Duljajeve muke sa štoperima – Sa kojim tandemom na ”Marakanu”?

Tandem koji je planiran tokom zimskih priprema, još nije zajedno odigrao nijedan meč.

Tokom jesenjeg dela sezone trener Partizana Igor Duljaj je na štoperskim pozicijama forsirao kapitena Svetozara Markovića i mladog Mihajla Ilića koji je ispunjavao uslov za ”bonus-igrača”. Povremeno je priliku dobijao i iskusni Siniša Saničanin, ali on je od početka sezone upisao svega četiri nastupa u Superligi i još dva u Kupu Srbije.

U međuvremenu su crno-beli angažovali i Natana De Medinu koji je stigao tek sredinom septembra i nije bio odmah spreman za ozbiljnija iskušenja, pa je tokom jeseni nastupio samo dva puta u Kupu.

Očekivalo se da bi posle zimskih priprema De Medina bio spreman da zauzme mesto u startnoj postavi, pogotovo posle odlaska Ilića u Bolonju, ali je trener Duljaj imao drugačiji plan.

Šef struke crno-belih je želeo da nastavi sa dobro oprobanim receptom da bonus-igrač bude na poziciji štopera, a pošto De Medina ne ispunjava uslov za bonusa, rešenje je potraženo u Nikoli Miličiću, mladom defanzivcu kragujevačkog Radničkog za koga je klub iz Humske zimus platio pola miliona evra.

Miličić je u Partizan stigao posle oporavka od povrede zbog koje je propustio veći deo jeseni, ali tek što je počeo pripreme sa crno-belima na Kipru, doživeo je novu povredu i još uvek nije izvesno kada će moći da se vrati na teren i da debituje za Partizan.

Duljaj je i posle tog peha bio uporan da bonus-igrač mora da bude štoper, pa je naknadno angažovan Bojan Kovačević iz Čukaričkog i odmah ”bačen u vatru”.

Na debiju je još postigao i gol protiv IMT-a i može se reći da se već ustalio u prvoj postavi, pa ga treba očekivati i u subotu u 172. večitom derbiju na ”Rajku Mitiću”.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I taman kad je Kovačević počeo da se uigrava sa kapitenom Svetozarom Markovićem, dogodio se novi peh. Marković je doživeo povredu uoči utakmice s Železničarom, ali opet Duljaj nije ukazao poverenje De Medini, već je na poziciju štopera prekomandovao desnog beka Aleksandra Filipovića.

Partizan je dobio taj meč sa 3:1, ali su gosti iz Pančeva suviše često dolazili u prilike, pa su na kraju imali čak 15 šuteva ka golu crno-belih.

Igra u defanzivi koju je Partizan pokazao u toj utakmici ne uliva poverenje pred gostovanje Crvenoj zvezdi na ”Rajku Mitiću”, mada naravno nije krivica samo na štoperima, već su i bekovi morali bolje.

Zato se sada postavlja pitanje koji štoperski tandem će Duljaj izvesti na teren u subotu u derbiju, ukoliko ne bude mogao da računa na kapitena Markovića.

Imajući u vidu njegove dosadašnje odluke, za očekivati je da bi to ponovo mogli da budu Filipović i Kovačević. Jer, ako u De Medinu nije do sada imao poverenja da bar debituje u nekom superligaškom meču, teško da će to poverenje 26-godišnji Belgijanac dobiti u jednoj od najvažnijih utakmica u sezoni. Kao dodatna alternativa ostaje Saničanin, ali on jesenas uglavnom nije impresionirao, a u svežem sećanju je i kiks protiv kragujevačkog Radničkog u Humskoj (3:3).

Ipak, Duljaj je u prethodmom derbiju na kraju prvog dela sezone pokazao da ima hrabrosti i da iznenadi sa sastavom. Tada je među startere uvrstio mladog defanzivnog vezistu Mateju Stjepanovića, koji je odlično odigrao taj meč koji je Partizan dobio sa 2:1, ali je u drugom delu sezone pao u drugi plan posle dolaska Ovusua.

Stjepanoviću nije strana ni uloga štopera, ali teško da bi Duljaj bio toliko hrabar da na štoperske pozicije u derbiju uvrsti dvojicu bonusa, Stjepanovića i Kovačevića.

Zato, ili tandem Marković-Kovačević, ili ako se Marković ne oporavi, tandem Filipović-Kovačević. Teško da ćemo videti neku treću varijantu, osim ako ne bude iznuđena.

Originalni članak Sportske net