Sećate se priče kako Stanojević mrzi strance…

Rikardo pomera granice, Menig igra najučinkovitiju sezonu u karijeri, Natho produžio ugovor

Jedan na deobi statusa najefikasnijeg fudbalera kluba na obračunu jedne sezone; drugi igra najučinkovitiju u karijeri; treći je produžio ugovor. Nije loše za trenera koji „ne voli strance“.

Bliži se kraju sezona tokom koje je Aleksandar Stanojević osetio potrebu da objašnjava kako nije rasista i da nema ništa protiv fudbalera iz uvoza, iako su takve priče kreirane, a poput koncentričnih krugova se širile prošlog leta i jeseni. A ovog proleća, kako god da se završi pohod ka trofejima, Partizanov šef stručnog štaba može mirne duše da konstatuje kako je prešao put od „stranomrzca“ do omiljenog stratega u očima legionara. Crno-beli ih imaju trojicu i svaki može da kaže kako je napredovao baš pod komandom Stanojevića, što je najbolji odgovor kritičarima o njegovim stručnim kvalitetima, kao i ambijentu u timu. Da nešto škripi u svlačionici teško da bi fudbaleri iz uvoza mogli u serijama da doprinose pobedama.

Govorkanja o Stanojevićevom navodnom ugnjetavanju stranaca počele su još u vreme dok je Umar Sadik bio na Topčiderskom brdu, nastavile se posle odlaska Takume Asana, a završni čin doživele kad više nije računao na Makija Banjaka i Sejdubu Sumu. Tad je u javnom prostoru formirano mišljenje da maltene „radi na uništavanju“ Partizana, u čemu je prednjačio nekadašnji urednik klupske televizije Željko Pantić i toliko „ušao u glavu“ pojedincima da su počeli da mu veruju.

A onda se na terenu videlo da su stranci među najboljima, ako ne i najbolji fudbaleri crno-belih. Rikardo Gomeš je postigao 35 golova u sezoni i izjednačio rekord u vlasništvu Mateje Kežmana po broju golova za Parni valjak tokom jedne takmičarske godine, prvi je strelac Superlige, nadmašio je najbolju verziju sebe (26 pogodaka) i postarao se da u zaborav padne prethodni promašaj – Stanojevićev, doduše – u liku Žana Kristofa Bajbeka. Čak je Rikardo po učinku bolji od Umara Sadika u prvoj sezoni Nigerijca na Topčiderdskom brdu. I ima još tri utakmice da popravi bilas, ujedno usmeri Parni valjak ka znamenju.

Za Rikarda se postavljalo pitanje hoće li uspeti da ponovi izdanja iz prvog mandata ili će ga zadesiti efekat podgrejane supe kao Ričmonda Boaćija na suprotnoj strani Topčiderskog brda kad se vratio iz Kine. Druga vrsta dileme stajala je pored imena Kvinsija Meniga. Holanđanin jeste došao sa statusom izdanka Ajaksove škole, ali se dugo mučio, tražio, delovalo je da je bez boje, ukusa i mirisa. Sve dok mu Stanojević nije promenio poziciju. Kad ga je prebacio sa levog na desno krilo, novajlija iz Tventea je počeo da rešava utakmice i deluje slobodnije na terenu, čak i kad bi se vratio na inicijalno mesto kao što je bio slučaj u polufinalu kupa sa Vojvodinom.

Bio je to Menigov 11. gol, ima i 12 asistencija, što pokazuje da igra za tim, da nije samoreklamer. U nekm susretima Kvinsi je bio i meč viner, jer je „otvarao“ protivnike i njegov napredak, jer mu je ova godina najučinkovitija u karijeri, pod Stanojevićem je očigledan. Ko želi da vidi.

Dabl-dabl može da ostvari i Bibars Natho. Trenutno je na koti od 11 datih i devet nameštenih golova, a neka njegova izdanja tokom proleća bila su toliko upečatljiva da je uprava rešila da sa Čerkezom produži ugovor. Više od sigurne realizacije penala i stvaranja šansi, pa i izraženog timskog duha, kod Natha oduševljava što je pravi vojnik tima. Šta pretpostavljeni kaže, potčinjeni izvrši. Makar to bilo samo nekoliko minuta na večitom derbiju. Neko drugi bi na njegovom mestu naredne utakmice igrao pod ručnom i(li) ispoljio sujetu, a Bibars je bio sve bolji i pokazao koliko poštuje i trenera i kolege.

RikardoMenig i Natho su zbirno postigli 57 golova. Skupili su i 32 asistencije. Njih trojica. A u jedinoj „punoj“ sezoni (2019/20 dok je na klupi sedeo Savo MiloševićUmar SadikTakuma AsanoSejduba Suma i baš Natho sveukupno 51. Njih četvorica. Biće da, ipak, Stanojević ne mrzi strance (Asano kod njega čak bio efikasniji nego pod komandom prethodnog trenera), nego su mu potrebni drugačijeg profila u odnosu na one koje je zatekao. Uz napomenu da sadašnjim legionarima za konstataciju „uspešni“ nedostaju – trofeji!

Originalni članak Mozzart sport