Završeno! Almeriji od Umara Sadika 20+5 miliona, a Partizanu jedna od najboljih zarada u istoriji

Nigerijac je od večeras novi igrač Real Sosijedada

Godinu dana, tri prelazna roka trajala je saga oko Umara Sadika, jer je i u leto 2021. bilo jasno da je prerastao Segundu, da je igrač za veće klubove nego što je Almerija. Ali crveno-beli nisu pristajali da ga prodaju za prvu ponudu koja im stigne na sto.

Večeras je, ipak, ta priča gotova: Umar Sadik je zvanično postao novi fudbaler Real Sosijedada, sa kojim je potpisao ugovor na čak šest godina! Uz to, plavo-beli iz San Sebastijana su oborili klupski rekord u visini obeštećenja koje su platili za jednog igrača.

U kasu Almerije će od Sadikove prodaje da legne fiksnih 20.000.000 evra, a možda će još 5.000.000 ako se svi bonusi iz ugovora ispune. Očekuje se da 2.000.000 vrlo brzo legnu, to je lakši deo koji Sadik može da ispuni, a za ostala 3.000.000 moraće i Nigerijac i tim malo da se pomuče.

Sosijedad je napravio manevarski odličan potez: prodao je Aleksandera Isaka Njukaslu za 70 miliona evra, a onda je napad pojačao dovođenjem Aleksandera Serlota iz Lajpciga na pozajmicu i kupio Umara Sadika.

Sudbina neobičnog napadača iz Nigerije je dve godine izazivala interesovanje i srpske fudbalske publike, pogotovo navijača Partizana, kako odavno nije za nekog stranca kada ode iz Srbije. „Kvaka“ je u tome što su crno-beli imali nekoliko stavki u ugovoru o prodaji Sadika Almeriji na osnovu kojih su čekali dodatnu zaradu.

Sve kada se sabere, Umar Sadik je jedna od najboljih prodaja Partizana u istoriji kluba. Crno-beli su najpre dobili fiksnih 5.000.000 evra pre dve jeseni kada je igrač otišao u Španiju. Potom su dobili po 500.000 evra kada je odigrao više od 75 utakmica i postigao više od 20 golova u Segundi. Ni tu nije bio kraj, jer je srpskom klubu pripalo 3.000.000 evra ovog leta kada je Almerija izborila plasman u Primeru.

Na koncu, ostalo je Partizanu još 10 odsto od sledeće Sadikove prodaje, tako da večeras mogu u Humskoj da računaju na priliv od 2.000.000 evra ili nešto manje, zavisno od toga kakav je aranžman sklopljen, da li se procenat računa od cele sume ili od umanjene za onih prvih pet miliona, što je takođe čest slučaj u fudbalu.

Sve kada se sabere, Partizan je od transfera Umara Sadika inkasirao blizu 11.000.000 evra, što je nezabeležna suma u srpskom fudbalu kada je u pitanju prodaja igrača iz inostrastva. Poređenja radi, klub iz Humske je približno zaradio od transfera Strahinje Pavlovića u Monako, a mnogo manje za Nikolu Milenkovića u Fjorentinu ili neuporedivo manje za Dušana Vlahovića.

A, Partizan je Romi za dovođenje brzonogog napadača platio 1.300.000 evra, dok se za nešto više od godinu dana u Humskoj Sadik ponovo rodio kao igrač, svuda otpisan pre dolaska na Topčidersko brdo. U crno-belom dresu odigrao je 52 utakmice, postigao 23 gola i za 19 asistirao.

Originalni tekst Mozzart Sport