Đoko Šalić: Svi mi u porodici navijamo za Partizan. To je nešto kao tradicija

Sportski žurnal

FOTO: twitter

Pred meč u Zadru društvenim mrežama prostrujala je slika mladog Đoke Šalića, na tribinama tokom utakmice Partizana. Tada je bio tek klinac, na početku svog košarkaškog puta i sigurno nije znao da će nekoliko godina kasnije isti dres i on nositi. I to u dva navrata.

– Uuuu, to je bilo baš davno – dodao je uz osmeh sjajni centar, kada smo ga pitali da li je video tu sliku.

Ipak, tačno zna o kojoj utakmici se radi. Objasnio je:

– Tada sam trenirao u Budućnosti iz Bjeljine, a onda je nas nekoliko trener odveo na tu utakmicu. Sećam se da je bila u pitanju ABA liga, Partizan – Olimpija, ona generacija kada su igrali Novica Veličković i Nikola Peković.

A čiji dres nosi, pitamo.

– Samo Partizanov. Nije bilo na njemu ime ni igrača, niti ikakav broj – kaže uz osmeh Šalić.

Jedno je očigledno. NJegova veza sa crno-belima je mnogo dublja od pukog profesionalizma.

– Svi mi u porodici navijamo za Partizan. To je nešto kao tradicija.

Očigledno da Šalić sada živi svoj dečački san. Posebno posle partije u Zadru, njegove najbolje od kako je obukao crno-beli dres. Na Višnjiku je podsetio na dane kada je bio jedan od najtalentovanijih centara Evrope, kada su ga proglasili za „naslednika“ Nikole Pekovića. Baš u Partizanu.

Međutim, on nije želeo da se bavi sobom. Čestitke na pruženoj partiji je primao sa osmehom, ali je timsku igru ipak stavio u prvi plan.

– Bitna pobeda za nas, posebno jer svi znamo koliko je Zadar uvek bio teško gostovanje za Partizan. Odigrali smo dobro i slavili. Zahvalan sam treneru na ukazanoj šansi.

Tu je zastao, pa ponovio.

– Mnogo mi je drago što smo pobedili, što smo odigrali tako dobro i na taj način nagovestili bolju igru u nastavku sezone.

Osim što su – za razliku od nekih ranijih mečeva – sada u finišu ostali hladnih glava i nisu dozvolili rivalu da napravi potpuni preokret, Šalić je istakao još jednu dobru stvar u celoj ovoj priči.

– U Zadar smo došli pravo iz Berlina, gde je sve bilo veoma loše. Međutim, dosta smo razgovarali posle tog poraza, izvukli pouke, istrčali na teren i pokazali karakter. Videli smo i da možemo da igramo na mnogo višem nivou.

Ni u Zadru nije sve baš bilo savršeno. Svesni su toga i crno-beli. Međutim, činjenica je i da je bilo mnogo više dobrih stvari od loših. Uostalom, pobedili su.

– Ponovile su se neke greške u odbrani, ali i tu ćemo vremenom biti bolji.

A skok? Posebno u svom reketu. Sam Šalić – iako centar – imao je tek jednu uhvaćenu loptu. To je moglo skupo da košta Partizan.

– Tačno je da smo imali dosta problema u skoku. Centri Zadra su dosta dominantni kada je taj deo igre u pitanju. NJihova cela igra se na tome zasniva. Jesu nas nadskočili, ali mi smo pobedili. Naravno da smo svesni da u tom delu moramo bolje. I radićemo na tome – kažeŠalić.

Stameni centar je više puta ponovio da je crno-belima potrebno vreme.

– Sve ide uzlaznom putanjom, navikavamo se jedni na druge. Na početku nije bilo tako sjajno. Ali, realno, mnogi od nas su se prvi put sreli u životu. Nismo ni mogli da igramo perfektno. Ali, sada sve ide na bolje. Nadam se da ćemo rasti kako sezona bude odmicala i da ćemo najbolju košarku igrati kada bude bilo najpotrebnije – zaključio je Šalić.

Sledi duel sa Lijetuvos ritasom u „Pioniru“.

– Lično, jedva čekam da opet igramo pred našim navijačima. Obećavam veliku borbu, videćemo šta možemo protiv Lijetuvos ritasa koji je uvek prisutan u Evropi. Svi smo motivisani i voleli bismo kada bi dvorana bila puna – kaže Šalić.