Poznati umetnik pričao o državnom projektu „Mama, hoće li nas još i hapsiti ako navijamo za Partizan“

Srpski umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista poslao je poruku koju će pozdraviti mnogi navijači Partizana.

On je gostujući u emisiji Novi dan na N1 govorio o svom učešću i izlaganju na „Arte Laguna Prize“ u Veneciji, ali je imao kritičku poruku i na račun aktuelne vlasti kada je reč o odnosu prema crno-belima.

Došao je u majici sa natpisom: „Mama, hoće li nas hapsiti što navijamo za Partizan“.

Čuo sam da je klub koji volim državni projekat… Nema nikakve veze sa Zvezdom i Partizanom i tim rivalitetom, niti sa bilo kojim drugim klubom. Ovo ima veze sa zdravim razumom, sa duhom grada, nekom vrstom religije. Neko se namerio da uništi nešto što je neki deo istorije i neki deo jako lepih stvari. I onda se to naziva kao državni projekat. Zato kažem, da, državni projekat, ali sistemskog uništavanja svega. Otud i ovo retoričko pitanje za moju mamu: hoće li nas još i hapsiti ako navijamo za Partizan“, rekao je Josifovski.

Istakao je i da bi podržao borbu i za druge klubove i boje, iako prema njima ne gaji lične afinitete, kada bi situacija bila obrnuta.

„S obzirom na to da je to nešto što nas održava i mene i mog oca, kad god je teško, jedan drugom kažemo nešto što ima u staroj grobarskoj pesmi: ‘Igraćemo i pobedićemo’. Jednostavno to kažemo jedan drugome, to je pozdrav, tako da… Oni pokušavaju da unište sve i zato kažem da ovo nema veze, ovo je samo borba za zdrav razum. Isto bih podržao i da je borba za neke druge boje, ne lično iz svog ugla, ali ne bih voleo da se samo istorija zatrpa. Oni sve pokušavaju da to urade i sve je pod okriljem patriotizma velikog i državnih projekata, a tu nema ništa od patriotizma, sve je veliko nasilje i diktatura, to živimo“, naveo je Josifovski.

Originalni tekst Nova.rs