Zoran Tošić: Svaki Nathov gol kao da je moj!

Partizan je pobedio – većina nešto nezadovoljna. Odavno jedna utakmica nije raspolutila stručnu i navijačku javnost kao duel crno-belih sa Radnikom. Tri boda osvojena, tri gola postignuta, mreža sačuvana, prolećna premijera uspela, a ispalo je da se malo ko, čak i u Humskoj 1, obradovao epilogom od nedelje veče.

Ili je Parni valjak tako visoko podigao standarde da smatraju kako bi trebalo da svaku utakmicu rešavaju kao onu sa Astanom u završnom kolu Lige Evrope ili žele više od rutinski odrađenog posla, tek Savo Milošević je prednjačio u negativnim ocenama prolećne premijere. Zamerio je na igri, manjku energije, koncentracije… A njegovi fudbaleri su igrali taman tako da ne proklizaju. I za razliku od nekih utakmica kad su kiksirali, baš na domaćem terenu (Voždovac 1:2, Napredak 2:3) ovoga puta rivalu maltene nisu dozvolili šansu, pa nekog opravdanog razloga za packe čela baš i nema.

Mada su fudbaleri svesni da su mogli bolje.
Dobro je kad trener nije zadovoljan. To znači da postoji ogroman prostor za napredak. Ne bi trebalo da se zadovoljavamo malim stvarima. Mi smo Partizan, moramo da težimo boljem. Polako izlazimo iz priprema, hvatamo takmičarski ritam, saglasan sam da nije bilo sjajno protiv Radnika, ali opet smo stvorili dosta šansi, dobili 3:0, dobro je da smo ubedljivo počeli nastavak prvenstva“, hladnokrvno će Zoran Tošićčiji je gol iz slobodnog udarca poveo favorita ka, ispostavilo se, rutinskoj pobedi.

Moguće da su ljudi u klubu, čak i pojedini navijači, očekivali više posle zanimljivih izdanja u pripremnom periodu, ubedljivije igre na kontrolama u Beleku i Dohi…
„To su bile prijateljske, sad su počele utakmice za bodove. Vei su i odgovornost i strah od greške, igra se pažljivije. I teren je bio u malo lošijem stanju, a navikli smo da je naš najbolji u ligi. To nas je sputalo da pružimo još bolju igru, ali je svaka pobeda dobra. Ne bih joj previše gledao u zube. Možda će neko reći „nije to ta igra Partizana“ ili „nije to lepršavost“, ali pored tri gola mogli smo da damo još dva, tri, a ne vidim da je Radnik imao neku ozbiljnu šansu“.

Statistika ilustruje kako je igrao Parni valjak. Uputio je 18 udaraca, od toga čak deset u okvir gola, naterao golmana Radnika Nikolu Vasiljevića na sedam odbrana, ali je i pored toga, umesto iz igre, poentirao iz prekida. Najpre, iz slobodnog udarca, koji je iznudio baš Tošić.
„U dilemi sam da li je to bio faul, ali je sigurno bio prekršaj nada mnom u petom minutu, za penal. U to sam sto odsto siguran. A ovaj trenutak pre slobodnog udarca nisam video“.

Bambi je sezonu otvorio u Inđiji, posle kombinacije sa Sejdubom Sumom, a upisan je i kao prvi strelac Partizana u 2020.
Uvek dobro počnem, ali onda nekako malo stanem… Ha-ha-ha… Dobro se osećam, kvalitetno smo radili na pripremama, sad imamo više vremena, nema Lige Evrope, samim tim ni velikog broja utakmica, već sedam dana pauze između dva kola. Biće sve kako valja. Dosta sam pričao sa ljudima iz kluba, vezano za našu igru i sebe. Svaku utakmicu hoću da odigram na najvišem nivou, ali dođe period kad ne zavisi mnogo od vas, noge ne slušaju, glava ne može da se namesti. Kao i svaki igrač, postoje periodi koji su loši. Potrebno je da radiš da iz njega izađeš. Tako i ja. Ima dana kad mi ne ide. Znači mi svaki gol, nadam se da ću što duže držati formu i pomagati ekipi“.

