Saša Zdjelar tvrdi: Vratićemo trofeje u Humsku 1

Partizan je dugo tražio fudbalera koji bi u veznom redu ginuo za svaku loptu i pokrivao svaki pedalj terena. Angažovanjem Saše Zdjelara pre tri godine crno-beli su dobili neophodnu svežinu i čvrstinu u jednom od najbitnijih delova tima.

Povremeni reprezentativac Srbije brzo je postao bitan oslonac i jedan od lidera ekipe. Neumorni trkač, koji na terenu ne štedi ni sebe ni protivnika, ulaže poslednji atom snage da dođe do uspeha… Pouzdani “vezista” očekuje da crno-beli vrate trofeje u Humsku 1, pošto su jači i iskusniji nego prošle sezone:

– Nova sezona u kojoj slede nova dokazivanja. U prošloj smo imali veliki niz pobeda i moramo da nastavimo u tom ritmu. Idemo korak po korak. Ciljevi su uvek najviši kada nosiš crno-beli dres. Daćemo sve od sebe da vratimo trofeje u našu kuću. Sjajno smo počeli protiv Proletera u Novom Sadu i tako treba da nastavimo. Moramo biti veoma oprezni, pošto ne smemo da pravimo greške kao u prethodnom prvenstvu. Tada smo u prvih nekoliko utakmica napravili kikseve, koji su nas koštali borbe za titulu. Zato sada moramo biti obazrivi, jer nije lako igrati kada nemaš prava na grešku i moraš da trijumfuješ u svakoj utakmici.

Došla prava pojačanja

Zdjelar ističe da ovaj sastav Partizana ima prednosti u odnosu na prošlogodišnji:

– Sigurno da smo jači, jer je ekipa duže zajedno, a dobili smo tri dobra pojačanja. Sa Rikardom smo dobili raznovrsnost u napadu, a prednost je što ga vrlo dobro znamo od prošlog puta. Pantić je, takođe, već bio sa nama, a Saničanin se prethodnih godina dokazao kao odličan defanzivac. To su sjajni fudbaleri, koji će nam sigurno doneti mnogo toga dobrog.

Poslednjih godina Partizan je bio uspešniji u derbijima protiv Crvene zvezde, ali to nije bilo dovoljno za osvajanje trofeja?

– Kada bi smo igrali samo derbiji na osnovu tih rezultata imali bi smo više uspeha. To je jedina prava utakmica u našem fudbalu gde se sve rešava na terenu. Tu smo jedan na jedan, sve se vidi, ko je bolji – pobediće. Nema izlaza i opravdanja. U takvim mečevima vidi se ko je gde. Međutim, kontinuitet uspeha u derbiju nas nije doveo tamo gde smo želeli. Za osvajanje titule neophodno je pobeđivati u seriji u susretima sa slabijim ekipama. Verujem da ćemo greške iz prethodne sezone ispraviti u ovoj.

Na klupskom nivou niste imali uspeha prethodne godine pošto ste ostali bez trofeja, ali što se tiče vašeg učinka možete biti zadovoljni?

– Lično mi je 2020. bila fudbalski izvanredna. Potvrdio sam kvalitet i napravio kontinuitet. Najteže je konstantno održati visoku formu, ali verujem da će svaka sledeća sezona biti bolja, jer želim da budem na još višem nivou. Šteta što nisam osvojio bar jedan trofej, ali sam bio deo selekcije Srbije sa toliko dobrih igrača što je samo po sebi uspeh.

Idemo na SP

Mogu li “orlovi” da izbore plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru?

– Ova generacija može mnogo. Verujem da uz pozitivnu energiju i dobar start koji smo ostvarili u kvalifikacijama to biti motiv više da uspemo. Selektor Dragan Stojković će sigurno uspeti da napravi dobitnu kombinaciju. Portugal ima odličan sastav, blagi su favoriti, ali smo pokazali da im možemo parirati. Nama više odgovara da igramo protiv jačih, jer nam je to u genetskom kodu. Siguran sam da će nacionalni tim napraviti rezultat i ostvariti željeni cilj.

Početak nove fudbalske sezone doneo je i povratak navijača na tribine:

– Bilo je teško igrati bez podrške. Ponekad je delovalo kao da igramo prijateljske utakmice, bez navijača smo stalno čuli sami sebe. Mnogo je lepše i lakše igrati uz njihovo prisustvo. Ambijent je mnogo bolji kada ima publike, a sve gubi na kvalitetu bez njih.

