Miletić : Nema razmetanja i busanja u grudi, ali verujem u ovaj Partizan!

Nemanja R. Miletić spreman za svaku ulogu koju mu poveri trener Zoran Mirković u najvažnijem meču srpskog fudbala

Uloga autsajdera u dobrom delu srpske javnosti donela je Partizanu jesenas neophodan mir u pripremi večitog derbija, ali i motiv više igračima crno-belih da razuvere “neverne Tome”, koji su im danima pre pomenute utakmice prišivali poraz.

Ovoga puta tim iz Humske ima nešto drugačiju polaznu tačku, jer je u prva dva kola ostavio sjajan utisak, pa su i predviđanja u vezi sa predstojećim 159. odmeravanjem snaga dva najveća srpska tima dosta opreznija. Ekipu Zorana Mirkovića ta činjenica, pak, ne izbacuje iz ravnoteže, budući da ih Humske minulih dana nema ni razmetljivih zjava, niti obećanja. Utakmica se priprema u potpunom miru, ali sa dosta optimizma.

Tome u prilog i reči Nemanje R. Miletića, koji za Telegraf kaže da su njegovi saigrači i on potpuno fokusirani na predstojeći duel na stadionu “Rajko Mitić”.

– Derbi je najvažniji meč u srpskom fudbalu, utakmica koja u dobroj meri okupira i igrače i navijače, odnosno deli Srbiju “na pola”. Nije to ništa novo, niti neuobičajno, već višedecenijska tradicija zbog koje su dueli Partizana i Crvene zvezde i postali to što jesu na evropskom i svetskom nivou. Sedmicu pred utakmicu postoji ta pozitivna tenzija, koju donosi sama važnost meča, jer svi mi želimo da naš tim pobedi i da se pokažemo uto najboljem svetlu.

– I bitno je da tada sačuvate mir i fokus, kako bi tokom samog meča “hladne glave” odradili ono što se očekuje na terenu. Drago mi je što u minulih nekoliko dana primećujem da su moji prijatelji i saigrači iz tima koncentrisani na pripremu za utakmicu i što smo,i pored dve jako dobre utakmice na početku proleća, ostali skromni. Nema euforije, nema razmetanja i busanja u medijskim istupima, jer to je – derbi. Recept se pokazao kao dobar jesenas, kada smo odigrali zaista dobro i bili nadomak pobede, ne vidim zašto ga ne bismo primenili i ovoga puta na stadionu najvećeg rivala – kaže Nemanja R. Miletić.

U kojoj meri domaćinstvo u večitom derbiju preteže na stranu jednog tima?

– Sigurno ima mali uticaj, pošto je svaki tim komotniji u svojoj kući, ali ne i presudan. Mnogo je važnije je kako uđete u sam meč, da li ekipu ponese atmosfera, na pozitivan ili negativan način, da li vas lopta sluša ili neki detalj dodatno “pogura” ka krajnjem cilju. Najbolje je kada uspete da isključite emocije i sve drugo što se dešava van terena i odradite ono što se od vas očekuje, što vam je trener dao kao zadatak. Ko uspe u tome, ne remeti da ga li igra na svom ili bilo kom drugom stadionu u Srbiji. Izaći ćemo zato u subotu na teren da se “odmerimo” sa Zvezdom, pa neka bolji pobedi!

UIGRANIJI SMO NEGO JESENAS

Kada uporedite Partizan iz jesenjeg dela i sada, koja je osnovna razlika koja bi mogla da bude “plus” u 159. večitom derbiju?

– Svakako – uigranost. Što naš narod kaže: stariji smo i pametniji za tih nekoliko meseci prošli smo kompletne pripreme zajedno, a da se tim gotovo nije promenio. Spoznali smo se konačno i ideje stručnog štaba i trenera Zorana Mirkovića tokom rada u Turskoj. Sve je to bilo uočljivo na utakmicama sa Bačkom i Proleterom i ne vidim razlog da ne nastavimo u istom stilu. Naravno, Crvene zvezda je daleko teži protivnik, samim tim je i izazov ovoga puta veći, ali sam uveren da smo mu dorasli.

Ukoliko pobedi, Partizan bi mogao da unese bar malo neizvesnosti u šampionsku trku. Prolazi li vam to kroz misli?

– Da ne budem lažno skroman, takav scenario bi nam išao na ruku. Dobar rezultat je bitan zbog smanjivanja bodovne razlike, koja je u korist našeg rivala, ali i zbog samopouzdanja tima. Bila bi to jasna potvrda da smo na pravom putu da vratimo Partizan gde mu je i mesto, u borbu za trofeje. Žao mi je što smo jesenas prosuli bodove ekoliko mečeva, što svojom krivicom, što zbog dugih faktora, jer bi predstojeći derbi imao još veću draž. Ali dobro, daćemo sve od sebe da popravimo situaciju koliko god je to moguće, jer u fudbalu nikada ne možete da predvidite epilog do kraja.

POŠTUJEM MARINA, ALI I MOJE SAIGRAČE

U minulom derbiju ste vodili bitku sa ponajboljim fudbalerom Zvezde – Markom Marinom. Očekujete li i sada isti zadatak?

– Ne zavisi derbi od dva fudbalera, već od dva tima. U redu, trenutak inspiracije pojedinca može da utiče na tok utakmice i dešavalo se u prošlosti, ali najvažniji je da na terenu budemo prava ekipa. Da se žrtvujemo, pomažemo i radimo jedni za druge. Sa takvim opredeljenjem uvek postoji nada da će vaš tim ostvariti krajnji cilj. Marka Marina izuzetno poštujem i ne samo njega, već i sve ostale fudbalere Crvene zvezde.

– Ali isto tako poštujem i svoje saigrače i verujem da imamo kvalitet da se suprotstavimo velikom rivalu i ostvarimo dobar rezultat. Još uvek ne znam da li ću imati specijalne zadatke u igri, da li će se oni ticati Marina ili nekog drugog igrača, niti sam opterećen time. Bitno mi je da Partizan kao tim bude na pravom nivou i da posle utakmice imamo razloga za radost – dodaje Miletić.

NE BIRAM ULOGE, VAŽAN JE TIM

Baš kao i pre utakmice sa Proleterom, tinja dilema da li ćete protiv Crvene zvezde, usled povrede Svetozara Markovića, ostati desni bek ili se vratiti na mesto štopera?

– I moj odgovor je isti kao pred duel sa Novosađanima – ne znam. Nisam čak ni sam siguran šta bih više voleo ili želeo, jer takve odluke nisu moja nadležnost. Profesionalac radi ono što mu trener kaže i svako ima svoju odgovornost. Mogu samo da obećam da ću, koja god mi uloga bude dodeljena, pružiti sve što mogu u datom momentu i potruditi se da doprinesem svom timu. Na kojoj poziciji i sa kakvim zadacima – to je odluka trenera Mirkovića i stručnog štaba.

Očekujete li podršku navijača Partizana na stadionu “Rajko Mitić”?

– Ne samo da očekujem, već ih pozivam da dođu u što većem broju i da stanu uz ekipu! Voleo bih da kao u prošlom derbiju makar tog dana zaborave sve nesporazume i budu naš “12. igrač”, jer nam ta podrška mnogo znači. Jesenas su bili fantastični, kao i minule dve utakmice i uveren sam da su prepoznali momenat. Očekujem zato njihovu pomoć, a mi ćemo se, verujem, odužiti na terenu – zaključuje Nemanja R. Miletić

Tekst preuzet sa portala Telegraf sport