Od Beograda do Krajove – Liga šampiona za mlade (VIDEO)

Osvajanjem titule prvaka države za sezonu 2022/23, omladinska selekcija Partizana prvi put u istoriji kluba izborila je plasman za Ligu  šampiona, odnosno „Ligu mladih“, takmičenje osnovano 2013. godine za igrače do 19 godina.

Izabranici Nenada Stojakovića su u ponedeljak, 1. oktobra krenuli put Rumunije, gde su dva dana kasnije igrali utakmicu prvog kola protiv ekipe Univerzitatea iz Krajove.
 
„U četvrtak smo završili smo utakmicu u Kragujevcu, hvala Bogu uspešno. Imali smo malo odmora i  danas i juče smo se pripremali. Gledali smo protivnika i pokušali specifično da usmerimo ove dečake, da vide gde je taj prostor i vreme koje mogu svojim talentom da iskoriste na najbolji mogući način. Veoma je lep osećaj kad predstavljaš svoj klub i svoju zemlju u inostranstvu, posebno u najelitnijem takmičenju koje postoji kada je ova grupa dečaka u pitanju”, istakao je trener Stojaković pred polazak.
 
 Tako su i krenuli, tiho i nenametljivo, ali svesni svojih kvaliteta. Prva stanica je bio Lepenski Vir, gde su crno – beli prespavali, odmorili se, a onda u utorak ujutru krenuli put Krajove, uz obaveznu šetnju kao aktivaciju.
 
„Današnji trening je u fokusu imao adaptaciju igrača, da vide šta nas očekuje na sutrašnjoj utakmici. Proći ćemo kroz specifično dinamičko zagrevanje, a nakon toga ćemo preći na specifične fudbalske vežbe: rundo, ševa i završnica”, predstavio je plan aktivnosti kondicioni trener, Jaroslav Imrek.
 
U stručnom štabu naših omladinaca je i bivši kapiten Partizana, a sada pomoćni trener – Miroslav Vulićević. Vulićević je 2015. godine, baš u Rumuniji postigao svoj prvenac u crno – belom dresu, protiv ekipe Steaue, koji je predstavljao zalihu za revanš u Beogradu.
 
Vulićević se prisetio te utakmice, ali i preneo utiske o omladinskoj ekipi:
„To je bila jedna prava evropska utakmica – Liga šampiona. Mi sad, takođe, krećemo iz Rumunije i apsolutno nemam ništa protiv toga da se ovaj dvomeč završi kao što se tada završio taj dvomeč. Dečaci su svesni veličine takmičenja. Godinama unazad gledaju tu omladinsku Ligu šampiona, tako da su svesni takmičenja, ali to ne treba da ih opterećuje. Opušteni su i tako treba da bude. Treba da uživaju u ovom takmičenju, jer su sa razlogom ovde! Apsolutno su zaslužili da budu učesnici elitnog fudbala za mlađe kategorije!”
 
Budući da je reč o elitnom evropskom takmičenju, protokol je u mnogome sličan kao i za Ligu šampiona, Evrope ili Ligu konferencije za seniorske ekipe. Ipak, vodi se posebno računa kad je reč o igračima ispod 19 godina.
 
 „Prvenstveno neki dopunski pregledi, koji se odnose na igrače mlađe od 18 godina, koje smo morali da obavimo kod specijaliste sportske medicine. To su takozvani, dopunski pregledi, zato što su mlađi igrači u pitanju. U odnosu na naše domaće takmičenje, razlika je u tome što sva takmičenja koja su pod pokroviteljstvom UEFA podrazumevaju antidoping kontrolu. I za to smo se spremili i edukovali tako što je UEFA imala kurs za sve lekare ekipa koji učestvuju u njenim takmičenjima”.
 
Kako izgleda jelovnik na dan utakmice?
 
„Na dan same utakmice, uglavnom se podrazumeva neka pasta koja donosi dosta složenih ugljenih hidrata, jednostavna mesa, kao što su piletina ili ćuretina i hrana koja se lako vari, koja ne opterećuje stomak. Dan pred utakmicu je uobičajen jelovnik, otprilike je isti kao i van takmičenja, bez nekih namirnica koje opterećuju organizam.”
 