Baš kao što čini Tošićev dugogodišnji prijatelj, Bibars Natho. Izraelac je i protiv Radnika potvrdio status arhitekte Partizanove igre, s tim da je meč obeležio pogocima. Najpre iz jedanaesterca, pa direktno iz slobodnog udarca.
Fenomenalan gol“, komentariše Nathov poznanik iz CSKA. „Oba slobodnjaka su majstorska: moj preko živog zida, njegov u golmanov ugao. Iskreno se nadam da će ih biti još“.

Tandem iz Rusije podsetio je Grobare na plodonosnu saradnju u Moskvi, uz nada da bi takva mogla da bude i u Srbiji.
To je razlog što sam Natha preporučio ljudima u klubu. Svaki njegov gol mi znači kao da sam ga ja dao. Drago mi je što dosta dobrog donosi Partizanu. Nadam se da ćemo i ubuduće osvajati trofeje“, pojasnio je iskusni vezista, oduševljen intervjuom saigrača u kome je nagoveastio da bi crno-beli dres mogao da nosi duže nego što aktuelni ugovor propisuje. „Vidim da se Bibars oseća komforno na terenu, ima 32 godine, pronašao se, odgovaraju mu Partizan i Beograd, decu je upisao u školu, jedan je od vođa ekipe, ne vidim zašto bi tražio nešto novo. Sad, videćemo dokle će to da potraje“.

Uprkos dve lepotice u Humskoj (Tošićevoj i Nathovoj), za gol gola možda bude proglašen pogodak Njegoša Petrovića u trijumfu Crvene zvezde na Banovom brdu.
„Neka… Neka im daju nagradu, imam kod kuće dovoljno satova. Nisu mi potrebni“, smeška se Bambi, svestan da FSS dodeluje ručni časovnik autoru najatraktivnijeg pogotka svake runde.

KAD SAM BIO LAZAREVIH GODINA IGRAO SAM LEVOG BEKA, NISAM PITAO

Proveo je Tošić 71 minut na teren tokom prolećne premijere. Zamenio ga je Lazar Pavlović, koji se u osnovi bolje snalazi na poziciji centrlanog veziste, ali je u završnici meča sa Radnikom dejstvao kao desno krilo.
Kad sam bio u njegovim godinama, igrao sam levog beka. Nisam pitao. Samo sam tražio šansu da igram, bilo gde da me stave. Za njega je najbitnije da je što više na terenu. Najbolja pozicija mu je u sredini veznog reda, ali i ovih 20-ak minuta po strani je dobro odigrao“.

NECA TOMIĆ JE FENOMENALAN

Srdačno se Bambi posle susreta pozdravio sa nekadašnjim saigračem iz prvog mandata u Humskoj, Nemanjom Tomićem, aktuelnim prvotimcem Radnika.
Fenomenalan je! Igrali smo na istoj strani terena, on levo, ja desno, ne znam da li je jednu loptu pogrešio tokom utakmice. I dan-danas je vrhunski igrač. Radniku je potrebno više takvih fudbalera da bi napravio bolje rezultate. Neca radi fenomenalne stvari“.

OŽEGOVIĆ ODLAZI IZ DARMŠTATA

Pre vodećeg gola protiv Radnika malo je nedostajalo da Zoran Tošić prolećnu premijeru u Humskoj ukrasi makazicama.
„Žao mi je što nisu ušle. Video sam potez Aleksandra Šćekića, imao u glavi da mi je dao da uradim to, bilo je blizu… U stilu mog kuma Ognjena Ožegovića, da podsetim na njegove ludorije na terenu“.

Kad smo već kod Ožegovića, ne igra u nemačkom Darmštatu (svega 87 minuta ove sezone)…
Trenutno je u drugom planu. Koliko znam, trebalo bi na leto da promeni sredinu, nađe novi klub, a ne znam da li će do kraja sezone dobijati šansu da igra“, dopunio je Bambi.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport

(FOTO: Star sport, MN Press)