Vesterman: U Partizanu sam najviše uživao

Nikakvo ubeđivanje nije bilo potrebno, mada su argumenti bili unapred pripremljeni. Na prvu poruku i pitanje da li je raspoložen za razgovor za Žurnal, Leo Vesterman, sada plejmejker CSKA, ali i dalje jedan od ljubimaca navijača Partizana, odgovorio je potvrdno.

Jer, kako kaže…

– Ja sam navijač Partizana i naravno da pratim moj omiljeni klub – uzvratio je sjajni Francuz.

Zna da je njegov „omiljeni klub“ otišao u goste Limožu, timu u kome je proveo dve sezone. Zato je i idealan sagovornik. To je bio naš prvi „argument“.

– Gledao sam nekoliko utakmica crno-belih od početka sezone, posebno u Evrokupu. Partizan je još u procesu obnove tima i kluba. To je proces za koji je potrebno vreme. Imaju mlad tim sa dosta potencijala – pričao je iz Moskve Vesterman.

Potom se okrenuo nekadašnjem šampionu Evrope iz Francuske.

– Limož je najbliži Partizanu od svih francuskih klubova, posebno kada je istorija u pitanju. Klub velike tradicije, evropski šampion, dao je dosta legendarnih igrača. Ima i sjajne navijače.

Dva kluba nisu samo po istoriji slični. I sadašnjost im je i te kako uporediva. Vesterman dodaje:

– I Limož je u procesu obnove tima. Doveli su dosta mladih, talentovanih francuskih igrača.

Međutim, ishod večerašnjeg duela u gradu porcelana nije prognozirao. Iz sadašnjosti smo se vratili u prošlost, u vreme kada je on igrao u Partizanu. Ta sezona 2012/13 rodila je velika prijateljstva. Ona i dan danas traju.

– I dalje sam u kontaktu sa mnogima iz tog tima Partizana. Posebno sa Milosavljevićem, Lučićem i Bogdanovićem, sa kojima razgovaram makar jednom sedmično. Postali smo veliki prijatelji – kaže Vesterman.

U kontaktu je i sa bivšim trenerom, Duškom Vujoševićem.

– Baš sam se pre par dana čuo sa Duletom. Uvek se trudim da znam kako je i šta se dešava sa njim.

Tako pomno prati i debitantsku sezonu Bogdana Bogdanovića u NBA.

– Trudim se da pogledam što više snimaka njegovih utakmica. Mislim da mu već sada ide dobro, a da će biti sve bolji. On ima potencijal da bude veliki NBA igrač i želim mu sve najbolje.

Kada je u pitanju taj tim Partizana iz sezone 2012/13, pre Bogdanovića u NBA su otišli Davis Bertans i Žofri Lovernj. NJih dvojica su sada zajedno u San Antoniju. Oni koji su ostali u Evropi, sasvim dobro su se snašli – Vesterman je u CSKA, Milosavljević i Musli u Unikahi, Lučić do povrede stopala bio lider Bajerna, Milutinov prvi centar Olimpijakosa…

Navijači crno-belih žale što svi oni nisu mogli duže da ostanu zajedno. Žali i Vesterman.

– Kad god se sretnemo razgovaramo o tome – kaže mladi Francuz. – Sa Bogdanom sam pričao tokom sezone kad god bismo igrali jedan protiv drugog, sa Lučićem i Milosavljevićem posebno letos tokom Evropskog prvenstva, sa Žofrijem stalno.

Zastao je, pa uz dozu očigledne sete dodao:

– Svesni smo da je taj tim imao ogroman potencijal. Niko ne može sada da kaže šta bismo uradili da smo malo duže ostali zajedno, ali sam sasvim siguran da bi to bilo nešto veliko. U tom timu sam najviše uživao. Sjajan klub, sjajni saigrači, sjajni navijači. I mislim da svi koji smo tada igrali u Partizanu isto mislimo – zaključio je Vesterman.

Tekst : Sportski žurnal