Krajova je jedan od najznačajnijih gradova u Rumuniji. Ovaj grad se nalazi u jugozapadnom delu zemlje, u istorijskoj pokrajini Oltenija. Krajova je upravno središte okruga Dolđž i kulturno i privredno središte Oltenije. Predstavlja najveći ekonomski i kulturni centar, oblasti zapadno od Bukurešta.
 
Po dolasku u Krajovu, crno – beli su imali odmor, a potom i krenuli put stadiona „Jon Oblemenko“. Stadion je sagrađen 2017. godine i ima kapacitet 30.893 mesta.
 
„Protokol za Ligu mladih, koje je relativno novo takmičenje i koje mi igramo prvi put sa ponosom, je vrlo sličan, skoro indentičan kao kod Lige šampiona ili kod Lige Evrope. Razlike su u finesama, ima treće poluvreme, koje nije mandatorno, ali je poželjno. Potencira se na druženju igrača nakon utakmice, a ne kao što bi inače bilo, da ekipa dobije ketering i osveženje i da ode. Sve ostalo je manje – više isto: priprema za utakmicu, upitni formular, ista platforma sa UEFA-om, komunikacija, delegat, sudija posmatra suđenja. Sve je na nivou koji je neophodan za sva ostala takmičenja koja se održavaju pod pokroviteljstvom UEFA”, objasnio je Predrag Vujović, dugogodišnja osoba za kontakt sa UEFA.
 
Omladinska škola Partizana decenijama unazad važi za najbolju u Evropi. Iznedrila je mnoga evropska imena i igrače koji su konkurentni za prvi tim. O značaju Lige mladih za klub, govori direktor omladinske škole, gospodin Vanja Radinović:
 
„Sve češće vidimo komentare koji pokazuju neku sumnju u omladinsku školu i kvalitet rada omladinske škole. Dolaskom ovde u Krajovu i učestvovanjem u Ligi šampiona za mlade, mislim da smo potvrdili da je ovo vrh posla i takmičenja, u kome imamo šansu da učestvujemo. Prošlogodišnji dobri rezultati, veliki broj dobrih, talentovanih igrača, koji će biti profesionalni igrači širom Evrope, (kao i mnogo godina unazad kad smo „pravili” igrače), pokazatelj su da i u ovom timu imamo dosta igrača koji pokazuju da je u školi stanje dosta ozbiljnije, nego što ljudi, koji su van škole, mogu da pretpostave. Ovo takmičenje je za nas veliki izazov, po prvi put se takmičimo! Od momenta kad sam došao, kao direktor škole, imao sam cilj da izborimo mogućnost da se pokažemo i na ovom polju. Uspeli smo posle 5,5 godina i zatvorili krug! Došli smo do nivoa koji smo svi želeli od samog starta. Današnja utakmica je možda najlepša stvar od kada radim u fudbalu, zato što je potvrda svega onoga što smo uradili, ne samo ja, već i svi treneri omladinske škole i saradnici. Moj zamenik – Arnaut, je takođe aktivno učestvovao svemu ovome što se dešavalo. To je sve preduslov uspeha i samog učestvovanja u Ligi šampiona. Današnja utakmica je nešto što će obeležiti naše mlade igrače iz tima, naš stručni štab (koji je takođe, vrlo perspektivan) i nama pokazati smernice kako dalje raditi u periodu koji je pred nama.”
 
U 15. minutu igre gol za Partizan je postigao mladi Dušan Jovanović, koji je usled povrede morao da napusti teren. Na sreću, posle snimanja u Urgentnom centru, utvrđeno je da nije reč o prelomu.
 
Crno-beli su izvojevali pobedu rezultatom od 0:1 i spremno dočekuju  revanš  utakmicu  koja se igra 25. oktobra u Beogradu, na stadionu „Partizan“.

Zvanični sajt FK PARTIZAN
Specijalnu emisiju iz Krajove možete pogledati na linku: