Mijailović: Imam podršku 70 odsto klubova SD Partizan, ali priča se o pretnjama, ucenama i pritiscima

Izbori su već u ponedeljak, a nije tajna da prvi čovek košarkaške sekcije želi da u Sportskom društvu Partizan sruši predsednika crno-belog fudbalskog kluba i njegove najbliže saradnike

Za svega 24 dana od početka prodaje sezonskih ulaznica Partizan je uz pomoć navijača uspeo ono u šta je malo ko verovao. Povratak u Evroligu, zvučna pojačanja i neskrivene ambicije kluba da u predstojećoj sezoni počne žetvu trofeja naišli su na veliki odjek u crno-beloj javnosti koja je uzvratila rekordnom kupovinom sezonskih ulaznica u Evropi. Petocifrena brojka od 10.000 pretplatnika zvanično probijena u četvrtak, a crno-beli najavljuju da se tu neće zaustaviti, već da planiraju da dostignu kvotu od 12.000.

Ljubomorno su navijači širom Evrope letos čitali vest da je Makabi prodao 93% svoje dvorane, odnosno malo manje od 10.000 sezonskih ulaznica. Ponos Izraela je tada postavio rekord i izazov za koju su mnogi verovali da je nedostižan. Mnogi, ali ne i navijači Partizana, kao ni njegov predsednik, Ostoja Mijailović koji je takav scenario najavio povodom početka prodaje.

Najavio jesam i verovao jesam u ovakav scenario vodeći se osnovnim principom koji imam u životu i poslu, a to je da se ne treba ustručavati od velikih snova i ambicija ka velikim rezultatima. Ipak, moram da priznam da sam pomalo iznenađen brzinom, jer smo uspeli da prodamo preko 10.000 sezonskih ulaznica za samo 24 dana, što je nezabeleženo u istoriji evropske košarke, i nešto na šta treba da se ponosimo ne samo mi kao klub, već i čitava Evroliga. Verujem da smo im i ovim činom poslali još jednu snažnu poruku ko se vratio u najjače evropsko takmičenje i šta mi kao klub sa sobom tom takmičenju donosimo. Naša želja je da ukoliko je moguće, idemo do 12.000 sezonskih ulaznica, kada ćemo podvući crtu i ostatak kapaciteta Arene ostaviti za prodaju kroz dnevne karte. To znači da sezonskih ulaznica nema još mnogo i svi oni koji žele da ih kupe treba da požure. Naša karta ima svoju vrednost, a ona se ne ogleda samo u ceni, već i u potražnji kakva do sada nije zabeležena u evropskoj košarci“, ponosno za Mozzart Sport ističe Mijailović.

Svestan je da ovakva podrška obavezuje sve u klubu.

Mislim da je jasno svima, od ekipe, trenera, sportskog direktora, mene kao predsednika, radne zajednice… kakva su očekivanja i koliko je poverenje naših navijača. Mi to poverenje ne smemo da stavljamo na kocku. Znamo šta od nas očekuju i od toga ne bežimo. Naravno, niko ne može da kaže šta će se desiti na kraju sezone u smislu rezultata, jer pobede i titule u sportu nikada nisu zagarantovane, ali da ćemo učiniti sve kako bi kroz fer i poštenu borbu došli do rezultata kojim će se naši navijači ponositi. To sigurno možemo da obećamo.

Po dolasku na mesto predsednika crno-belih, Mijailović je 2017. godine uporno napominjao izgradnju sistema koji će dovesti do rezultata. Često su te njegove reči kod dela navijača koji sport posmatraju kroz prizmu trenutnih rezultata nailazile na dozu podsmeha. Ipak, on danas ističe da je upravo izgradnja sistema dovela do preduslova za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata.

Mnogi nisu razumeli ili su prosto bili naviknuti na drugačiji način rada u sportskim kolektivima kod nas. Čvrsto sam verovao da model poslovanja koji se primenjuje u uspešnim kompanijama u dobroj meri može da se primeni i u košarkaškom klubu. Kada postavite sistem, kada se zna ko je za šta odgovoran i ko će na kakav način dužan da doprinese klubu, sve je daleko lakše. Rekao sam tada, a ponoviću i sada: Moja velika želja je da kad jednog dana više ne budem na čelu Partizana, Uprava koja nas nasledi, nasledi i izgrađen sistem koji može potom samo da unapređuje. To će značiti da smo iza sebe ostavili dobro urađen posao na polju organizacije.

Govoreći o sistemu i organizaciji sportskog kolektiva, Mijailović se dotakao stanja u Sportskom društvu crno-belih, za čije je čelo zvanično podneo kandidaturu.

