Partizanova misija – pobediti Rad, pa spremiti derbi

Fudbaleri Partizana dočekaće Rad u predvečerje večitog derbija. Radi se o zaostaloj superligaškoj utakmici u kojoj će Zoran Mirković pokušati ne samo da osvoji nova tri boda koja su imperativ, već i da utegne ekipu pred nedeljni 158. Večiti derbi koji bi mogao praktično već u septembru da odredi konačan ishod sezone, barem što se tiče takmičenja u Superligi.

Crno-beli su u dosadašnjem toku šampionata već napravili dva kiksa i sada im je svaka utakmica biti ili ne biti. Uprkos smeni trenera, Partizan i dalje deluje kao da je na staklenim nogama i vidljivo je da mora još mnogo da radi kako bi se ispravili brojni nedostaci. Statistički gledano, crno-beli deluju dobro kada je u pitanju Superliga, pošto su vezali četiri pobede, a primili su samo jedan gol u tom periodu. Ipak, to može da zavara, jer su recimo u prošlom kolu protiv Proletera u Novom Sadu „opasno“ visili, a Vladimir Stojković je čak odbranio i penal.

Na ovom meču neće biti desnog beka Nemanje Miletića koji će odraditi i drugi meč suspenzije zbog isključenja na meču sa Bačkom. Dalje, i napad je prilično problematičan, jer Mirković na raspolaganju imao samo „jednog i po napadača“. Rikardo je klasičan špic, dok Nemanja Nikolićmože da igra devetku po potrebi.

Za Zorana Mirkovića ovaj duel predstavljaće prvi trenerski okršaj sa klubom u kojem je napravio uvodne profesionalne fudbalske korake i koji, prema sopstvenom priznanju, uz Partizan zauzima posebno mesto u njegovom srcu.

I igrači crno-belih svesni su da je izdanje u prethodnoj utakmici protiv Proletera bilo ispod renomea kluba kao što je Partizan.
“Oseća se umor što se moglo i videti na terenu, ali mi smo sportisti i profesionalci i moramo biti svesni toga. Mislim da smo svi svesni kakva je bila utakmica u Novom Sadu i kakvi smo bili na terenu, ali je važno da smo uzeli tri boda”, kazao je vezista Goran Zakarić, jedan od boljih igrača Partizana u prethodnom periodu.

S obzirom na to šta crno-bele čeka na istom mestu u nedelju, logično je reći da će Mirkoviću i njegovom stručnom štabu ovaj duel sa Radom predstavljati generalnu probu za večiti derbi. Nije do sada, doduše, trener Partizana pokazao da je sklon prevelikim taktičkim eksperimentima, pa je za očekivati da na teren pošalje ekipu sličnoj onoj koja je igrala u prethodnom periodu.

Sa druge strane, fudbaleri Rada u dosadašnjem toku sezone igraju sasvim solidno, imaju tri pobede iz sedam utakmica, od toga su dve bile u gostima. Tradicija u međusobnim duelima apsolutno je na strani crno-belih. Na poslednjih deset utakmica odigranih na stadionu u Humskoj u prvenstvu i kupu, Partizan je slavio devet puta, a jednom je bilo nerešeno.

Inače, prihod od prodaje ulaznica ovu utakmicu, koji je prvobitno namenjen za pomoć Dušanu Todoroviću, biće usmeren na račun fondacije „Podrži život” za lečenje druge dece kojoj je neophodna novčana pomoć.