Igrali ste u paru sa mnogim fudbalerima, sada se vratio Danilo Pantić, sa kojim igračem vam najviše leži da sarađujete?

– Sa dobrim saradnikom se uvek lako uklopim. Uvek sam imao odličnu saradnju sa svim saigračima. Sa Pantićem se poznajem odavno. Igrali smo zajedno u mladoj reprezentaciji, s tim da je on najčešće delovao po strani. Sada je dosta iskusniji, ima mnogo više utakmica u nogama. Igrao je celu prošlu sezonu i mnogo napredovao. Ekipa će od njega imati velike koristi. Lako je razumeti se sa igračem takvog kvaliteta. Ogromna prednost je što zna kako Partizan funkcioniše. Naš tandem može da donese sigurnost ekipi, na poziciji zadnjih veznih. Bićemo spoj između napada i odbrane, i razigravati fudbalere ofanzivnijih karakteristika.

Napadači su potvrdili da su u punoj formi. Realizacija je na startu sezone mnogo bolja nego prethodne?

– Mislim da će oni tek pokazati koliko vrede. Uz iskusne špiceve imamo nekoliko odličnih mladih momaka čije vreme tek dolazi. Očekujem da Nemanja Jović eksplodira ove sezone. Poziv za reprezentaciju ga je podigao, videlo se još na pripremama da igra mnogo bolje i sigurnije.

Odlični vezista je odrastao u Vrbovskom, naselju nadomak prestonice i još kao dečak zavoleo crno-bele boje:

– Nikad nije bilo dvoumljenja oko izbora kluba. Kada sam pošao u školu u Padinskoj Skeli rodila se prava navijačka strast prema crno-belima. Sa društvom sam išao na stadione i u hale i sve vreme sam bio na jugu.

Fudbalski se razvijao u školi OFK Beograda i rano je stekao status prvotimca. Iz poštovanja prema matičnom klubu tada je ređe posećivao Humsku 1, osim kada je imao profesionalne obaveze. Međutim, u Pioniru na košarkaškim utakmicama staln o je dolazio.

– Kada sam počeo da igram za prvi tim “romantičara” bilo je neozbiljno da idem na Partizanove mečeve. Više sam išao na košarku, voleo sam tu atmosferu. Pamtim čuvenu utakmicu protiv Barselone, kad su sudije većale da li je lopta pipnula obruč ili nije. Naježim se kada se setim te paklene atmosfere. U Pioniru su bile mnogo bolje utakmice nego u Areni.

U ovoj sezoni imaćete mnogo više obaveza bićete jedan od nosilaca igre i lider u ekipi:

– Možda je to prejaka reč, ali igrač gestovima i angažovanjem na terenu daje primer svima da li može da pogura ostatak ekipe kako bi se došlo do cilja. Ima starijih igrača od mene, ali svi moramo da se uvažavamo. Na terenu da poštujemo jedno pravilo, a to je pobeda. Ne smemo da prećutkujemo greške jedni drugima, to bi bilo nepošteno i ništa ne bismo uradili. Svi moramo da damo sve od sebe, kažemo jedni drugima sve u lice, ako to situacija zahteva.

Zvezdi rekao ne

Dugo je bio želja crno-belih, ali je pre toga imao ozbiljnu ponudu Crvene zvezde. Međutim ponudu večitog rivala odbio je bez razmišljanja:

– Kada sam dobio poziv crveno-belih svi dobro znaju da sam odmah rekao ne. Mislio sam, ako nema Partizana ne želim da idem u Crvenu zvezdu. Ostao sam u Olimpijakosu, a kasnije se javio Partizan čiju sam ponudu sa oduševljenjem prihvatio.

Imali ste mogućnost da odete u inostranstvo, ali ste produžili ugovor na još dve godine sa crno-belima?

– Kada potpišeš novi ugovor znači da si uradio nešto dobro u prethodnom periodu. Srećan sam što sam ostao u Humskoj 1. Partizan je moj klub u koji sam toliko želeo da dođem. Sada živim svoj san iz detinjstva. Za tri godine odigrao sam 150 utakmica čime sam zadovoljan, jer sam bio konstantan, ali Partizan od nas traži da svakog dana budemo još bolji. Uvek se trudim da dam svoj maksimum. Odavno sam fudbalski sazreo i odrastao i shvatio šta znači igrenje u crno-belom dresu.

