NEOBIČNI PUT BRUNA FIDALGA: OD BLOGERA DO JESENJE TITULE SA PARTIZANOM

„Zvezda ima duplo veći budžet i duplo skuplji tim od nas, zato je pobeda u derbiju tako slatka“, kaže Portugalac

Neobičan put trenerski ima Igor Duljaj. Pored toga što je preuzeo Partizan u trenucima očaja za klub, preko načina kako bira i dovodi pojačanja, do sastava stručnog štaba, u kojem su jedan Italijan, pomoćni trener Valerio Zudas i jedan Portugalac – drugi pomoćnik Bruno Fidalgo.

Mladi portugalski stručnjak je za portal Zerozero u domovini pričao o tome kako je od fudbalskog blogera dogurao do posla u Partizanu, ali priča je krenula od nazad. Od pobede crno-belih u večitom derbiju i osvajanja titule jesenjeg prvaka.

Za nas je ta pobeda bila dokaz da možemo da pobedimo rivala takve snage. Crvena zvezda u ovom momentu ima duplo veći budžet od nas, duplo skuplji tim od našeg. Ne znam da li je tačno, ali ovde kažu da je njen tim najskuplji u istoriji srpskog fudbala. Imali su velike investicije u sastav da bi dobro prošli u Ligi šampiona. Pričamo, dakle, o vrlo moćnom protivniku, zato je pobeda u derbiju bila toliko slatka“, pričao je Fidalgo.

Šlag na torti je što je ta pobeda vratila Partizan na prvo mesto.

„Jako važna utakmica za nas. Kolo pre toga smo ispustili prvo mesto. Zato smo znali koliko je bitno da se vratimo na čelo tabele, jer nas je čekala duga pauza i posle nje pripreme“.

Pričao je Fidalgo o srpskom večitom derbiju.

„Atmosfera je neverovatna. Zahvati ceo grad vrlo rano. Čak smo i koju nedelju pre utakmice počeli da osećamo tu atmosferu i pritisak koji meč nosi sa sobom. Pobeda u derbiju vredi više od sama tri boda i toga smo bili svesni. Tri dana pre utakmice već je počelo da se svuda priča o njoj. To je i stvar ponosa u ovom gradu“.

Otkrio je Fidalgo i o fudbalskoj filozofiji koju pokušavaju da uvrste u igru Partizana.

Imamo kvalitet, mada nije to još igra koju priželjkujemo. Mi smo tim koji voli da igra visok presing, to je naš zaštitni znak i činimo to na 95 odsto naših utakmica. Takođe smo i tim koji iako nema čvrsto stvorenu konstrukciju igre iz poslednje linije, ima veliki posed lopte, koji igra ofanzivno i sa dosta kombinatorike. Cilj je da budemo agresivni sve vreme, sa brzom reakcijom prilikom osvojene lopte, da koristimo protivnikovu dezorganizaciju“.

Portugalac je izneo i utiske o Mozzart Bet Superligi Srbije.

„Prvih osam timova je takvo da kada igraju između sebe, to su vrlo takmičarske, drugačije utakmice. Iznenađenja su uvek moguća. Timovi iz donjeg dela su dosta limitirani što se tiče individualnog kvaliteta. Jaz je toliko veliki da je nekad teško održati koncentraciju i taktičku preciznost, kao i u Portugaliji kada igraju veliki klubovi sa onima iz donjeg dela tabele“.

Ispričao je Bruno Fidalgo i kakav je njegov trenerski put. Blago rečeno – neobičan.

Počeo sam veoma mlad, imao sam 19 godina kada sam krenuo na fakultet sa idejom da postanem trener. Na drugoj godini fakulteta sam počeo da treniram Tejšosense. Imao sam odlične profesore, a u isto vreme sam čitao i učio kako se radi u Portu. Bio sam svestan da je teško živeti u provinciji, a dočekati pravu priliku, upoznati prave ljude. Zato sam počeo da pišem blog sa mojim trenerskim idejama. U to doba kao analitičar počeo sam i da razmenjujem ideje sa drugim trenerima, da se upoznajem s njima i to mi je mnogo pomoglo“.

Posle toga su stizali prvi poslovi, kao pomoćnog trenera, pa kao glavnog trenera nižerazrednog Louresa.

„Nakon toga sam na kratko došao u mladi tim Torensea kada je stigao poziv Partizana. Igor (Duljaj) je tražio nekog mog profila i pitao je Tijaga Leala (pomoćni trener Lila, bio u Šahtjoru sa Duljajem, prim.aut.), sa kojim se nisam poznavao, ali on se setio mene. Zahvalan sam mu na tome, jer iako se nismo znali, verovao je u mene na osnovu onog što je video od mog rada“, ispričao je Bruno Fidalgo, pomoćni trener Partizana.

Originalni članak: Mozzart Sport