Festival promašaja i minimalna pobeda

Partizan – DunajskaStreda 1:0(1:0)
Marković 19′

Partizan je slavio minimalnu pobedu nad Dunajskom Stredom u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija. Mogli su crno-beli, po igri i prilikama, da pobede znatno ubedljivije, ali jednostavno napadači nisu imali svoj dan, pogotovo Rikardo i mladi Jović. Utisak je da je srpski vicešampion mnogo bolji od Dunajske Strede, ali će prolaz u narednu fazu morati da potvrdi kroz sedam dana u Slovačkoj, mada je sve moglo da bude završeno već u Humskoj. Ovako, posle prvih 90 minuta, Partizan – Dunajska Streda 1:0.

Partizan: Stojković – Miljković, Vujačić, Saničanin, Urošević, Jojić(od 74′ Šćekić), Zdjelar, Marković(od 74′ Holender), Pantić, Jović(od 62′ Natho), Rikardo(od 90′ Milovanović)

DunajskaStreda: Jedlička – Vera, Kružliak, Beskorovajni, Bruneti, Momou(od 61′ Ciganiks)Fabri(od 60′ Nebil), Šafer, Balić(od 75′ Nži), Divković(od 75′ Nikulesku), Taivo(od 80′ Šarani).

Uraganski je napao Partizan pa je već u 2. minutu Danilo Pantić imao kolosalnu šansu. Rikardo je glavom loptu poslao u prostor, Pantić je bio njoj najbliži, usledio je rezantan udarac sa desetak metara, ali je Jedlička imao sreće da lopta ide pravo u njega. Dva minuta kasnije izveden je korner, stvorila se velika gužva u kaznenom prostoru gostiju, Rikardo je pokušao makazicama, a odbijenu loptu Vujačić je sa pet metara poslao preko prečke. Utisak je da su crno-beli morali bar iz jedne prilke da povedu.

Tek u 9. minutu videli smo goste na delu, Taivo je tukao sa distance, pravo u ruke Stojkoviću. Neverovatno šta je Jedlička odbranio u 12. minutu. Rikardo Gomeš je primirio loptu negde na penaltiku, namestio se na desnu nogu i šutirao, ali je golman Dunajske Strede opet bio na pravom mestu. Pet minuta kasnije centarfor crno-belih je pokušao atraktivno petom, za malo pored stative. I već su promašaji Partizana počeli da frustriraju, kada se mreža Slovaka zatresla. Pantić je u 19. minutu gurnuo loptu do Lazara Markovića, ovaj je pošao korak, dva i iskosa sa leve strane precizno tukao u suprotni ugao otvorenom stranom kopačke. Jedlička se bacio, ali je lopta bila van domaša njegovih ruku, 1:0 za Partizan.

Nije Partizan stao posle vođstva, nakon slobodnog udarca i nabačene lopte Jojića, glavom je pokušao Vujačić, ali je bio neprecizan. Usledio je nešto mirniji deo igre, Partizan je zaigrao nešto opreznije, a gosti su imali jedan pokušaj preko Favrija, međutim, lopta mu je prešla preko noge. Mogao je Rikardo da najzad postigne gol posle cetaršuta Jojića iz prekida, zahvatio je visoki napadač loptu glavom na pet metara od gola, ali je ona otišla pored leve stative. Sjajnu šansu imao je Partizan da duplira prednost u finišu poluvremena, Lazar Marković je loptu prosledio do Jojića, a vezista crno-belih je šutirao precizno, ali preslabo da bi savladao odličnog Jedličku. Bila je to odlična prilika da se na odmor ode sa dva gola razlike, što su domaći igrom svakako zaslužili.

Prva zanimjliva situacija u nastavku dogodila se u 50. minutu, Rikardo je prigrao Jovića, jedan defanzivac gostiju je startovao i stigao pre do lopte nego do noge mladog fudbalera. Samo minut kasnije stoprocentna prilika za Partizan. Marković je dugom loptom proigrao Jovića na levoj strani, on se driblingom oslobodio čuvara, pa i golmana Jedličke, ali je previše oklevao. Na odbijenu loptu je natrčao Pantić, ali je i on zakasnio sa udarcem. Nismo dugo čekali na novu šansu. Miljković je centrirao, a Rikardo glavom prebacio loptu preko gola. Nije hteo gol fudbalera sa Zelenortskih Ostrva, ali nije hteo ni Jovića. Akciju Markovića i Uroševića reprezentativac Srbije morao je da pretvori u gol, ali se spetljao, pa je udarac sa sedam, osam metara bio izblokiran. Nešto kasnije Urošević je snažno tukao i prebacio gol.

Shvatili su i gosti da ne mogu samo da se brane, i da će tako sigurno primiti bar još jedan gol. Taivo je pravio probleme štoperima crno-belih, ali Nigerijac nije imao odgovarajuću podršku saigrača. Usledile su izmene na obe strane, a Jovića je u timu Partizana zamenio Natho. Bilo je nezgodno za Partizan u 70. minutu, Bruneti se prošetao do kaznenog prostora domaćih, ali je Saničanin bio priseban. Kakvu su samo akciju izveli fudbaleri Partizana u 71. minutu. Kombinovali su Natho i Rikardo, a onda je Pantić ostavio loptu za Izraelca. Usledio je lukav udarac i kada se činilo d lopta ide u mrežu, Jedlička je kranjim naporom uspeo da je dohvati i odbije, natrčao je Rikardo, ali je golman DAC-a opet bio uspešniji. U poslednjih pet minuta gosti su izveli dva vezana kornera, bez pretnji po Stojkovića, a Partizan je odlučio da sačuva minimalnu prednost, kad već nije uspeo da je uveća iz toliko prilika tokom 90 minuta.

Originalni članak Sportska centrala