Od Flore kreće bildovanje koeficijenta

Partizan juri bar sedam bodova u ovoj sezoni

Fudbaleri Partizana (©Starsport)

Napravio je Partizan veliku stvar za sebe i srpski koeficijent na UEFA rang listi pobedom na Kipru. Sebi je otvorio put ka evropskom proleću, a ujedno udario podlogu za pravu žetvu bodova za listu najboljih klubova na kontinentu koju pravi Evropska fudbalska unija. 

Sistem bodovanja Lige konferencije za UEFA listu je takav da se avansno dobijaju 2,5 boda za ulazak u grupnu fazu, koja moraju prvo da se odbrane rezultatima u šest narednih utakmica, da bi mogli da se dodaju novi bodovi.

Kako se za svaku pobedu u grupi dobijaju dva, a za remi jedan bod, to znači da je Partizan na Kipru odbranio dva boda i već protiv Flore u narednom kolu imaće priliku da počne sa bildovanjem koeficijenta. Trijumf nad Estoncima doneo bi Parnom valjku novi bod i po na UEFA listi i gotovo siguran skok sa sadašnjeg 62. mesta.

Cilj Partizana bi morao da bude da do kraja grupne faze dođe do sedam bodova za UEFA listu, jer mu toliko odlazi iz zbira na kraju tekuće sezone, a koje je osvojio 2017/18. Pobedom nad Florom već bi premašio polovinu tog plana, dok bi ga čekale još četiri utakmice da čak i premaši tih sedam bodova.

Ukoliko Partizan uspe da izbori evropsko proleće, biće dodatno bodovno nagrađen: ako osvoji prvo mesto u grupi, dobiće dva bonus boda, a ako bude drugi jedan bod. 

Veliku šansu ima Parni valjak za pravu žetvu bodova, kakva mu se odavno nije ukazala.

Originalni članak Mozzart sport