TRINKIJERI S PRAVOM NA VELIKU POZORNICU STAVLjA MARINKOVIĆA: Vanja je pravi biser Partizana

Večernje novosti pišu…

VANjA je fantastičan dečko. Ima ožiljke. Nije mu lako da igra. Jako sam srećan što je odigrao kompletnu utakmicu, u napadu i odbrani. Moramo malo više da ga volimo, on je naše dete. Ovim rečima je trener Partizana Andrea Trinkijeri opisao odlično izdanje mladog beka kojim je “častio” navijače crno-belih pobedom nad Albom (78:66) za svoj 22. rođendan.

Ujedno, iskusni stručnjak, koji je tokom bogate karijere osim klupskih uspeha, znao da “izvaja” i kasnije velike igrače, podsetio na nekoliko, na prvi pogled, sitnih ali, zapravo, značajnih detalja. Vanja je jedan od malobrojnih momaka u sadašnjem timu koji je odrastao “dvorištu” kluba iz Humske i tek su mu 22 godine!

Sa nepunih 17 zakoračio je u trenutno poslednji šampionski tim crno-belih. Sa 19 je poneo kapitensku traku. Za tek nešto više od pet godina koliko je član seniorske ekipe, radio je sa čak šest stručnjaka: Duškom Vujoševićem, Petrom Božićem, Aleksandrom Džikićem, Miroslavom Nikolićem, Nenadom Čankom i sada Andreom Trinkijerijem. Previše i za daleko iksunije igrače…

U tih pet godina bilo je uspona i padova, srazmerno njegovim godinama, ali i amplitudama samog kluba u ne baš idealnom vremenu za odrastanje. Ali, Vanja se nikad nije žalio, niti alibi tražio u svojoj mladosti i neiskustvu. Posebno ne kada se nekad jače, nekad slabije čula, pa i prenagljena kritika sa tribina. Uvek je bio okrenut terenu, timu i ka “sutra”. Nije promenio način razmišljanja ni posle individualnih i timskih uzleta. A ove sezone ih je bilo… Trenutno poslednji je protiv Albe.

– Lepo je to što smo pobedili na moj rođendan, ali idemo dalje. Igramo u subotu protiv Krke vrlo bitnu utakmicu da bismo ostali u plej-of zoni za ABA ligu. Ovakvom igrom možemo u narednu rundu Evrokupa. U dobroj smo grupi, ne baš preterano jakoj, u kojoj svako svakog može da dobije. Ispustili smo trijumf u Viljnusu, ali dobro je dokle god dobijamo kod kuće – još jednom Marinković pokazuje koliko je usmeren na timski uspeh.

A Partizan je, protiv Albe, još jednom pokazao da ga gradi na odbrani.

– Bilo je grešaka u napadu, ali smo u odbrani bili konstantno agresivni, uvek na pasu i njihovoj ruci. Velika je stvar da Albu koja igra na specifičan način svedete na 66 poena – dodaje mladi bek, koji je i u ovom meču pokazao da je ne samo ofanzivni biser Partizana, već koji može da sija i u defanzivi, što se često na ovim prostorima ne gleda pravim očima, već su pogledi više usmereni na suve statističke kolone, od koji su gro njih zapravo “napadačke”.

Možda je zato i dobro što je Trinkijeri usmerio svetla na tu stranu…