Ne postižete često golove, ali kada to učinite oni su veoma efektni?

– U Olimpijakosu sam bio defanzivniji, dok OFK Beograd i Majorka nisu igrali toliko ofanzivno, pa mi se i nije ukazivala prilika da ugrozim rivala. Sada kad god imam priliku pokušavam da šutiram. Razdaljina je uglavnom velika i ne znam da li ću pogoditi mrežu. Uglavnom obavljam druge poslove. Za šut iz daljine potrebno je da se stvori pozicija, što nije lako jer je protivnik uglavnom u duplom bloku. Postigao sam nekoliko golova u dresu Partizana, ali mislim da je onaj protiv Inđije na početku prošle sezone najlepši. Imamo kvalitetne ofanzivce čiji je zadatak da postižu golove – zaključio je Zdjelar.

Protiv crno-belih bez popusta

Igrao je nekoliko puta protiv Partizana, ali je svoje obaveze izvršavao profesionalno. Kada je sa Olimpijakosom došao u Beograd, na megdan voljenom klubu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, zapevao je himnu zajedno sa navijačima.

– Na zagrevanju se nisam osećao prijatno kad su me prozivali da sam zvezdaš. Kako da kažem ljudima: “Hej, pa ja navijam za Partizan”. Bio sam malo besan zbog toga. Normalno je da sam se borio najbolje što mogu da se dokažem treneru. Pored mene na klupi sedeo je Jagoš Vuković, a ja sam zapevao himnu pred početak meča. To je za neke možda neočekivano, ali to sam ja. Tako je bilo i u OFK Beogradu. Kad sam igrao, protiv crno-belih nije bilo lako, ali koliko god bilo teško, znao sam da sam profesionalac – naglašava Zdjelar.

Generacija sa Novog Zelanda može mnogo

Vaša generacija sa Novog Zelanda je sazrela, skoro svi imate uspešne klupske karijere. Možete li da ponovite sličan rezultat u seniorskoj selekciji?

– Jedina tajna uspeha na Novom Zelandu je bio tim. Imali smo jak pobednički karakter. Svako od tih momaka je u velikim klubovima i nameće se kao nosilac igre. Sada se pokazalo da je selektor Veljko Paunović uradio vrhunski posao u izboru igrača. Nije lako da 25 različitih ljudi sklopiš da funkcionišu kao jedan. Iz te ekipe nas desetak smo već došli do seniorskog tima. Ta generacija može mnogo da doprinese srpskom fudbalu. Prošlo je pet godina, svi smo sazreli, imamo iskustva i znamo kako da se nosimo sa pritiskom. Pokazali smo da umemo da napravimo velike stvari. Sada je šansa za ekipu sa Novog Zelanda da se dokaže u seniorskoj konkurenciji.

Sukob sa Đemba Đembom

Kao mlad niste ustuknuli pred iskusnim Đemba Đembom u duelu OFK Beograda i Oksera?

– Bio sam dete, tek 17 godina, a Kamerunac već iskusan igrač… Nešto je pričao, ali nisam ga razumeo. Udarim sam ga jednom, pa drugi put, on opsuje. Udario sam ga i treći put i rekao: “Beži, od mene.”

Napredovao u Olimpijakosu

Otišli ste Olimpijakos kao tinejdžer, da li ste mogli da ostvarite više u grčkom šampionu?

– Možda je moglo biti bolje, ali dosta lepih stvari sam doživeo na Karaiskakisu, stekao ogromno iskustvo. U inostranstvu nema kalkulacija. Moraš da igraš u dva pravca, svaki dan da budeš bolji od prethodnog da bi te trener stavio u ekipu. Tamo sam fudbalski odrastao. Otišao sam golobrad, ali sam napredovao više nego u Srbiji, pošto sam radio sa vrhunskim saigračima i trenerima.

Ben odličan napadač

U isto vreme kada ste došli u Partizan, redove večitog rivala pojačao je El Fardu Ben, nekadašnji saigrač u Olimpijakosa:

– Cenim ga, odličan je fudbaler, nisam bio srećan što je došao u redove najvećeg rivala Crvene zvezde. Njegov izbor mi se nije dopao, ali za njega se to ispostavilo kao odlično rešenje. Kada je potpisao šalio sam se sa njim da više nismo prijatelji.

Originalni članak Vesti online