Partizanovi reprezentativci spremni ulaze u borbu za olimpijske „vize“

U nedelju, 25. avgusta 2019, na Regatnoj stazi u Otenshajmu kraj Linca u Austriji počinje najznačajnije i najjjače takmičenje u ovoj godini – Svetsko prvenstvo za seniore na kojem će se do 1. septembra za odličja i olimpijske „vize“ za Igre u Tokiju boriti rekordnih 1.200 takmičara iz 80 zemalja. Među njima je i četvorica Partizanovih reprezentativaca. Miloš Vasić će veslati u dvojcu sa Martinom Mačkovićem iz Palića, dok će Nenad Beđik i Igor Đerić nastupiti u četvercu sa Veselinom Savićem iz Smedereva i Viktorom Pivačem iz Grafičara. U Austriju u svojstvu rezerve putuje i Aleksandar Beđik, dok će u Stručnom štabu reprezentacije pored koordinatora za seniore A i seniore B i šefa Stručnog štaba našeg Kluba Nebojše Ilića biti i prvi trener Partizana Aleksandar Ivković.

Pred odlazak na šampionat Miloš Vasić je istakao da Mačković i on potpuno spremno dočekuju start takmičenja, budući da su iza njih veoma sadržajne i dobro odrađene pripreme.

– Deset dana smo radili u Višegradu, potom dve nedelje u Jajcu, a same završne treninge imali smo na Jarunu u Zagrebu. Čamac ide izuzetno dobro, kako u tehničkom tako i u brzinskom smislu, a jedva čekamo da šampionat startuje. Konkurencija će biti paklena, sigurno je da od 29 čamaca, ima veliki broj posada koje će konkurisati za medalje, ali i za 11 olimpijskih “viza”, koliko će biti podeljeno u Otenshajmu. Čvrsto verujem da smo Mačković i ja među njima. U prvu grupu favorita za postolje spadaju aktuelni svetski prvaci, braća Sinković iz Hrvatske, zatim posade Novog Zelanda, Kanade i Rumunije. Pored ova četiri čamca ozbiljni konkurenti za olimpijske “vize” i A finale biće i posade Španije, Francuske, Češke, kao i čamci Italije, Južnoafričke Republike, Belorusije, Australije, Velike Britanije… – kazao je Miloš Vasić koji je ove godine u dvojcu sa Mačkovićem osvojio zlato na Svetskom kupu u Plovdivu, a bio finalista Evropskog prvenstva u Lucernu (šesto mesto) i Svetskog kupa u Poznanju (četvrto mesto).

Bez obzira na jaku konkurenciju Vasić ističe da će se Mačković i on, pre svega, potruditi da se usresrede na svoje veslanje.

– Ne bi trebalo da se bavimo drugim posadama. Pre svega cilj nam je da našu brzinu i zaveslaj koji smo uvežbavali i pokazivali na treninzima prenesemo na stazu u Lincu. Ako uspemo u tome siguran sam da imamo kvalitet i brzinu da se trkamo sa najboljima dvojcima današnjice – “podvukao” je Vasić.

U četvercu je prijavljeno 22 posada, a najboljih osam će se plasirati na Olimpijske igre u Tokijo. Po uverenju najiskusnijeg člana srpskog teškog četverca, Nenada Beđika, ova posada ima kvalitet da se domogne mesta koje vodi na Igre 2020.

– Odlično smo trenirali i spremni očekujemo početak šampionata. Završni deo priprema smo odradili bez greške, a tehniku i formu smo doveli do maksimalnog niovao u ovom trenutku. Posle Svetskog kupša u Poznanju došlo do promene u čamcu, budući da je umesto Aleksandra Beđika u sastav ove posade ušao Veselin Savić. Međutim, i sa njim smo se verlo brzo uskladili i nastavili da radimo u žestokom tempu – rekao je Nenad Beđik i o rivalima dodao – Glavni favorit za zlato je Australija koja dugo dominira u ovoj disciplini. Tu su i Italijani koji već godinama u nazad osvajaju medalje na najvećim svetskim takmičenjima. Poljska je ove godine pokazala izuzetan kvalitet, a sjane posade imaju i Nemačka, Kanada, Belorusija, Velika Britanija, Južnoafrička Republike, SAD, Rumunija… Sve u svemu ovo će biti ekipe koje će se ravnopravno boriti za ulazak u A finale i za ispunjavanje olimpijske norme. Stabilna smo ekipa, verujem da možemo do “vize” za Tokijo, a nadam se da imamo kvalitet da to ostvarimo samim plasmanom u A finale. O tome samo u ovom trenutku razmišljamo i nadamo se najboljem.

Pored posada u kojima veslaju Partizanovi veslači Srbiju će na Svetskom prvenstvu za seniore u Otenshajmu predstavljati i Aleksandar Filipović u skifu, Miloš Stanojević u skifu za lake veslače i Milica Slijepčević i Jovana Arsić u ženskom dubl skulu.

Žreb kvalifikacionih grupa na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore biće održan u subotu, 24. avgusta, od 15 časova. Dan kasnije počinju kvalifikacije i to od 10,24 u dvojcu, te od 11,49 č u četvercu. Repesaž za plasman u četvrtfinale u dvojcu na programu je u ponedeljak od 12,18 č, a represaž za plasman u polufinale četverca je u utorak od 10,14 č. Dvojci će veslati četvrtfinale u sredu od 11,07 č, a polufinale u četvrtak od 10,38 č, kada je od 11,42 na programu i bitka za finale u četvercu. A i B finala u obe ove discipline su subotu, 31. avgusta.


Zvanični sajt VK Partizan