Humska je Partizanov veliki adut!

Ako je suditi na osnovu podatak u poslednjih godinu i po dana, slovački predstavnik nema šta da traži u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija

Navijači su spremni da glorifikuju ubedljivu pobedu nad Proleterom, ljudi iz kluba oprezni usled saznanja da im je žreb na početnoj stanici dodelio rivala sa najvećim klupskim koeficijentom od onih koji su bili u ponudi, stručni štab će ukazati na činjenici da DAC ima 22 stranca, međutim, od uloge favorita niko u Partizanu ne beži. S razlogom, jer su crno-beli u odnosu na tim iz Dunajske Strede marka u evropskim okvirima, a osim očekivano snažne podrške sa tribina (prvi put posle 13 meseci) u premijernom susretu kvalifikacija za Ligu konferencija (četvrtak, 21.00, TV Arena sport 1) imaće aduta u dugačkom nizu bez poraza u Humskoj 1.

Otkako ga je Napredak šokirao početkom decembra 2019. godine (od 2:0 do 2:3) vezali su čak 30 mečeva u ulozi domaćina na kojima nisu osetili gorčinu neuspeha. Podatak da su slavili 29 puta, a da im se provukla samo Crvena zvezda u 163. večitom derbiju (1:1) sugeriše da bi seriju trebalo da nastavi protiv predstavnika Slovačke. Takvo razmišljanje bazirano je na činjenici da su, osim večitog rivala, na Topčidersko brdo dolazile ekipe različitog profila (njih 19) i da je svaka otišla kući sa saznanjem da u tom trenutku nije sposobna da se trka sa Parnim valjkom na njemu omiljenoj podlozi.

Konkretno: u prvenstvu Radnik (dvaput po 3:0), Proleter (3:1, 1:0), niški Radnički (1:0, 2:0), Mladost (4:1, 4:0), Čukarički (4:1, 1:0), Javor (4:0), Inđija (5:0), Rad (3:0), OFK Bačka (2:1), Crvena zvezda (1:1), Mačva (2:0), Napredak (3:0), Novi Pazar (4:1), Vojvodina (2:0), Zlatibor (5:1), Metalac (3:0), Spartak (2:1) i Voždovac (3:0); u Kupu Srbije Spartak (4:0), Crvena zvezda (1:0), OFK Bačka (2:0), Voždovac (4:0), a na međunarodnoj sceni kazahstanska Astana (4:1) i letonski RFS (1:0). Malo više od 20 meseci Humska guta protivnike kao kovitlac vetrova.

Kakav je to zamajac ambicijama Partizana pokazuje podatak da na tačno dve trećine pomenutih utakmica nije primio gol. Da, tačno je da su mu pojedini rivali bili ispod čak i superligaškog kvaliteta, međutim, podatak da je, u pomenutom nizu tukao, između ostalog protivnike koji su prethodne dve sezone pokupili trofeje – Crvenu zvezdu i Vojvodinu – te da je protiv obe crveno-bele ekipe sačuvao mrežu netaknutom nagoveštava da ne bi trebalo da ima većih problema ni sa timom koji je gledao u leđa Slovanu.

Primera radi, ako je u nizu od 30 utakmica tukao Vojvodinu i Čukarički – a klupski koeficijent Lala i Brđana pred novu evropsku sezonu je jači u poređenju sa DAC-ovim (5.350:5.000) – logično je pretpostaviti da može da se izađe na kraj sa sastavom koji je tek šest puta izlazio na internacionalnu scenu i najdalje dogurao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Pritom, Partizanov uspešan niz započet je obaranjem Astane koja je pred kraj 2019. kraj svog imena imana koeficijent 29.000. Skoro šest puta snažniji od DAC-ovog.

Makar još jedan podatak stavlja crno-bele u ulogu velikog favorita. Zove se tradicija. Otkako UEFA primenjuje takmičenja po grupama za sva evropska takmičenja, u poslednjih 18 godina čak 11 puta je stizao do te faze. Kroz kvalifikacije se dvaput probio do Lige šampiona (2003, 2010) i čak devet od Lige Evrope. To je bilans o kakvom DAC može samo da sanja.

Još samo da se ovi podaci prenesu na teren…

Originalni članak Mozzart sport