BRONZA U RIJU, 18 GOLOVA, DEVET KLUBOVA: Od Sadikove karijere bi već sad mogao da se snimi film

Sadik je veliki potencijal. Ako se bude usavršavao, imaće dobru karijeru – govorio je 2018. legendarni kapiten Liverpula Stiven Džerard

Samo 22 godine ima Umar Sadik, ali je nakupio dovoljno materijala za uzbudljiv film. Partizan mu je deveti seniorski klub, Srbija četvrta strana zemlja, promenio je tri fudbalske akademije u rodnom gradu Kaduni na severozapadu Nigerije, osvojio je bronzu na OI 2016. u Riju…

Evropa je saznala za njega 2013, kada je sa klubom FCA osvojio turnir Kvarnerska rivijera u Rijeci, gde je bio golgeter, posle čega ga je otišao u italijansku Speciju. Sa tom ekipom je slavio u ligi mladih timova, i na 24 meča postigao 26 golova, a veliki korak mu je bio odlazak u Romu 2015. Najpre je na prva tri meča za mlade osam puta tresao mreže rivala, pa je iste sezone debitovao i za seniore u Seriji A protiv Bolonje u novembru, i na red je onda došao prvi pogodak u decembru (Đenova 2:0), sedam minuta nakon što je zamenio Mohameda Salaha.

Usledila je serija pozajmica i kada se sve sabere, postigao je 18 golova (osam za Partizan). Nije bio strelac za Rendžers, ali trener Stiven Džerard ga je hvalio:

– Sadik je veliki potencijal. Ako se bude usavršavao, imaće dobru karijeru – govorio je 2018. legendarni kapiten Liverpula.

Mada je iz grada u kome su rođeni Tijani Babangida i Selestin Babajaro, omiljeni igrač i idol mu je Nvankvo Kanu. Fudbal je zavoleo zbog tate Abubakara (čiji je nadimam Mega), dugogodišnjeg golgetera lokalnog kluba Rančers biza.

Izvor Večernje novosti