Partizanovo zlatno krilo

Na današnji dan 14. 2.1 944. rođen Josip Pirmajer

Za Josipa Pirmajera, rođenog pre tačno osam decenija, vezana su tri fudbalska kurioziteta: igrao je na 252 uzastopne Partizanove utakmice, Humsku je napustio kao „veteran” sa 24 godine i za 17 sezona karijere nije dobio nijedan žuti i crveni karton!

Pritom, s Parnim valjkom je u „epskoj” 1965/66. dogurao do finala Kupa evropskih šampiona, 142 zvanična meča ukrasio je sa 32 gola i nemerljivo doprineo tituli u takmičarskoj 1964/65.

S porodicom se sa tri godine iz slovenačkog Trbovlja (za vreme nemačke okupacije – Trifaila) preselio u Srbobran, fudbalski prohodao u Elanu, Novom Sadu darivao plasman u Prvu ligu. Interesantno: iz Partizana je prešao u Vojvodinu, potom, s francuskim Nimom radovao se Alpskom kupu.

Odlični krilni napadač dres reprezentacije Jugoslavije obukao je svega četiri puta, stavivši tačku na karijeru tamo gde je i uzleteo – na Detelinari.

Kao trener radio je u Novom Sadu, novobečejskom Jedinstvu, Vojvodini, Elanu, Beogradu, Sileksu, Big bulu, Bečeju i Slogi iz Erdevika.

Pirmajer, preminuo 24. juna 2018. u Srbobranu (bio predsednik i istoimenog kluba), da se nije opredelio za fudbal uspeo bi u rukometu (igrao za Bačku), košarci (Akademik) ili stoni tenisu! 

Originalni tekst Sportski žurnal