Da padne i taj tužni PAO pa da krene plej-of groznica protiv španskog velikana

Crno-beli večeras u rasprodatoj Areni dočekuju Panatinaikos u poslednjem kolu ligaškog dela Evrolige koje će odlučiti da li tim Željka Obradovića posle u plej-ofu ide na Barselonu ili Real Madrid.

Verovali ili ne, došli smo do samog kraja ligaškog dela Evrolige. Ostale su još samo četiri utakmice u 34. kolu i sve će biti poznato, naravno najviše pažnje danas izaziva Partizan Mozzart Bet koji protiv Panatinaikosa određuje da li će biti šesti ili sedmi na tabeli, tačnije da li će u četvrtfinalu ići na Real Madrid ili Barselonu. Sve će biti poznato večeras kada ekipa Željka Obradovića (20.30) istriči na parket u prepunoj Areni.

Ostaje žal za petim mestom jer je sinoć Crvena zvezda odradila veliki posao savladavši Fenerbahče u Beogradu, sva pažnja je potom bila prebačena na dešavanja u Tel Avivu gde su partizanovci navijali za Real koji je pobedom mogao da otvori crno-belima put do petog mesta koje u plej-ofu vodi na Monako. Ipak, Makabi je slavio posle produžetka i ostavio Partizan na šestom mestu u slučaju večerašnje pobede. Ili sedmom u slučaju poraza. Neke velike razlike neće biti s obzirom da su protivnici giganti iz Španije. Samo je pitanje da li Real Madrid ili Barselona.

Crno-beli su ionako već isticali da im nije toliko bitno ko će biti protivnik u plej-ofu jer su sve ekipe pokazale kvalitet, a ako želiš da budeš najbolji, onda moraš i da pobediš najbolje. Ipak, do tih mečeva ostao je da se pređe još jedan korak, a on se zove Panatinaikos. Nekada sila evropske košarke, sinonim za dominaciju na evroligaškim parketima, a danas klub koji nije ni senka toga. Mnogi će reći da je moćni Panatinaikos izgradio baš Željko Obradović

Čovek koji je od 1999. do 2012. transformisao PAO u giganta evropske košarke. Za to vreme klub je osvojio pet titula šampiona Evrope i “bezbroj” nacionalnih pehara. Nijedan trener posle srpskog stručnjaka nije napravio rezultate ni približno kao sadašnji šef struke Partizan Mozzart Beta. Večeras će 18. put sedeti na klupi rivala Zelenih otkako je napustio Atinu.

Posle Obradovića, Panatinaikos je promenio čak 10 trenera. Bili su na klupi Duško IvanovićAleksandar ĐorđevićĆavi Paskval, čak i legendarni Rik Pitino, niko se duže nije zadržao, niti je napravio rezultat.

Svi već dobro znaju šta se dogodilo Dejanu Radonjiću ove sezone. Stigao je u Atinu posle tripl-krune na klupi Crvene zvezde prošle godine, ali kraj sezone u Atini nije dočekao. Čak je na kraju bio i na udaru igrača koji su ga otvoreno kritikovali u medijima. Sada Hristos Serelis samo privremeno obavlja posao prvog trenera dok se ne pronađe neko zvučno ime kada dođe leto, a već duže vreme se licitira sa Pablom Lasom i Erginom Atamanom.

Sve ovo je doprinelo da Panatinaikos bude ove sezone ispod svakog očekivanja. Zeleni su 16. na tabeli sa svega 11 pobeda ove sezone, manje je upisao samo slabašni Asvel (8). Kada se bude pravila retrospektiva, vrlo malo pozitivnih stvari će moći da se kaže. Posle šest vezanih poraza na startu je već bilo jasno da je mnogo toga trulo u Panatinaikosu, a osećaj je da sada svi u klubu jedva čekaju da se završi ova agonija od sezone.

U Beograd stižu bez velikog motiva, a i u okrnjenom sastavu s obzirom da neće biti Parisa Lija i Meta Tomasa. Obojica su prijavili probleme sa levim kolenom, Li je dobio udarac na poslednjem treningu pred put za Beograd, dok je Tomas praktično završio svoje u zelenom dresu pošto se ne takmiči u grčkom prvenstvu. Šansu će dobiti Lefteris Mancukas koji je uspeo da se oporavi od povrede i vrati treninzima.

Bez obzira na sastav Panatinaikosa, Partizan Mozzart Bet treba maksimalno da krene na pobedu, jer su i mnogo jači timovi padali u Areni od Panatinaikosa. Dovoljno je samo da pitate kako su se proveli Olimpijakos i Real Madrid. Svi u crno-belim taboru ističu da je cilj upisati i 20. ovosezonsku pobedu u elitnom takmičenju i tako u sjajnom momentumu dočekati novo putovanje u Španiju, sada u plej-ofu Evrolige.

Originalni članak Mozzart Sport