SRBIJA SE OPROSTILA OD MILOJEVIĆA! Potresni govori i suze na komemoraciji, uz porodicu i legende srpske košarke

Dejan Milojević preminuo je u SAD, a u Beogradu će biti sahranjen. Danas je u glavnom gradu komemoracija kojoj prisustvuju legende srpske košarke.

Trofejni srpski košarkaš Dejan Milojević preminuo je nakon srčanog udara koji je doživeo tokom timske večere Golden Stejta, NBA tima u kojem je poslednjih godina radio kao pomoćni trener. Nekadašnji košarkaš Partizana, FMP-a, podgoričke Budućnosti i drugih klubova biće sahranjen u Beogradu u ponedeljak, 12. februara, a u Skupštini grada počela je u 12 časova minutom ćutanja.

Dejan je preminuo u Solt Lejk Sitiju, pred meč Jute i Golden Stejta, nakon što mu je pozlilo tokom timske večere. Lekari su se borili za njegov život, ali nisu uspeli da mu pomognu, pa je košarkaški svet tog 17. januara ostao zavijen u crno. Zbog toga će se danas u Beogradu od Milojevića oprostiti prijatelji i poštovaoci njegovog dela. između ostalog, na komemoraciju su stigličlanovi njegove porodice, kao i velika imena naše košarke poput Svetislava Pešića, Predraga Danilovića, Novice Veličkovića, Vlade Đurovića, Duška Vujoševića, Dejana Tomaševića i drugih. Pogledajte fotografije sa lica mesta: 

Komemoracija je počela minutom ćutanja, zatim se okupljenima obratio portparol Košarkaškog saveza Srbije, a na video bimu pušten je kratak dokumentarni film koji je RTS pripremio u čast Dejana Milojevića. Pored njegovih izjava mogle su da se čuju i reči koje su o Dekiju izgovarali oni koji su ga dobro poznavali.

“Želeo bih da izjavima saučešće porodici Milojević, ali i velikoj sportskoj porodici Srbije. Nema ko ga nije poštovao, čoveka bez ijedne mrlje. Imao sam čast i zadovoljstvo da budemo prijatelji, iako nismo igrali zajedno. Nosio je sve vrline koje su krasile legende naše košarke. Dejan nikad nije bio trula jabuka u timu, verovali su mu bez pogovora i igrači i treneri. Svi koji su ga poznavali lako su ga zavoleli. Ima li većeg priznanja od toga da vas vole čim vas vide? Bio je istinski patriota, voleo je reprezentaciju i svoju zemlju. Na moju veliku žalost, neće se dogoditi da kao selektor vodi reprezentaciju na velikim takmičenjima”, rekao je predsednik KSS, Predrag Danilović.

“Želim da izjavim saučešće porodici Milojević i svim najbližima. Nema reči koje mogu da pruže utehu sada. Divio sam se Dekiju i na terenu i van terena. Uvek je bio spreman da popričamo, da mi ponudi motivaciju. Košarka je bila njegov život. Iz nas je izvlačio najbolje. Deki Milojević je bio prijatelj, mentro, vođa… U ime države Srbije imam obavezu da kažem ‘Hvala’, kao neko ko je imao čast da je sa njim deli teren moram da kažem da sam poznavao Dekija, velikog igrača i još većeg čoveka”, rekao je Marko Kešelj.

“Iako su prošle tri duge i teške nedelje, još nisam uspeo da prihvatim da ću se sa ovog mesta obratiti tužnim povodom. U svetu u kojem živimo nepravde su očekviana pojava. Dekijev odlazak je najveća od njih. Bio je jedan od igrača koje sam zastupao tokom prethodnih 30 godina. Izdvajale su ga osobine zbog kojih sam ga nakon karijere želeo pored sebe i zbog toga je postao trener Mege. Ceo sport je profitirao. Dobili smo plejadu igrača koji to ne bi postali bez Dekija, ali dobio sam i prijatelja. Iz razgovora smo obojica izlazili bolji – nebrojeno stvari sam promenio zbog njegovih kritika. Srbija, Evropa, svet… Imali su trenere sa boljim rezultatima, ali nijedan nije uspeo da izbaci u orbitu toliko igrača koji su bili početnici pre rada sa njim. Sve što je radio bilo je na atipičan način – iz iskustva sa terena, svojim načinom komunikacije i željom da uči. Svi koji su ga gledali mogli su da vide energiju sa kojom je radio i osmeh uz koji je radio. Način na koji su se velikani oprostili od Dejana svima je dočarao kolika je bila njegova veličina. ujedinio je košarkaški svet u bolu. To ne može da uteši porodicu… Dejan Milojević bio je jedinstven i sigurno neće biti zaboravljen. Svi smo mnogo izgubili, a ja osećam da sam izgubio partnera koji je našem tandemu donosio osmeh. Još mnogo će proći do mog narednog iskrenog osmeha. Tvoj rad i tvoj lik biće zvezda vodilja igračima i trenerima koji će stasavati u Megi”, rekao je košarkaški menadžer Miško Ražnatović.

“Htedoh da pričam iz glave, ali u tekstu ima reči njegovih prijatelja. Teško je Dejana opisati u malo reči. Dejana sam upoznao sa 14 godina, bili smo suparnici. Tašmajdan je uvek bilo teško dobiti u školi na Karaburmi. Prepoznao sam njegovu strast, ponos… Nekoliko godina vizija Miše Lakića spojila nas je u tim. Neverovatna košarkaška porodica, priča kakvu nikad nisam sreo. Različiti, a jednaki. Dejan je bio osvajač ljudskih srca, upoznao sam njegovu porodicu i on je upoznao sve moje. Od tada sam voleo sve što je njegovo. Dejan je delio osmeh, ljubav, porodicu, drugove… U svakoj sredini stvarao je prijateljstva. Čovek sa stavom i integritetom. Imao je neverovatnu mentalnu snagu i radio na sebi, uvek na zemlji. Sa 18 godina mi je rekao da će se oženiti, igrati za Partizan, reprezentaciju i otići u NBA. Nije uspeo da ostvari san da bude selektor i napravi svoju akademiju. Bio je inspiracija i motivator. Mogao bih da pričam mnogo, a ovo nije mesto za to. Dejan je bio ujedinitelj, most između ljudi i klubova. Milojevića su vodili saigrači, igrači i treneri. Verovali smo da će biti selektor. Simbolika je što je sahrana Dejana Milojevića na crveno slovo, na Sveta tri jerarha”, rekao je bivši saigrač Milan Radovanović.

Podsećamo, Dejan Milojević bio je omiljeni lik srpske i regionalne košarke. Nekadašnji reprezentativni centar Jugoslavije voleo je život i sport, a sve poslovne izazove u karijeri prihvatao je sa širokim osmehom. O tome koliki je pozitivac Dejan Milojević bio najbolje govore reči velikih NBA asova – trenera Golden Stejt Voriorsa Stiva Kera, ali iigrača Stefa Karija i Drejmonda Grina koji su obožavali da rade sa njim.

Od Milojevića su se nakon njegove smrti oprostili brojni klubovi – kako oni za koje je igrao, tako i oni kojima je bio veliki rival na terenu. Niko od njih nikada nije imao zamerku za ponašanje Dejana Milojevića, velikog sportiste, košarkaša najšireg osmeha i ljudine u svakom smislu. Počivaj u miru, Dejane!

Fotografije sa komemoracije možete pogledati na sledećem linku:

https://mondo.rs/Sport/Kosarka/a1887956/Komemoracija-Dejana-Milojevica-fotografije.html

Originalni članak: Mondo sport.rs