Vlasnik Ajaksa: Suma nas kupio žongliranjem

Džon Komitis Za Bi-Bi-Si, pričao kako je otkrio Partizanovog Gvinejca

Večerašnje gostovanje Partizana Mančester junajtedu navelo je Bi-bi-si, britanski javni medijski servis, da na svom portalu objavi priču o Sejdubi Sumi. NJegov put ka uspešnoj profesionalnoj karijeri počeo je sa 12 godina u Ajaks Kejptaunu, u Južnoj Africi. Klub je tada igrao u kontinentalnoj Ligi šampiona.

– Na treningu dan pre utakmice primetili smo klinca koji je žonglirao teniskom lopticom. Video sam da mu loptica nije pala na zemlju više od tri puta za pola sata. Koristio je levu nogu, desno stopalo, koleno, zadnji deo vrata – prepričava Džon Komitis, tadašnji vlasnik južnoafričkog Ajaksa.

Usledila je poenta:

– Trener Gordon Igesund je došao do mene i pitao me da li sam video ovo dete. Odgovorio sam mu potvrdno i pitao ga možeš li da poveruješ. Rekao sam mu da ga pozove. Govorio sam francuski, pitao sam ga koliko ima godina i da li tako može da žonglira sa velikom loptom. Dali smo mu je i on je počeo da isto radi.

Ubrzo se Suma pridružio treningu Ajaksa.

– Naši igrači nisu mogli da mu oduzmu loptu. Bio je brz, poigravao se s loptom.

Komitis je brzo uvideo da je dobio dragulja:

– Kad smo završili trening pitao sam Sejdubu gde živi. Zajedno sa ostalim igračima otišli smo autobusom do njegove kuće. Pitao sam njegovu majku u Gvineji da li mogu da njeno dete odvedem u Južnu Afriku. Rekao sam joj da ću brinuti o njemu kao o svom detetu.

Pregovori su trajali, ali sa Sejdubinom braćom i još nekim članovima porodice.

– Svi su oni bili zainteresovani da Sumu primimo u našu akademiju. Proces sređivanja papirologije je potrajao, Sejduba je imao 14 godina kad smo ga konačno doveli i priključili smo ga timu u kojem su bili igrači po 12 meseci stariji od njega. Samo jedan trening bio je dovoljan da ga prebacimo u ekipu do 17 godina. Prvotimac je postao sa 16 – dodaje Komitis.

Radi sticanja seniorskog iskustva Suma je pozajmljivan Ikapi i Kejptaunu. Zatim je postao član Univerziteta iz Pretorije, posle čega je usledio put u Slovačku. Evropski staž počeo je da stiče 2012. u Nitri, da bi od 2013. do 2017. blistao u Slovanu.

– Klub iz Bratislave ga je skupo platio, isplatilo mu se, Suma je postao i reprezentativac Gvineje – završio je ispovest Komitis.

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal