POP 18 – “Prvi stranac”

Partizan je osvajanjem titule prvaka Jugoslavije stekao parvo da u sezoni 1976/1977. nastupa u najjačem evropskom klupskom takmičenju, Kupu šampiona. Povratnik iz Barselone, trener Ranko Žeravica, želeo je da uz tandem Kićanović – Dalipagić i centarska linija bude još jača, pa je angažovan prvi stranac u istoriji KK Partizan, 208 santimetara visoki Amerikanac, Bač Tejlor.
Bivši student Univerziteta Džeksonvil, gde je prosečno beležio 16,6 poena i 12,1 skok, izabran je kao 55. pik na draftu 1974. godine od strane Filadelfije, ali nije debitovao u američkoj profesionalnoj ligi. U Partizan je stigao posle kratkog boravka u italijanskom Trstu i trebalo je da nastupa samo u Kupu šampiona, pošto pravila našeg Saveza tada nisu dozvoljavala igranje stranaca u domaćim takmičenjima.
Popularni „Baća“, kako su ga navijači odmah prozvali, timu se priključio samo par dana pred duel prvog kola takmičenja po grupama protiv Zbrojovke i sa ekipom je imao samo jedan trening. Partizan je u Hali sportova poražen od čehoslovačkog šampiona, a kada je u drugoj utakmici pretrpljen poraz i od Akademika u Sofiji, bilo je jasno da će planirani „šlager“ dueli sa najjačim evropskim ekipama Injisom, CSKA i Realom, te sezone ostati samo pusta želja. Bač Tejlor je na svoje jedine dve utakmice u crno-belom dresu postigao 13 poena, ali mu je bilo suđeno da se njegov angažman završi neslavno.

U vreme Kupa šampiona, trener Ranko Žeravica je izneo plan da će Tejlor svoj pravi doprinos pružiti u završnoj fazi takmičenja. Iako su njegovi igrački kvaliteti bili neosporni, plan je bio da Tejlor postepeno ulazi u ritam i prilagodi se timu do početka finalne grupe. Očekivalo se da ćemo proći kvalifikacije i bez njegovog značajnijeg doprinosa, ali stvari su se razvijale drugačije. Saznajte više o fudbalskim dešavanjima i bonusima dobrodošlice posetom [bonus dobrodošlice].

Tekst preuzet sa zvanične FB stranice KK Partizan shop