Večeras protiv Budućnosti – Alarm je uključen, Partizanovo moranje! (19h)

Crno-beli u hodu rešavaju i kadrovske, ali i probleme u igri.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Prošlonedeljna serija najtežih Partizanovih gostovanja od početka sezone (Barselona, Real Madrid i Crvena zvezda) nije protekla onako kako su crno-beli želeli, ne samo rezultatski, jer su upisana tri poraza, nego su se pojavili i novi kadrovski problemi u ionako oslabljenoj ekipi. Protiv Barselone se ponovo povredio Alen Smailagić, samo par mečeva pošto se vratio na teren oporavljen od prethodne povrede, a posle utakmice protiv Crvene zvezde trener Željko Obradović je otkrio i da prvi centar Partizana i najbolji igrač od početka sezone Matijas Lesor takođe ima određenih problema sa povredom lakta. S obzirom da su već dugo su zbog povreda odsutni Aleksa Avramović i Balša Koprivica, jasno je da su crno-beli u velikim problemima, pogotovo na centarskim pozicijama, pa je nedavno angažovan i Slovak Vladimir Brodzijanski koji za sada ne dolazi do punog izražaja.

Međutim, bez obzira na sve to, neke stvari u igri Partizana bile su nedopustive, pogotovo u utakmici protiv najvećeg rivala. To se pre svega odnosi na velike padove u igri pred kraj druge četvrtine, ali i u poslednjih pet minuta derbija. Crno-beli su u finišu prvog poluvremena dozvolili Zvezdi da serijom 7:0 vrlo lako anulira Partizanovo teško stečeno vođstvo, a ono što se dešavalo u završnici utakmice je bilo još drastičnije. Partizanova odbrana u tih poslednjih par minuta bukvalno nije postojala, pa je Zvezda serijom 13:1 na kraju došla i do prilično ubedljive pobede – 90:74.

Partizan je tako propustio lepu priliku da eventualnom pobedom u derbiju sebi omogući mirniji nastavak takmičenja u AdmiralBet ABA ligi, kada je u pitanju borba za prvo mesto pred plej-of. Na sve to se nadovezao i poraz od Valensije na domaćem terenu u četvrtak u Evroligi, pa će sada iz meča u meč crno-beli imati imperativ pobede kako ne bi dozvolili zahuktaloj Zvezdi da se izdvoji na vrhu tabele.

Večeras od 19 časova je na programu susret sa podgoričkom Budućnosti u ”Štark Areni”. Ekipa koju sa klupe vodi nekadašnji trener Partizana Vlada Jovanović igra promenljivo od početka ove sezone, takođe uz velike probleme kada je u pitanju igra u odbrani. U prvih osam kola AdmiralBet ABA lige Budućnost je ostvarila učinak od pet pobeda i tri poraza, a pomenute slabosti u odbrani su pogotovo došle do izražaja u prethodna četiri kola, protiv FMP-a, Igokee, Zadra i Cibone, od kojih je redom primala 96, 103, 103 i 76 poena, pri čemu je Cibona u prvom poluvremenu u Podgorici upisala čak 50 poena i tek u nastavku je neutralisan njen napad. Budućnost je od Igokee i FMP-a poražena, bila je na ivici poraza i u Zadru, gde je u poslednjem minutu uspela da napravi čudesni preokret, jedino protiv Cibone nije bilo veće drame.

Iz onoga što su i jedni i drugi pokazali u dosadašnjem toku sezone, stiče se utisak da bi ovo mogao da bude još jedan ”revolveraški obračun” i da bi veliki napadački potencijal i kod jednih i kod drugih trebalo da dođe do izražaja – s jedne strane Panter, Naneli, Anđušić, Ledej, uz Egzuma i Madara biće najjača napadačka snaga Partizana, s obzirom na Lesorove probleme sa povredom, a sa druge strane će pretiti sjajni stranci podgoričke Budućnosti, pre svih Tre Bel-Hejns, Kameron Rejnolds, Alfa Kaba, a uz njih i iskusni domaći igrači poput Jagodić-Kuridže, Popovića ili Aleksandra Lazića koji je briljirao protiv Cibone i proglašen je za MVP-ja prošlog kola AdmiralBet ABA lige.

Ono što se takođe može zaključiti iz dosadašnjeg dela sezone, to je da Budućnost možda i bolje igra u gostima nego na svom terenu, a to je posebno došlo do izražaja u Evrokupu, gde je kao gost trijumfovala nad Slaskom, London Lajonsima, a u utorak i protiv Hapoela u Tel Avivu. To je možda bila i najzrelija partija ekipe Budućnosti od početka sezone, i to baš pred duel sa Partizanom. Protiv Izraelaca je briljirao bivši NBA igrač Kameron Rejnolds koji je šutirao trojke 5/6, a Alfa Kaba je dominirao u skoku sa 14 uhvaćenih lopti, pa će Podgoričani sa velikim samopouzdanjem doputovati u Beograd.

Od osnivanja AdmiralBet ABA lige, Partizan i Budućnost su se ukupno 38 puta sastajali, Partizan je dobio 24, a Budućnost 14 mečeva. Kao domaćin Partizan protiv Podgoričana ima skor 15:4, a poslednji put su se sastali u polufinalu plej-ofa prošle sezone, kada su crno-beli prošli u finale sa 2:1 u pobedama.  Obe pobede Partizan je tada ostvario na domaćem terenu, a prethodno je dva puta trijumfovao i u ligaškom delu sezone, po jednom u Beogradu i Podgorici.

Partizan je sada još veći favorit, ali trenutne okolnosti i problemi sa kojima se suočavaju crno-beli, daju razloga i gostima da se nadaju pobedi.

Originalni tekst Sportske net