanović, bivši fudbaler Partizana.

Diša Stefanović je rođen u Šapcu 31. maja 1930. godine, gde je i načinio prve fudbalske korake u tamošnjem klubu Trgovački.

Od 1946 – 1952. godine nastupao je za Mačvu, kada prelazi u Partizan, gde je proveo naredne dve godine koji napušta Partizan zbog povrede. Sa Mačvom je 1951. izborio ulazak u jugoslovensku prvu ligu sa timom Mačve, koji su novinari i ljubitelji fudbala prozvali Provincijski Urugvaj, po ugledu na tadašnjeg svetskog prvaka u fudbalu. Sa Partizanom je osvojio Kup Jugoslavije 1952. pobedivši u finalu večitog rivala sa 6:0, a bio je jedan od najboljih na terenu na mestu centrhalfa. Za crno-bele je odigrao 70 utakmica i postigao 6 golova.

Igrao je na u odbrani i veznom redu. Bio je predan fudbalu, disciplinovan, radan, i nadasve skroman, zbog čega i nije napravio veću karijeru, iako je iskazao veliku ljubav prema fudbalskoj lopti. Koliko je bio skroman, neka posvedoči detalj, da je u vreme kada je igrao u Partizanu stalno za bonove uzimao kačamak, špagete i proju u ekspres restoranu Atina na Terazijama. Njegov moto bio je – disciplina ili ništa.

Iz Partizana put ga je vodio ponovo u Mačvu, gde ostaje samo godinu dana, a odatle prelazi u subotički Spartak i tu ostaje sve do 1961. godine, kada se vraća u Mačvu, gde i završava fudbalsku karijeru 1964.

Odmah po završetku igračke karijere postao je trener u Mačvi, pošto je tokom igranja fudbala završio Pedagošku školu u Novom Sadu – odsek za fizičku kulturu, a kasnije i Fakultet za obrazovanje visokog fudbalskog trenera u Beogradu. Trenersku karijeru je sa velikim uspehom nastavio u Africi, gde je samo u Tunisu proveo 12 godina, Emiratima 4 godine…

Čika Dišo, počivajte u miru i neka Vam je večna slava i hvala.     

Sahrana preminulog je u subotu 11. maja 2019. godine od 13 časova na groblju u Šapcu.

Zvanični sajt FK Partizan