ŠTA TREBA ZNATI O SOČIJU Crno-beli staju na put ruskom milijarderu

Sledeća stanica na Evropskom putu Partizana je grad na obali Crnog Mora, Soči. Soči važi za najduži grad u Evropi, sa svojom dužinom od 145 kilometara. Klima mu je dosta drugačija od ostatka Rusije, ona je suptropska sa toplim, vrelim i vlažnim letima i mlakim zimama. S obzirom kakvo je leto kod nas i da je veoma slično onome u Sočiju, igračima Partizana ne bi trebalo da bude problem da se brzo adaptiraju na uslove, što je samo po sebi pozitivno.

Fudbalski klub Soči ima veoma kratku istoriju postojanja. Osnovan je 4. jula 2018 godine. Osnivanju kluba prethodila je informacija da postoji mogućnost premeštanja fudbalskog kluba Dinamo iz Sankt Peterburga u Soči. Ova mogućnost opravdavana je time da Soči nije imao profesionalni klub (postojao je jedan klub u Sočiju, ali on se takmičio u nižim ligama) i da bi jedan takav klub umnogome doprineo napretku ruskog fudbala, plus imali su prazan stadion koji im je bio na raspolaganju, čuveni Fišt Olimpijski stadion, izgrađen za potrebe Zimskih Olimpijskih Igara u Sočiju, 2014. godine.

Ovde se opet ispostavila kao tačna stara narodna poslovica da para vrti gde burgija neće i tako je Dinamo iz Sankt Peterburga rasformiran u junu 2018. godine i svi igrači i članovi stručnog štaba su potpisali tačnije obnovili svoje ugovore sa novoformiranim timom Sočija. Kad smo već kod novca, vlasnik ovog kluba je ruski milijarder Boris Rotenberg, tako da ne čudi da je klub u velikom usponu. A počeli su kao član Druge lige Rusije, nakon što su preuzeli mesto bivšeg Dinama iz Sankt Peterburga. Prvih nekoliko utakmica klub nije mogao da igra na Fištu, zbog nekoliko problema koje je stadion imao nakon održanog SP tog istog leta, pa je svoje mečeve igrao na Centralnom stadionu u Sočiju.

Prvi meč u sezoni ruske Druge lige izgubili su kod kuće od druge ekipe Spartaka iz Moskve rezultatom 1:0. Na svoju prvu pobedu nisu morali puno da čekaju, pošto su već u sledećem kolu slavili nad Fakelom iz Voronježa sa 2:1. Klub je naročito dobro počeo da igra nakon zimske pauze, pa su u jednom trenutku držali i vodeću poziciju na tabeli. Međutim, sezonu su završili kao drugi, što je bio takođe odličan rezultat pošto im je osigrao ulazak u rusku Prvu ligu.

Međutim, njihova prva sezona u najjačem ruskom klupskom takmičenju nije počela baš dobro. Prvu pobedu su ostvarili tek u 8. kolu nad Rubinom iz Kazanja. Tu je izbila i epidemija korone i ekipa Sočija se u tim teškim vremenima nije baš pokazala u veoma lepom svetlu. Na redu je bilo da igraju protiv ekipe Rostova, međutim, Rostovljani su morali u karantin zbog korone i tražili su odlaganje susreta. Ekipa Sočija je to odbila, pa su Rostovljani morali da pošalju svoj omladinski tim na teren. Soči je tu utakmicu dobio sa 10:1 i time je postao prvi klub u istoriji koji je postigao 10 golova na jednom meču u najjačoj ligi Rusije.

Ipak, sudbina se potrudila da im se to sve vrati kao bumerang. U samoj ekipi izbila je korona pa su igrači bili onemogućeni da odigraju poslednja dva kola, pa su im onda upisana dva poraza tehničkim rezultatom 3:0. Srećom po njih to nije uticalo na prelazak u niži rang, pošto su sezonu završili na 12. mestu. Sledeću sezonu tim je završio mnogo bolje plasiran, čak na 5. mestu i time se izborio za učešće u evropskim utakmicama. Ove 2021. godine, 22. jula, ostvarili su na domaćem terenu istorijsku pobedu od 3:0 protiv azerbejdžanske Kešle. Istu ekipu pobedili su i na gostovanju 4:2 i time izborili susret sa crno-belima.

Trener ekipe je Vladimir Fedotov, nekadašnji ruski fudbaler koji je imao uspeha i na igračkom i na trenerskom planu, ali sve u manjim ruskim klubovima. On je svoje mesto kao trener Sočija zauzeo 1. januara 2020. godine i pokazao se kao veoma dobro rešenje. Ekipu uglavnom sačinjavaju ruski igrači a ima i stranaca. Najpoznatiji igrač ekipe je Argentinac Emanuel Mamana koji je u klub došao na pozajmicu iz Zenita. Ima tu i nekoliko igrača sa naših prostora, Hrvati Marko Dugandžić, Mateo Barać kao i Bugarin Ivelin Popov. Član ekipe je i naš Ivan Miladinović, međutim, njega je klub odlučio da pošalje na pozajmicu u Volgu iz Nižnjeg Novgoroda. Jedna zanimljiva činjenica što se tiče ekipe Sočija je da im je sem što im je vlasnik milijarder i tajkun, sponzor Najki, gigant i jedna od najprofitabilnijih kompanija na svetu.

Što se tiče transfera ekipu je pojačalo i napustilo nekolicina igrača. Ekipu su pojačali ili produžili ugovore Vorobjov, Angban, Džanaev, Noboa, Jusupov, Tsalagov, Zaika, Baršov, Barač i Terehov. Soči su napustili ili otišli na pozajmice Mevlija, Miljutin, Nabiulin, Novoselcev, Zabolotnji, Prutsev i Miladinović.

Originalni članak :Maxbet sport