Željko Obradović pričao sa čelnicima Evrolige: I PARTIZAN I ZVEZDA U EVROLIGU, NEBITNO KO JE PRVAK

“Naravno da treba da postoji ambicija i želja, naravno da bih ja voleo da sutra vidim finale Evrolige između Partizana i Crvene zvezde, bio bih najsrećniji na svetu”.

Jedina prohodnost ka Evroligi je kroz osvajanje Evrokupa ili ABA lige, a bez obzira na povike mnogih legendi da klubovi sa ovih prostora zaslužuju “A” licencu – to se još nije dogodilo.

Štaviše, svake sezone je neizvesnost sve veća i veća i do poslednjeg trenutka se čeka garant da ABA liga donosi učešće u eliti, a Evroliga je sve zatvorenija za siromašnije klubove bez obzira na tradiciju i zaostavštinu u košarci.

To je primetio i čuveni trener Željko Obradović, najtrofejniji u istoriji Evrolige, koji je u razgovoru sa čelnicima tog takmičenja podržao Zvezdu i Partizan.

“Ono što je meni mnogo važno, a to sam rekao i ljudima ovde, kao i u Evroligi, mislim da dva kluba iz Beograda zaslužuju da budu učesnici elitnog takmičenja i da ne treba da bude važno da li je neko ove godine prvak ili ne”, rekao je Obradović na N1.

“Treba najmanje da dobiju licencu kao što su dobijali neki drugi na tri godine”, podvukao je legendarni trener koji se dotakao i svog povratka u Partizan.

Zvezda i Partizan u polufinalu Kupa Radivoja Koraća u Novom Sadu.

Zvezda i Partizan u polufinalu Kupa Radivoja Koraća u Novom Sadu.IZVOR: MN PRESS

Obradović je objasnio zašto su Zvezda i Partizan važni za evropsku košarku.

“Potencijal i ono što su ti klubovi dali evropskoj košarci je nešto što je neprocenjivo. I od trenera i od igrača, pre svega njih. Interesovanje ljudi za košarku je fantastično, zamislite da šaljemo sliku svake sedmice, da igra Zvezda u velikoj Areni i da ima od 15 do 20 hiljada navijača, a da naredne nedelje istu sliku pošalje Partizan. Ko to u Evropi ima, koji grad to može da uradi? Imate PAO i Olimpijakos iz Atine, imate u Istanbulu Efes i Fenerbahče, imate u Moskvi CSKA i Himki, koji je bio kakav je bio ove godine. Ne postoji grad koji bi mogao da ponudi evropskoj košarci nešto kao što je Beograd”, dodao je Obradović.

“Žoc” je rekao i da je u ovom trenutku nemoguće da navijači budu vlasnici klubova, kao što je to slučaj sa Barselonom, dodavši da je pomoć države i sponzora neophodna. Poručio je da budžeti ne mogu da budu na nivou elitnih timova Evrope, ali…

Željko Obradović i Đordi Bertomeu.

IZVOR: MN PRESS

“Moguće je da se napravi ono što je oduvek bilo ovde, da se veruje u mlade igrače, i ono što mi, najiskrenije, smeta, pričaću o mom klubu, Partizana, a ništa nemam protiv Zvezde i želim da im čestitam titulu zasluženu, da se okrenu mladim srpskim igračima. To je suština, ako žele da se vrate i budu uspešan klub. I tu nema nikakvih dilema”, rekao je Obradović i zaključio:

“Veliki broj stranaca koji dolazi nemaju kvalitet, ono na šta moraju da se oslone naši klubovi, a pričam pre svega o Partizanu, je da se vodi računa o mladim igračima, da oni budu ti koji su bitni i koji će nositi taj tim, uz određeni broj stranaca, i to će da prepoznaju i navijači. Verovatno bi svi videli kako bi to izgledalo kada bi tim bio sastavljen tako da nosioci budu naši mladi igrači. To je proces koji traje. Naravno da treba da postoji ambicija i želja, naravno da bih ja voleo da sutra vidim finale Evrolige između Partizana i Crvene zvezde, bio bih najsrećniji na svetu. Daj Bože da doživimo taj trenutak, da vidimo naš klub na fajnal-foru”.

Originalni članak: Mondo sport