Za nastavak borbe za titulu – Partizan čeka Zvezdu u Humskoj (20h, mogući sastavi)

Gordan Petrić, trener Partizana, posvetio bi trijumf preminulom Milutinu Šoškiću

Prošle sezone Partizan je u dva od tri prvenstvena večita derbija ušao kao vodeći tim šampionata. Crno-beli sad imaju sedam bodova manje od komšija i večerašnji meč prilika im je da dokažu da se nisu oprostili od borbe za titulu.

Gordan Petrić, do sada je uspeo da sačuva smirenost i staloženost, ali večeras će imati najteži zadatak u trenerskoj karijeri.

– Očekuje nas još jedna teška utakmica u nizu. Moramo da odgovorimo na neke zadatke. Igrači su koncentrisani i svesni šta ih očekuje, za derbi će se odmoriti i pružiti maksimum. Važno mi je da se opuštaju polako, vidi se napredak i ako me pitate o utakmici, očekujem da budu profesionalci.

Kao funkcioner imate uspešan skor sa večitim rivalom, verujete li da možete da ga nastavite i kao trener u večerašnjem meču?

– Partizan je tada (od 2007. do 2009. godine) napravio dobru stvar jer se okrenuo mladim igračima i napravio selekciju, Ivan Tomić i ja smo samo pomogli i bili deo sistema. Da li će se to ponoviti, zavisi od mnogo stvari. Pojedinac ne može da promeni neke stvari, trebalo bi da se napravi filozofija kluba i da se toga držimo.

Da li može da vam pomogne činjenica i da su crveno-beli u nekoj fazi tranzicije, posle promene šefa struke, ali i igračkog kadra?

– Možda se Zvezda nalazi u nekoj tranziciji i ima problematiku, ali ne razmišljam u tom pravcu. Mislim samo na moje igrače, kako da ih opustim i da pruže maksimum.

Da li ćete napasti večitog rivala?

– To zavisi od ekipe protiv koje igramo. Oni možda planiraju da igraju ofanzivno, pa ih mi pritisnemo. Bilo je dobro da trijumfujemo iz mnogo razloga, da se unese stabilnost u klub i svlačionicu i da ta pobeda ode ka nekom čoveku koji bi se sigurno radovao. Ako slavimo, pobedu bih posvetio Bata Šoletu (Milutinu Šoškiću).

Petrić ne bi bio zadovoljan remijem

Da li će biti zadovoljni remijem?

– To je hipotetičko pitanje, zavisi kakva će biti situacija na terenu. Ako budemo imali problem i ukoliko oni budu bolji, naravno da bih bio zadovoljan. Ako me pitate pre meča, naravno da mi nije dosta bod.

Urošević: Veća odgovornost kao kapiten

Slobodan Urošević, kapiten Partizana i strelac jedinog gola za crno-bele u prethodnom okršaju večitih rivala u finalu kupa, na kraju prošle sezone, spreman je za još jedan duel sa komšijama:

– Svi dobro znamo šta je večiti derbi i koliko toga može da donese ako se ostvari povoljan rezultat. Naš zadatak je da se fokusiramo na igru, izađemo na teren i damo sve od sebe.

Popularni Čaki večeras će prvi put prestavljati Parni valjak protiv večitog rivala sa kapitenskom trakom na ruci.

– Veća odgovornost je što ću izaći na teren kao kapiten, ali generalno to ništa ne menja. Kao što sam igrao prethodne mečeve sa Crvenom zvezdom, tako ću pokušati i ovaj.

Da li je psihološka priprema večitog derbija, bitnija od tehničko-taktičke?

– Svako ko igra za Partizan, isto se priprema za Radnički i Crvenu zvezdu. Psihološki su spremni, imali su neki teret kad sam došao, sada je sve bolje. Izbor igrača koji imate kao trenera vam donosi neke mogućnosti da menjate i rizikujete. Rekao sam da u početku na mnogim utakmicama neće biti lepote, da ćemo igrati takmičarski kako bismo osvojili bodove.

Očekujete li neko iznenađenje od trenera Milojevića?

– Ne, znamo ko će igrati otprilike, njihove  karakteristike, osim novog fudbalera koga nismo videli pre. Kao što ni mi njih ne možemo da iznenadimo, ne mogu ni oni nas.

Jeste li zadovoljni kako je Hamadu Traore odigrao na debiju i kakvu bi ulogu mogao da ima u duelu sa timom iz LJutice Bogdana?

– Doveli smo igrača koji je jak na lopti, čvrst, možda je sličan Zdjelaru, a liči na Moreiru. Dobili smo sigurnost na sredini terena. Očekuje nas specifična utakmica, naći će se možda u nekom drugom prostoru, ali Traore je igrač kakvog nismo imali u veznom redu, sa njim smo dobili mogućnost da kombinujemo neke druge stvari.

Protiv Hamruna ste igrali sa trojicom štopera, u duelu sa Radničkim 1923 ste se vratili na 4-2-3-1, da li ste odlučili u kojoj formaciji ćete izaći na teren večeras?

– Što se tiče sistema sam načisto, nema šta da se otkrije, znaju i oni, vrlo brzo će se saznati, to je najmanji problem. Rekao sam da ćemo igrati takmičarski, da uzimamo bodove. Možda imamo jednu dilemu ili dve, jer važi pravilo bonusa i broja stranih igrača. Ali, 90 odsto znam ko će igrati.

U kakvom je fizičkom stanju ekipa, pošto ste imali gostovanje na Malti i samo tri dana kasnije u Kragujevcu?

–  Pokušali smo da odložimo derbi za četvrtak, postoji razlog zašto smo hteli da igramo tada, a ne u sredu. Crvena zvezda je odlučila, imala je pravo, raspored i svoj neki trenažni plan. Možda ćemo i mi tako nekad postupiti ako nas oni budu pitali, nema tu nikakve ljutnje. Igra se 90 minuta, 11 na 11, pa ćemo videti šta će biti.

Da li bi pobeda u večitom derbiju mogla da bude prelomna tačka i da preokrene sezonu u vašu korist?

– Ne gledam to tako, idemo korak po korak, naravno da bi nam pobeda značila. Stekli bismo sigurnost, prostor da ubacimo neke igrače u tim, šta će biti  to ćemo videti na kraju sezone kad podvučemo crtu – rekao je Petrić.

Originalni tekst Sportski žurnal