Podneo sam kandidaturu za mesto predsednika JSD Partizan i tim povodom želim da se obratim kompletnoj crno-beloj javnosti. Očigledno je da aktuelna rukovodeća garnitura već neko vreme ne radi posao kako treba i da je potrebna sveža krv koja bi predano radila na oporavku čitavog sportskog društva i pomagala svaki klub pojedinačno. Njihov četvorogodišnji mandat je istekao pre tri godine, skupština nije sazvana pilično dugo i tek sada kada sam ja javno istako želju da se kandidujem, ona je sazvana velikom brzinom za 12. septembar u 17 časova. Aktuelno rukovodstvo JSD Partizan nije našlo za shodno da o tome obavesti javnost. Kao da armija naših navijača ne zaslužuje da zna da će se održati izbori u najvišem telu našeg sportskog društva. Čujem da planiraju organizaciju tri prstena privatnog obezbeđenja za Skupštinu JSD. Da je brane od koga? Od predstavnika klubova koji se bore za taj Partizan? Spominju se razne pretnje ljudima iz uslovno rečeno manjih klubova. Da će ostati bez posla, da će im se desiti ne znam šta… Svašta se priča… Čujem da su direktoru jednog on naših klubova koji operativno pomaže rad JSD obećali restoran Partizana na poklon, a da će restoran biti obnovljen o trošku fudbalskog kluba, samo ako pobedi kandidat aktuelne vladajuće garniture u JSD Partizan. I onda čujem da je svom predsedniku kluba rekao da je on doneo odluku da glasa jer je dobio ponudu koja se ne odbija. A bez obzira na predsednika, pravo glasa ima zakonski zastupnik, odnosno lice zavedeno u APR-u.

Mijailović i ukratko izneo svoj plan ukoliko bude izabran za prvog čoveka sportskog društva Partizan.

Novi Upravni odbor SD i dalje treba da najvećim delom čine predstavnici klubova, ali smatram i da moraju da se otvore vrata za ugledne privrednike, dokazane Partizanovce koji već pomažu, ili su pomagali, ili žele da pomognu neke od naših klubova. Taj odnos bi trebalo da bude 80-20 u korist predstavnika klubova koji bi i dalje odlučivali o svojoj sudbini, ali bi na taj način izašli iz čaure i otvorili prostor za pravljenje održivog budžeta sportskog društva od kojeg bi oni najmanje profitabilni klubovi imali najveću korist. Klubovi ne treba da žive od milostinje jednog kluba. Naravno, fudbalski klub i košarkaški klub, kao perjanice sportskog društva koje oko sebe generišu najveću bazu navijača, moraju da pronađu način da deo zarađenih ili sredstava dobijenih od sponzora preusmere na ostale članove crno-bele porodice, ali i JSD Partizan mora da ima svoj budžet.

Ostoja Mijailović (©Starsport)Ostoja Mijailović (©Starsport)

Skrenuo je pažnju i na dotrajalost sportskih objekata koji su u vlasništvu crno-belih.

Pogledajte stadion Partizana, pogledajte prateće objekte, atletsku stazu… O unutrašnjosti prostorija da ne pričamo. Sve to može i mora da se obnovi i privede nameni tako da svi klubovi od toga imaju korist. Mi imamo prostora i da sagradimo zajedničku trening dvoranu, napravimo teretanu, obnovimo restoran od kog su ostali goli zidovi…. Sve se to može ako radimo zajedno i ako se članice JSD Partizan sastaju češće, a ne samo po potrebi kada je izborna godina ili kada treba nešto da se izglasa u interesu aktuelne rukovodeće strukture sportskog društva.

Naglasio je i šta ga posebno boli.

Kada vidim da smo došli u situaciju zbog nekih neodgovorinih ljudi, da im ne spominjem imena, lako će se prepoznati… Da smo zbog njihovih neodgovornih nastupa u javnosti, nekih nečinjenja i nekih radnji iza zatvorenih vrata došli u situaciju da se navijači Partizana dele i prepucavaju ako podržavaju jedan klub iz porodice, onda su automatski protiv onog drugog. Te zato što uprave nisu u dobrim odnosima, te iz nekih drugih razloga koji su plod mašte onih koji bi da mešerate i ubiru plodove od Partizana… To su nedopustive stvari i toga me je jako sramota. Kao partizanovac, kao neko ko je sebe posvetio Partizanu, neko ko svoj novac ulaže u Partizan, stidim se tog šizofrenog stanja. Teške godine za crno-belu porodicu su neke stvari isterale na čistinu, sada je vreme da obnovimo to zajedništvo i porodičan odnos jer je Partizan veći i važniji od svih nas.

Ne krije da u ovom trenutku ima podršku većine i da očekuje da će biti izabran, ali…

Obavio sam razgovore sa mnogim predstavnicima naših klubova. Sa našom crno-belom braćom. Mogu ponosno da kažem kako me oko 70% njih podržava. Ipak, ne znam šta do ponedeljka može da se desi zbog pritisaka o kojima sam samo delimično pričao. Voleo bih da pobedi onaj kome naši klubovi veruju. Pa ako to i ne budem ja, u redu, oni će svi ostati naša braća. Ali ne mogu da se mirim sa ucenama, pretnjama, pritiscima… Aktuelne rukovodioce JSD Partizan kao pre svega navijač Partizana molim da nađu neke druge poslove ili otvore svoje firme, a da prestanu više da žive na račun Partizana. Predstavnike klubova javno pozivam da glasaju po savesti, svojom glavom, i obećavam im da im niko neće smeti ništa i da ćemo i nakon ove skupštine svi bez obzira na ishod ostati crno-bela porodica. Pozivam organizatore Skupštine da organizuju uživo prenos Skupštine, da naši navijači vide kako teče izborni proces. Ja se za ovu funkciju nisam kandidovao zato što nemam šta drugo u životu da radim, nego jer želim da obnovimo naše sportsko društvo, zato što volim Partizan i hoću da se borim za njega. Pa u ponedeljak neka bude po savesti i neka pobedi naš Partizan.

Originalni članak: Mozzart sport